Karel Schwarzenberg rozjel na podporu své prezidentské kampaně webové stránky Volím Karla

Prezidentský kandidát a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v pondělí zprovoznil webové stránky VolimKarla.cz, na kterých představuje svou vizi prezidenta a uvádí, proč se rozhodnul kandidovat. Kampaň oficiálně zahájí až v polovině září.

28. 8. 2012

"Rodiče mi od dětství vštěpovali lásku a úctu k vlasti, stejně jako fakt, že když má člověk dar jmění, jména nebo možnosti studovat, tak za něj zodpovídá a je povinen sloužit své zemi. Proto jsem neváhal ani minutu, když mě v prosinci 1989 vyzval Václav Havel, abych nastoupil do prezidentské kanceláře jako jeho kancléř. Svému závazku vůči občanům České republiky jsem se snažil dostát i jako poslanec, senátor nebo ministr zahraničí," říká na stránkách Schwarzenberg, kterým se tímto "přihlásil" do služby a chce své zkušenosti zúročit coby hlava státu.

Prezident by měl být podle ministra zahraničních věcí hlavně strážcem republiky, ve funkci by se chtěl zaměřit na podporu právního státu a zlepšení politické morálky, ale také na obranyschopnost země, ochranu životního prostředí a kulturního dědictví nebo na rozvoj vědy. "Bolestně v tomto ohledu zaostáváme za jinými zeměmi a považuji za zásadní rozproudit diskuzi k této klíčové otázce naší budoucnosti," píše na webu Schwarzenberg.

Šéfa TOP 09 podpořila v jeho kandidatuře řada osobností, například zpěvák Dan Bárta, režisér Jiří Menzel nebo jeho kolega Vladimír Morávek. "Karel Schwarzenberg je pro mne jediný člověk, o kterém nemám sebemenší pochyby, že bude důstojným prezidentem naší republiky," říká Morávek, který má na svědomí například film Nuda v Brně.

Schwarzenberga podporuje i socioložka Jiřina Šiklová, která ho zná mnoho let. "Vím, že i když zde řadu let nežil, byl stejně jako jeho tatínek možná větším vlastencem než mnozí z těch, kteří tu žili. Jezdil sem za Mezinárodní helsinský výbor a nesmírně pomáhal těm, kteří zde byli zavření," poznamenala.

Šéfem jeho volebního týmu bude Marek Vocel, kampaň zahájí v polovině září. Zájemci se mohou více o kandidatuře dozvědět na webových stránkách www.volimkarla.cz.

Podle posledního průzkumu PPM Factum by v přímé volbě získal Schwarzenberg 5,2 procenta hlasů, o jednu desetinu procentního bodu méně než Jana Bobošíková. Zatím podle tohoto šetření vítězí expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman.

Jan Drahorád

mediafax.cz, 28. 8. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme