TOP 09 nechtěla mrhat časem

25. 3. 2011

Její členové ve čtvrtek odešli z jednání mimořádného zastupitelstva Prahy.

Opoziční TOP 09 včera demonstrativně opustila mimořádné zasedání pražského zastupitelstva. Chtěla tak vyjádřit nesouhlas s jeho svoláním, což považuje za zbytečné mrhání časem. Ostatní zastupitelé krok TOP 09 odsoudili a v jednání pokračovali.

Mimořádné zastupitelstvo svolal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Mělo na programu pouze tři body. Byl to nesouhlas se záměrem ministerstva financí změnit metodiku přidělování daní obcím, čímž by Praha, Brno, Ostrava a Plzeň přišly o peníze do svých rozpočtů na úkor malých obcí. V případě Prahy se jedná o 1,1 miliardy korun ročně.

Dále mělo zastupitelstvo vyjádřit odpor k superstrategii ministerstva dopravy, podle které by došlo ke zdržení důležitých dopravních staveb v metropoli, především dalších částí Pražského okruhu. Třetím bodem byla půjčka Kongresovému centru Praha (KCP).

Zastupitelstvo ještě ani neschválilo program jednání, když si vzal slovo lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma. „Svolání mimořádného zastupitelstva je opatření, které je třeba užívat s mírou. První dva body na jednání vůbec nepatří, neboť zastupitelstvo nemá být připomínkové místo vládních návrhů. Půjčku KCP jsme mohli klidně projednat na řádném zastupitelstvu příští týden. TOP 09 chce pracovat, ale nebude podporovat politikářskou show. Považujte má slova za omluvenku všech zastupitelů TOP 09,“ řekl Tůma. Ti mu po projevu zatleskali a poté jich všech 26 opustilo sál.

„Poprvé jsem v tomto sále slyšel potlesk na téma: nebudu pracovat,“ reagoval první náměstek primátora Karel Březina (ČSSD).

Podle něho i dalších řečníků se zastupitelé TOP 09 vyhýbají nepříjemnému hlasování jako malé děti. Návrh na nové rozpočtové určení daní totiž pochází z dílny ministerstva financí, které vede místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Návrh je podle pražské koalice ODS a ČSSD nutné systémově odmítnout, aby se vůbec nedostal na program jednání vlády.

I po odchodu TOP 09 zůstalo pražské zastupitelstvo, byť těsně, usnášeníschopné. V sále totiž kromě zastupitelů ODS a ČSSD byli i tři za KSČM. Společnými silami nakonec všechny tři návrhy odsouhlasili.

Na závěr primátor Svoboda předložil usnesení, kterým mělo zastupitelstvo odsoudit krok TOP 09 při hlasování o otázkách, které ovlivní život Pražanů na mnoho let dopředu. I když proti němu hlasovali dva zastupitelé KSČM, hlasy ODS a ČSSD na jeho přijetí stačily.

Hynek Paštěka

Právo, 25. 3. 2011, Rubrika: Praha, Strana: 10

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme