Černý kůň voleb - Karel Schwarzenberg

PODPORA: Karel Schwarzenberg získal na poslední chvíli vlivného přímluvce: Jana Švejnara. FINÁLE: Jeho pozice je silná hlavně v Praze, kde dostal do ulic tisíce lidí. VOLBA: První kolo přímé volby prezidenta se koná dnes od 14 do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin.

11. 1. 2013

Jako jediný z kandidátů na prezidenta dokázal zlákat na svoji stranu původní konkurenty, za nimiž stojí nemalá voličská základna.

Jako jediný už na Hradě působil - před dvaceti lety dělal kancléře tehdejší hlavě státu Václavu Havlovi.

A jako jediný dokázal vygradovat kampaň tak, že mu tleskalo zaplněné náměstí v Praze.

Historicky první přímá volba prezidenta startuje v Česku dnes ve 14 hodin. A takřka všechny ukazatele naznačují, že do role černého koně všelidového hlasování se mohutným předvolebním finišem pasoval Karel Schwarzenberg.

Minimálně v hlavním městě to vypadá, že postup do druhého kola je na dosah. „Má zkušenosti, morální a společenskou integritu. Má schopnost důstojně a jasně prosazovat zájmy naší země. Nabízí voličům úžasný životní příběh spjatý s historií Československa i Česka. Je velkorysý a bude dobrým strážcem národní identity,“ vyzval k volbě Schwarzenberga ekonom Jan Švejnar, který sám zvažoval účast ve volbě.

Přímou podporu „knížeti“ dříve vyslovil i další zájemce o Hrad, který však nesplnil podmínky registrace - ekonom Vladimír Dlouhý. „Politika je uměním možného. Neplýtvejte hlasy a volte toho, kdo má šanci uspět. Snad se brzy uvidíme,“ vzkázal voličům sám Schwarzenberg.

Hlasy venkova zase podle všeho budou patřit v největšímíře bývalému premiérovi Miloši Zemanovi.

Naopak dříve protežovaný favorit volby, bývalý úřednický premiér Jan Fischer, schytal v závěru kampaně nejvíce kritiky: kvůli svému vstupu do KSČ i lidem, kteří stojí za jeho kandidaturou. „Nestraničtí uchazeči ve volbě lobbistickým strukturám vadí. Jsme jiný živočišný druh,“ glosoval to Fischer.

red

Lidové noviny, 11. 1. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme