Schwarzenberg posílá jízlivým donátorům zpět peníze na kampaň

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) vrátí část peněz, které přišly na jeho volební účet. A to nejen ty, jejichž dárci o sobě neuvedli všechny povinné údaje, ale i drobné částky, které mu spolu s nepřejícným vzkazem zaslali jeho odpůrci. Schwarzenbergův volební tým se v těchto dnech snaží zjistit původ patnácti finančních darů, k nimž nemají "zákonem stanovená identifikační data" od dárců. "Jedná se zhruba o 50 tisíc korun," řekl serveru Lidovky.cz mluvčí kampaně Marek Pražák.

19. 3. 2013

Na účty, ze kterých anonymní peníze přišly, proto tým neúspěšného kandidáta zaslal stručný vzkaz, aby se jejich majitelé kvůli doplnění údajů ozvali. "Dary, které dohledáváme, většinou místo údajů doprovázel pozdrav Karlu Schwarzenbergovi s přáním úspěchu ve volbách," vysvětlil Pražák. Někteří dárci už podle něj na výzvu zareagovali. "Vracet proto budeme nakonec méně než 50 tisíc korun," dodal.

Každý, kdo chtěl na kampaň přispět, musel dle zákona poskytnout pro identifikaci daru jméno a příjmení, datum narození a adresu trvalého pobytu. V případě firemních darů pak její identifikační číslo a adresu firmy.

Schwarzenberg se také rozhodl vrátit peníze, které mu na účet zpravidla spolu s jízlivým vzkazem zaslali jeho odpůrci. "Toto dokončíme příští týden," uvedl mluvčí kampaně s tím, že se celkově půjde o malou částku.

Nazpět tak zřejmě peníze dostane třeba dárce Marcel Kunert, který Schwarzenbergovi v lednu zaslal korunu se vzkazem 'Více nemám, vláda nám pořád bere. A pozdravujte Míru Kalouska a Bakalu a další kámoše.'

Nejdražší kampaň?

Schwarzenberg už žádné další finanční příspěvky neočekává. Celkem devět milionů korun mu přispěla jeho strana TOP 09. Poslední větší částka na jeho účet přišla koncem února - dva miliony korun mu zaslal miliardář Zdeněk Bakala. Ten mu už loni v listopadu zaslal půl milionu.

I tak se ovšem zatím zdá, že Schwarzenbergova kampaň byla nejdražší ze všech prezidentských kandidátů. Na jeho účet totiž celkově doputovalo bezmála 36,5 milionu korun, přičemž z této sumy zůstane nevyužito jen minimum. "Předpokládáme přebytek v řádu desítek tisíc korun," uvedl Pražák. Zbylé peníze půjdou podle zákona na charitu. Komu přesně je Schwarzenberg věnuje, se zatím nerozhodl.

Vítěz v kategorii 'nejdražší prezidentská kampaň' se může změnit pouze v případě, že se změní dosavadní odhady volebního týmu Miloše Zemana. Prezidentovi spolupracovníci odhadli celkové náklady na 30 milionů korun. Na jeho volební konto ale zatím doputovalo jen asi 20 milionů. Do účetní uzávěrky přitom zbývá devět dní.

Šárka Pálková

lidovky.cz, 19. 3. 2013, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme