Ženíšek: Volbou Johna se pro TOP 09 nic nemění

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

23. 5. 2011

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Pojďme zjistit první reakce koaličních partnerů na zvolení Radka Johna do čela Věcí veřejných do Plzně. Tam je ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil a taky poslanec a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, pánové, dobrý večer.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti, místopředseda strany /ODS/

Dobrý večer.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Pospíšile, vaše reakce na znovuzvolení, potvrzení Radka Johna v čele strany Věci veřejné.

Jiří POSPÍŠIL

Já mohu panu Johnovi za ODS poblahopřát. My osobně se domníváme, že dále bude pokračovat politika Věcí veřejných v dimenzích, jak ji dosud vedení Věcí veřejných realizovalo. Já osobně nečekám od staronového předsedy nějaké výraznější změny.

Daniela DRTINOVÁ

Čekáte, že teď po volbě předsedy přijde ze strany Věci veřejné další soustředěný tlak na vládu, aby došlo k nějakým personálním změnám?

Jiří POSPÍŠIL

Nechci takto předvídat, nicméně nelze to v žádném případě vyloučit. Jak jsem slyšel první slova nově nebo staronově zvoleného předsedy, tak Věci veřejné se budou snažit více působit v regionu, více prosazovat svůj program a já osobně se domnívám spolu s některými vašimi komentátory, že se pokusí zvednout své preference a budou chtít tedy více tlačit na vládu. Uvidíme a já doufám, že hlavním cílem všech tří koaličních stran nadále budou reformy a prosazení našeho společného vládního programu.

Daniela DRTINOVÁ

Každopádně nebyla zvolena Karolína Peake, takže možná nedojde k tlaku směrem na vaše křeslo, tedy mluvím o křeslu ministra spravedlnosti, protože Radek John, předpokládám, že o toto křeslo ministerské usilovat nebude. Předpokládalo se to právě u Karolíny Peake, že by možná k takovému tlaku došlo, pokud by ona zvítězila. Ulevilo se vám?

Jiří POSPÍŠIL

Já jsem na to vždycky říkal a opět to budu opakovat, že já osobně na žádném konkrétním křesle nelpím, je to na rozhodnutí pana premiéra, on určuje jaksi to, kde případně v jeho zájmu mám pracovat v administrativě. Takže to není o mých osobních pocitech, o mé úlevě. Já mohu pouze říci, že ODS jako politická strana jasně řekla, že nechce lidi spojené s ABL na ministerstvu vnitra a já osobně se domnívám, že obdobný model a obdobná myšlenka by měla platit i pro ministerstvo spravedlnosti.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Ženíšku, TOP 09, vaše první reakce na zvolení Radka Johna staronovým předsedou.

Marek ŽENÍŠEK

TOP 09 neměla žádné preference, kdo by byl lepším předsedou koaliční strany Věci veřejné, ani nám to nepřísluší hodnotit z tohoto úhlu. My jenom pevně doufáme a upřímně nám je v tuto chvíli, a omlouvám se, že to takhle řeknu, nám je v tuto chvíli víceméně jedno, kdo stranu Věcí veřejných vede, nás spíše zajímá, zdali Věci veřejné přestanou svými skandály a problémy plnit deníky a noviny a zdali se stanou stranou v koalici, která začne plně podporovat reformy, kvůli čemu tato koalice vznikla.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Ženíšku, přesto ale TOP 09 některé kroky Věcí veřejných kritizovala. Pokud vy říkáte, že jste neměli žádné preference, rozumím tomu dobře, že ani od jednoho z nich z těch hlavních dvou favoritů, že jste nečekal žádné obrodné aktivity a žádnou změnu směrem ke zlepšení pověsti té strany jako vašeho koaličního partnera?

Marek ŽENÍŠEK

Tak, oba dva hlavní kandidáti, jak Karolína Peake, tak i Radek John, byli v tom nejužším vedení i před touto volbou, takže si myslím, že nejsem sám, kdo neočekával nějaké zásadní změny po této volbě.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, já vám děkuji, děkuji vám do Plzně, na shledanou.

Jiří POSPÍŠIL

Také děkujeme a přejeme hezký večer.

Marek ŽENÍŠEK

Na shledanou.

ČT 24, 23. 5. 2011, Pořad: Události komentáře

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme