Za lživý inzerát o Schwarzenbergovi padla rekordní pokuta

Pokutu 850 tisíc korun vyměřil kárný senát České advokátní komory (ČAK) právníku Vladimíru Zavadilovi, který ve finále prezidentské kampaně zadal lživý inzerát proti Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09). Jde o rekordní pokutu, jakou kdy komora udělila.

6. 12. 2013

„Je to nejvyšší možná pokuta, jakou je možno udělit. Odvozena je jako stonásobek základní mzdy. Nikdy v minulosti takto vysoká pokuta advokátovi udělena nebyla,“ řekla Právu mluvčí ČAK Iva Chaloupková. Zavadil nebyl ve čtvrtek k zastižení, nereagoval ani na písemné vzkazy.

Rozhodnutí kárného senátu zatím není pravomocné. Zavadil i žalobce si ponechali lhůtu na odvolání. O něm případně bude rozhodovat odvolací kárný senát ČAK.

Brnkal na národnostní emoce

Zavadil si kárné stíhání vykoledoval tím, že před druhým kolem prezidentské volby zadal v deníku Blesk inzerát Nevolte Karla Schwarzenberga.

V něm hrál na citlivou strunu česko-německých vztahů v souvislosti s okupací Československa za druhé světové války, poválečným odsunem německého obyvatelstva a případnými majetkovými nároky odsunutých Němců.

Za vyloženě nepravdivý označil kárný senát výrok, že Schwarzenberg děkuje za podporu představiteli Sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndu Posseltovi. Zadáním inzerátu Zavadil podle komory nedodržel ustanovení zákona o advokacii a pravidla profesionální advokátní etiky, která mu ukládají povinnost všeobecně poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu.

„Neuspěl se svou argumentací, že inzerát nezadal jako advokát, ale jako soukromá osoba. Podle názoru kárného senátu právě to není rozhodující,“ uvedla mluvčí Chaloupková. Kárné řízení zahájila komora se Zavadilem v červenci. Původně mu hrozilo i vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Josef Koukal

Právo, 6. 12. 2013, rubrika: Zpravdodajství, str. 7

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme