Do eurovoleb zasáhnou i dětské pleny

Už v květnu se strhne další volební bitva, která bude prvním testem voličské obliby po složení vlády. Rozhodovat se bude o zastoupení v Evropském parlamentu. Hnutí ANO nasadí jako lídra bývalého eurokomisaře Pavla Teličku. Jasno mají i lidovci. Kandidátku vede diplomat, bývalý ministr a šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda, dvojkou je exposlankyně Michaela Šojdrová.

9. 1. 2014

                Svoboda si jako volební téma zvolil práva spotřebitelů. Do nebe volající je podle něj situace, že jeden výrobce vyrábí dva druhy potravin. Jedny kvalitnější pro západ Evropy a horší pro nové země z Východu.

                Usilovat bude i o výjimky pro nižší DPH u dětských plen, což plánuje celá koalice. Podle Svobody není pravda, že výjimku nelze dojednat. „Určitě jde. Směrnice o DPH se občas provětrává. Příští rok bude znovu velká revize,“ dodal. ČSSD začala eurovolby řešit teprve před týdnem. „Jsme v první fázi. ÚVV schválí kandidátku 8. února,“ řekl Právu místopředseda Milan Chovanec.

Lídrem by mohla být místopředsedkyně strany a Senátu Alena Gajdůšková. „Kdyby mi to bylo nabídnuto, neodmítla bych to s jedinou podmínkou, že europoslankyně z našeho kraje Olga Sehnalová bude také na volitelném místě,“ řekla včera ČTK.

                Soc. dem. uvažovala o Jiřím Dienstbierovi, ten ale míří do vlády. „Kdyby byl Dienstbier, tak bychom rozhodování o jedničce měli snazší,“ připustil pro Právo místopředseda Lubomír Zaorálek. Minulý lídr soc. dem. Libor Rouček mandát obhajovat chce. V Bruselu by rádi zůstali i Evžen Tošenovský a Jan Zahradil z ODS, kteří ale mají ambice proniknout i do vedení strany. Zahradil předpokládá, že by vykonával obě funkce souběžně.

                Kandidáty vybírá i KSČM. Předchozí lídr Vladimír Remek nastupuje v Moskvě jako velvyslanec. TOP 09 se rozhodne až na konci ledna. Šéf Karel Schwarzenberg oslovil ředitele humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka, dostal však košem. „Byl jsem osloven, ale do politiky se nechystám,“ řekl Právu Pánek.

Drábek: Jsem mediální padouch, ale zkusím to

Schwarzenberg má víc želízek v ohni. „Oslovil jsem víc lidí, ale nikomu se do Brusáče nechce,“ sdělil Právu.

                O kandidaturu usiluje exministr práce Jaromír Drábek. „Šest let jsem vedl Hospodářskou komoru, dva roky Mezinárodní hospodářskou komoru. V Bruselu jsem vyjednával jako ministr,“ podotkl pro Právo. Uvědomuje si, že z ministerstva musel odejít kvůli skandálu svého náměstka Vladimíra Šišky.

                „Dá se říci, že jsem mediální padouch. Ale rozhodnou voliči. Nechci se srovnávat s Miroslavem Kalouskem. I on je většinově hodnocen negativně a ve Středočeském kraji dostal ve sněmovních volbách nejvíc preferenčních hlasů,“ dodal.

                Středočeská TOP 09 bude prosazovat na celostátní kandidátku svého člena Tomáše Czernina. „Už kandidoval do Senátu. Je z rodu Czerninů, maminka je Lobkowiczová. Jeho žena je Rakušanka. Je duší Evropan a jazykově dobře vybaven,“ řekla Právu šéfka středočeské organizace Helena Langšádlová.

                Na kandidátce se mohou objevit i poslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák, senátor Jaromír Štětina či diplomat Marek Polach, který zastupuje Prahu v Bruselu.

Jan Martinek, Oldřich Danda

Právo, 9. 1. 2014, rubrika: Zpravodajství

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme