Ženíšek: S důležitými tématy přicházíme jako první

23. 5. 2016

Marek Ženíšek je prvním místopředsedou TOP 09 a zároveň politolog. Týdeník Dotyk se jej ptal na důvody propadu jeho partaje. Připouští, že strana udělala některé strategické chyby.

Nebojíte se, že se TOP rozpadne a skončí? Nedávný odchod Pavola Lukši, jednoho ze zakladatelů, není asi dobrou zprávou. On tvrdí, že politika strany je příliš konfrontační.

Místopředseda Lukša určitě neodcházel ze strany kvůli konfrontačnímu stylu. Znám ho dost dlouho. Zkrátka jen využil nějaké aktuální atmosféry. O jeho úmyslech se vědělo už delší dobu. Myslím si, že přemýšlet o odchodu začal už po svém naprostém neúspěchu na sněmu loni v listopadu. Ta jeho představa – jak chtěl, aby sněm dopadl – totiž zcela ztroskotala.

Faktem ale je, že preference vaší strany se v posledních měsících povážlivě propadají.

Bavím se s lidmi a řada z nich snížení preferencí také vnímá, ale když se podívám do minulosti, tolik zneklidněný nejsem. Třeba v krajských volbách před čtyřmi lety jsme měli jen kolem 5 %. Tehdy jsme dopadli šíleně, na to se už zapomíná. Předpokládám, že ve srovnání s tím na tom letos můžeme být lépe.

Pokud jde o pokles preferencí, to je v politice normální, a mám pocit, že ten trend se už pozvolna otáčí. Věřím, že můžeme mít zase kolem 10 %. Je třeba vnímat, že se osamostatnili Starostové a nezávislí. Pokud by tomu tak nebylo, mohli bychom být zhruba na stejné úrovni jako při sněmovních volbách v roce 2013.

Žádných chyb si tedy vědom nejste?

Jako určitý problém vnímám možná to, že ta „naše“ témata nastolujeme mnohdy až příliš brzy. Dříve než k tomu atmosféra v společnosti uzraje.

Co máte na mysli?

Třeba Miloše Zemana. My jsme od začátku říkali, že jeho kroky v prezidentském úřadě budou problematické. Bylo to ale bráno jako uražená ješitnost, postoj strany, jejíž prezidentský kandidát ve volbách neuspěl. Nakonec se ukazuje, že naše obavy byly naprosto oprávněné.
Stejně tak, když jsme upozorňovali na Andreje Babiše a jeho střety zájmů. Až teď – třeba v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo – lidé našim argumentům alespoň trochu naslouchají. Dříve tomu tak nebylo. Ale bez našeho neustálého křičení by asi ani Čapí hnízdo nebylo téma, protože takovéto věci by se daleko rychleji staly normou. Ani média by se o to nezajímala.

Mnozí lidé mají problémy s Miroslavem Kalouskem jako lidskoprávním aktivistou...

A já vám říkám, že tahle kritika je naprosto falešná a lichá. Protože on je dnes jediný, kdo tohle téma zvedá.

Takové debaty by byly relevantní, kdyby tu stál na zteči i Slávek Sobotka a každý den se k těmto tématům vyjadřoval podobně jako Miroslav Kalousek. Ne, premiér vystupuje pouze v zahraničí, když je zapotřebí, zakřičí směrem domů, že tohle či tamto se mu nelíbí, ale na domácí scéně to nikdy neřekne.

A Petr Fiala z ODS už vůbec ne. Kromě paní poslankyně Miroslavy Němcové nevidím v ODS žádný trvalejší akcent tohoto typu. Není tu už prostě nikdo další...

Nejste první, kdo se na to ptá, ale mně to přijde úsměvné. Ano, možná byla s Miroslavem Kalouskem dříve spojená jiná image, ale já bych naopak čekal, že to někdo ocení. Já sám toto téma považuji za naprosto zásadní. Důležitější než třeba daně. Tady jde přece o budoucnost země.

V posledních měsících to ale vypadá, že TOP 09 nemá jiné téma než Zeman, Babiš a elektronická evidence tržeb. Není to přece jen trochu málo?

Faktem je, že existuje část voličů, kteří to vnímají jako něco, co jim nestačí. Nebo jsou tak vyspělí, že jim to stačí říct jednou a nepotřebují to slyšet každý den. A těmhle lidem musíme znovu nabídnout náš program z roku 2013, který měl řadu skvělých témat, jež nám vždy slušela – akcent na vzdělávání a školství, sociální věci. Však v roce 2013 jsme měli ekonomiku až na třetím místě našeho programu. Měli bychom se k tomu zase vrátit.

JIří Pšenička

zdroj: Dotyk, 20. 5. 2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme