Ženíšek: Premiér nadřadil zájmy strany nad zájmy země

24. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

moderátor

Váš stranický šéf Miroslav Kalousek tvrdí, že nástup Ivana Pilného na ministerstvo financí nic neřeší, protože ministerstvo bude dál řídit Andrej Babiš. Není to trochu nefér k Ivanu Pilnému? 

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Myslím, že nikoliv. Je to pravdivé označení toho, co teď asi nastane. Nikdo nemůže očekávat, že dojde na ministerstvu financí k razantní změně, po které volal i pan premiér, když před více než dvěma týdny krize ve vládě začala. I výroky, které jsme mohli slyšet od budoucího pana ministra financí Pilného, tomu nasvědčují. Sám říká, že pan ministr Babiš žádné problémy neměl a ministerstvo fungovalo, stejně tak jako jeho složky, jak mělo. Podle našeho názoru se touto výměnou nic nezmění. Jsou s podivem i výroky ostatních členů hnutí ANO, kteří se hlásí k tomu, že hlavním cílem bylo udržet ministerstvo financí v rukou hnutí ANO, protože by mohlo dojít ke kriminalizaci jejich předsedy Andreje Babiše. To považuji za skandální výrok. Potvrzuje to, o co tady celou dobu šlo.

moderátor

Na druhou stranu je vláda koaliční a resort financí patří hnutí ANO. S tím v tomhle rozložení nejde nejspíš nic dělat.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Pan premiér se v jednu chvíli rozhodl, že je pro jeho stranu daleko jednodušší, aby hnutí ANO ve vládě zůstalo a stále mělo resort ministerstva financí. Nadřadil tak stranické zájmy nad zájmy České republiky. To považujeme za špatné. Musí platit jedno nebo druhé. Buď platí to, o čem hovoří pan premiér a o čem hovořil necelé tři týdny. Nebo to byla po celou dobu jenom hra a s výsledkem nemůže být spokojen v podstatě nikdo.

moderátor

Pokud ovšem zájmem České republiky není stabilní vláda a dovládnutí do konce volebního období...

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Nevíme, jestli by hnutí ANO opustilo vládu. O tom můžeme pouze spekulovat. Navíc jsme už v lednu nabídli, že se nebudeme podílet na vyslovení nedůvěry vládě. 

moderátor

Co jsou pro TOP 09 naopak záruky nezávislého vyšetřování kauz, jako jsou korunové dluhopisy a další problémy Andreje Babiše?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Nepochybně je to krok, se kterým počítá od začátku vládní krize pan premiér, že nebude mít hnutí ANO, respektive pan předseda tohoto hnutí, vliv na tento resort. To je prvotní podmínka, která nenastala. Uvidíme, co se bude dít a jak se k tomu postaví nový pan ministr. Jsem k tomu zatím velmi skeptický.

moderátor

Jedním z úkolů pro nového ministra bude sestavení návrhu státního rozpočtu na příští rok. V hrubých rysech návrh připravil Andrej Babiš. Ivan Pilný tvrdí, že tak, jak je to připraveno, je to správně. Současně říká: „Chci dát větší akcent na investice.“ To by vám mohlo konvenovat.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Pochopitelně. Dlouhodobě kritizujeme současnou vládu za její nekonání v této oblasti. Na druhou stranu současný návrh je do jisté míry alarmující právě v tom, že už dopředu počítá se schodkem 50 miliard. Jak vysoký hospodářský růst by tato vláda chtěla mít, aby rozpočet začala připravovat jako vyrovnaný? To je něco naprosto zásadního a budeme na to určitě upozorňovat. I z oblastí, o kterých se hovoří, ať už je to rozpočet pro ministerstvo obrany a Armádu České republiky, jen dokazuje, že je to pouze kosmetické navýšení. Vláda dokazuje, že nechce splnit svůj závazek v roce 2020, abychom vynakládali na obranu minimálně 1,4 procenta HDP. 

moderátor

Nový ministr bude vázán zákony, které jsou už schváleny, které počítají třeba s navyšováním platů. Je tam vůbec prostor pro výdaje, ať už na investice, anebo třeba na obranu? 

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Myslím, že určitě. Vyjednávání s jednotlivými resorty teprve začíná. Pan ministr obrany se asi bohužel opět zachová tak, jak každý rok, když byl sestavován rozpočet. Stačí mu to, co je připraveno. Když navrhovala opozice dramatičtější zvýšení, abychom mohli své závazky plnit daleko dříve, tak se k tomu stavěl velmi negativně.

moderátor

Ivan Pilný současně říká, že by rád z koncepčních změn připravil alespoň obrysy daňové reformy. Bude pro to prostor? Bylo by dobře, aby se na ministerstvu financí začalo pracovat na něčem takovém?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

V reálném čase do voleb se to stihnout nedá. Pan ministr teď bude mít plné ruce práce s návrhem státního rozpočtu. To bude jeho hlavní úkol.

Zdroj: ČT24, 24. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme