TOP 09 zaujala gymnazisty a Prahu, piráti a ČSSD bodovali na Vysočině

14. 5. 2010

Celé výsledky ZDE

Mimo to, že studentské volby dopadly vítězstvím pravice, přinesly i další zajímavé informace. Vítězná TOP 09 například bodovala zejména u gymnazistů a v Praze. ODS má relativně vyrovnanou podporu na všech typech škol. ČSSD a Česká pirátská strana oslovují podle výsledků mladé na Vysočině, kde naopak zcela propadla DSSS.

Zatímco mezi gymnazisty obdržela TOP 09 téměř 40 procent hlasů, na středních odborných školách a učilištích je její podpora zhruba poloviční. Není bez zajímavosti, že v hlavním městě přisoudili studenti této straně dokonce 45,7 procenta, přičemž podobného výsledku (42,6 procenta) dosáhla ještě na Vysočině. Příliš nebodovala v Moravskoslezském kraji (17,8 procenta ), kde se na ni dotáhla ODS (17,1 procenta) a VV (15 procent).
Druhá ODS má zhruba 20procentní podporu gymnazistů a volilo ji také zhruba 15 procent ostatních studentů. Nejlepšího výsledku dosáhla v Pardubickém kraji (24 procent) a na jihu Moravy (21,3 procenta). Naopak na Vysočině získali občanští demokraté pouze 2,1 procenta hlasů.
Věci veřejné, jako třetí subjekt v celkovém pořadí, mají nejvyšší zisk (19 procent) v Karlovarském kraji. Také pro ně je nejslabším krajem Vysočina, kde získali pouze 6,4 procenta hlasů.

Piráti na Vysočině, DSSS na Ústecku

Pro Českou pirátskou stranu, které studenti přisoudili celkově čtvrtou příčku a jež v tradičních předvolebních průzkumech neboduje, je naopak Vysočina krajem zaslíbeným. Od zdejších studentů získala 18,1 procenta hlasů a stala se zde druhou nejsilnější stranou. V ostatních regionech je její výsledek kolem výsledných 7,5 procenta.

Dělnická strana sociální spravedlnosti je druhou z malých stran, které by studenti přisoudili účast ve Sněmovně. Krajně pravicová rétorika oslovila studenty na Ústecku, kde strana získala 11,2 procenta, naopak na Vysočině obdržela strana nula procent a na Liberecku 1,8 procenta hlasů.

Zelení, jako další z parlamentních stran, bodovali na Plzeňsku (9,1 procenta), ani oni naopak neuspěli na Vysočině, kde získali pouze 3,2 procenta hlasů.

Sociální demokraty, kteří kralují předvolebním průzkumům, poslaly naopak hlasy z Vysočiny (11,7 procenta) do pomyslné Sněmovny. Nad pětiprocentní hranici se strana dostala ještě v dalších čtyřech krajích, přičemž ještě na severu Moravy se přiblížila 10 procentům. V Praze mají sociální demokraté svůj nejhorší výsledek, získali zde pouze 2,4 procenta.

TOP 09 v konečném výsledku získala 26,59 procenta hlasů. Na druhém místě se umístila ODS, které dalo hlas 17,56 procenta studentů. Věci veřejné dostaly od studentů 12,11 procenta, Česká pirátská strana (ČPS) 7,74 a Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) měla 7,14 procenta. Do Sněmovny by podle studentů dostali i zelení s 5,3 procenta a ČSSD s 5,27 procenta hlasů.

Novinky.cz, 14. 5. 2010, Domácí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme