Život, v němž se kníže nenudí

5. 2. 2010
Rodinnou ságou Karla Jana Schwarzenberga, šlechtice, který býval lesníkem i hostinským, ale nedávno také českým ministrem zahraničí, je nový dokument Břetislava Rychlíka Zle, matičko, zle, Schwarzenberci zde. Dnes bude k vidění v Divadle Archa.

Film „o knížecím životě, ve kterém nikdy nebyla nuda" uvede v premiéře televizní studio Brno ve spolupráci s Plum Production. Dokument pak odvysílá i druhý program České televize 11. března.

Místo osmiček osobní příběh

Dokument nabízí Schwarzenbergovy úvahy o předcích, domově, exilu i návratech. „Největším překvapením pro nás byl samotný Karel Schwarzenberg," svěřil se před premiérou svého dokumentu autor scénáře a režisér Břetislav Rychlík. „Původně jsem měl dělat film o historických osmičkách, protože v životě české šlechty a Karla Schwarzenberga konkrétně hrály významnou roli - rok 1938, 1948 a tak dále. V polovině roztočeného filmu jsem ale byl nucen přehodit výhybku a nečekaně mi z toho vzešel tvarově docela zvláštní film," říká Rychlík. „Opustil jsem ty velké dějiny a místo nich se do dokumentu dostaly niterné, intimní věci. Nic tak banálně intimního, jak by si někdo snad představoval. Jde o velice osobní výpovědi, které Karel Schwarzenberg zvládal s velkou noblesou, byť šlo třeba o trpké bolesti a traumata." Podle autora je kníže Schwarzenberg právě tím, kdo celý film nese na bedrech. „Utáhl to, navzdory jeho pověstnému mumlání. Mimochodem - jeho spolupracovníci ve Vídni mají v dokumentu celou pasáž o schwarzenberském mumlání ve všech světových jazycích, vysvětlují, co znamená pro ty, kdo mu umějí naslouchat."

Záznam z procesu s Jirousem

Podle Rychlíka se v dokumentu také podařilo uplatnit mnohé unikátní materiály, například rozhovor, který s knížetem, když přijel do Československa na proces s Ivanem Jirousem, pořídil Andrej Stankovič pro Originální videojournal, a jenž se léta považoval za ztracený.

Film za jedenáct dní

Většinu času natáčení byl Karel Schwarzenberg velmi zaměstnaným ministrem zahraničí, o to byly chvíle, jež mohl věnovat filmu, cennější. „Dostali jsme od televize jedenáct natáčecích dnů na film, který se měl původně dělat dva roky," říká Břetislav Rychlík.

„Točili jsme po hodinkách, které si pro nás ministr vyšetřil, ale pak se ještě podařilo sejít se na Orlíku. Naštěstí se s Karlem Schwarzenbergem můžete bavit o čemkoliv, je to vzdělaný, moudrý a múzický člověk. A jistá témata ve svém životě má bolestně odžitá, byť to navenek nedává znát. Krásně vyprávěl, co pro něj znamenal odchod z domova, jak to vyhnání prožíval, a potom po letech i návrat domů. Myslím, že nám pověděl leccos, co ještě nikde jinde neřekl. A musím přiznat, že jako herec je nečekaně výborný," dodává režisér.

Marta Švagrová
Lidové noviny, 5. 2. 2010, rubrika: Kultura, strana: 09