Proč já? Lepší na Hradě kníže nežli zeman

Je nejstarší z uchazečů o Hrad. I proto Karel Schwarzenberg jako jediný připouští, že při zvolení by mandát už neobhajoval. „Bylo by mi 80, věnoval bych se vnoučatům,“ uznává, že do služby se hlásí podmíněně – na jediné funkční období. „Mám v mysli varovný příklad TGM, jeho rozhodnutí být prezidentem i v pokročilém věku nebylo šťastné,“ vysvětluje.

20. 12. 2012

Popírá, že za to může špatné zdraví. „Nechal jsem si vystavit lékařskou zprávu, že jsem zdráv,“ říká a popisuje, jak odráží představy, že je po čtvrtém bypassu. Naopak dosud zvládá trojjedinou roli šéfa vládní TOP 09, ministra zahraničí a prezidentského kandidáta.

Schwarzenberg: Kultivace a návrat k T.G.M.

Ale zpět k Masarykovi. Právě ten má hrát v kandidatuře velkou roli. Schwarzenberg chce návratem k prvorepublikovým zvyklostem vrátit Hradu důstojnost. „Že ji v posledních letech ztratil, není sebemenší pochyb.“ A jak ji tedy vrátit? Zázračný recept na to nemá ani šéf tuzemské diplomacie. Právě noblesa a diplomacie by mu v tom ale měly pomoci nejvíce. „Jediné, co lze udělat, je jít příkladem. Nemohu někoho zatknout a pověsit ho na 1. nádvoří. Proto bych ministry či politiky ověnčené skandály nezval na Hrad ani si s nimi nepodával ruku,“ líčí Schwarzenberg.

Problém je, kde přesně stanovit hranici, kdy si takové opovržení politik už zaslouží. Kvůli pomlouvačnosti národa to prý musí být třeba až při obžalobě. Moment, a co se změní oproti dnešku? Obžalovaní přece ve vládě nesedí, ve sněmovně se s nimi zase nebaví ani zeď. To už odbývá slovy, že to je otázka nastavení vlastních pravidel.

Přesto nelze Schwarzenbergovi upřít, že kultivace politiky je pro něj důležitá. Nepřipojuje se k nadávání na Ústavní soud. Naopak jeho vliv dává za vinu slabosti politiků. „Dokud bude politika slabá, bude se prosazovat,“ říká s tím, že naděje, „že by zlepšil stav české politiky, se už vzdal“. Ani to mu však nebrání přihlásit se k bonmotu, který by svojí účastí ve volbě rád naplnil – „Raději na Hrad kníže nežli Zeman.“ Aristokratický původ prý zdůrazňovat nehodlá, ale s tímto heslem se ztotožňuje.

Vladimír Křivka

Lidové noviny, 20. 12. 2012, rubrika: Prezidentské volby, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme