Ženíšek: ODS nemůže navrhnout kohokoliv

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

17. 6. 2013

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Tak zatím zůstaňte. V Plzni je místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, dobrý večer.

Marek ŽENÍŠEK, místopředseda strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Byl by pro vás přijatelný Martin Kuba jako premiér?

Marek ŽENÍŠEK

Nezlobte se, paní redaktorko, ale na tuto otázku skutečně v tuto chvíli nechci a ani nemohu odpovědět, pokud vím, tak pan první místopředseda Kuba není zatím oficiálním kandidátem na premiéra. Až budeme vědět, kdo je tím, koho ODS skutečně nominuje, pak TOP 09 k tomu dá své vyjádření.

Daniela DRTINOVÁ

Ptám se proto, že vrcholní představitelé TOP 09 naznačovali, že by pro ně tak úplně přijatelný nebyl, ta otázka nepadá z nebe, pane místopředsedo.

Marek ŽENÍŠEK

Já tomu rozumím, ale přece ode mě nečekáte, že tady skrze média budu panu prvnímu místopředsedovi Kubovi říkat, zdali je pro nás přijatelný, nebo není. Zkrátka, není relevantní hodnotit něco, co se ještě nestalo. Pokud pan první místopředseda bude oficiálním kandidátem za ODS na premiéra, potom TOP 09 se ihned poté sejde a rozhodně nebude své stanovisko vzkazovat skrze média, ale sdělíme jej ODS.

Daniela DRTINOVÁ

Tak vím, že je těžké vymezit se vůči někomu, kdo navíc sedí ve studiu, ale čekala bych jasná, srozumitelná vyjádření. Zeptám se vás tedy ještě jinak, na čem podle vás mohou nejspíš nebo nejvíc ta jednání zkrachovat? Myslím mezi vámi.

Marek ŽENÍŠEK

Tak nepochybně na tom, pokud bude navržen nějaký kandidát, již dnes jsme řekli ODS, že plně respektujeme, aby ODS navrhla ona někoho na premiéra, ale zároveň že to neznamená, že může navrhnout kohokoliv, takže očekáváme a tak, jak jsem slyšel i z dnešních médií, ani oni sami ještě nad tímto nejednali, tudíž my si počkáme, kdo bude skutečně tím oficiálním kandidátem a pak se k tomu můžeme vyjádřit.

Daniela DRTINOVÁ

Za jakých okolností by podle vás byly předčasné volby jediným možným řešením, co by se muselo stát?

Marek ŽENÍŠEK

Tak myslím, že ten scénář je naprosto jednoduchý. Ten scénář může mít dva výsledky. Buďto se nalezne shoda, a to my zkrátka plně podporujeme a upřednostňujeme před předčasnými volbami, to znamená nalezneme s koaličními partnery shodu nad novým premiérem, stejně tak potom nalezneme většinu v Poslanecké sněmovně, anebo se tak nepodaří, nebo pan prezident toho nominanta nepověří sestavením vlády nebo nejmenuje ho, no a pak ten závěr je jednoznačný, pak my podporujeme předčasné volby. Na tuto otázku myslím, že tu odpověď najdeme velice brzy.

Daniela DRTINOVÁ

Do Brna zdravím teď statutárního místopředsedu Michala Haška, dobrý večer.

Michal HAŠEK, statutární místopředseda strany /ČSSD/

Dobrý večer z Brna vám i pánům ve studiu i do Plzně.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane místopředsedo, vláda je v demisi, zítřejší hlasování o nedůvěře vládě tedy ztratilo smysl, Miloš Zeman je vám blízký, nesdílíte obavu, že prezident teď rozehraje vlastní politickou hru a nebude spěchat na předčasné volby?

Michal HAŠEK

Tak především musím říct, že se poněkud usmívám, když slyším, jak se pánové v zásadě přou o kůži medvěda, který ještě běhá po lese. Já jim závidím jejich přesvědčení, že mají nárok na to, aby nová vláda České republiky byla opět složena tak jako ta vláda, která je již v demisi, to znamená, aby to byla koalice ODS, TOP 09 a eventuálně LIDEM. Já si myslím, že politická realita v našem státě už je úplně jiná, neexistuje tady žádný nárok ODS na to, že by další premiér měl být z jejich řad. Já připomenu, že žádná z těchto stran parlamentní volby v roce 2010 nevyhrála. No a konečně k vaší otázce k panu prezidentovi, ano, prezident má teď v rukou silné trumfy, má v rukou ústavní kompetenci, bude to on, kdo stanoví člověka nebo osobu, která bude jednat o vládě, respektive jmenuje nového premiéra a bude jmenovat novou vládu, takže já bych řekl, že teď se můžeme všichni sice domnívat, co prezident udělá, já bych počkal na jeho výroky a teprve od toho, co uslyšíme přímo z úst Miloše Zemana, pak má smysl odvozovat další kroky.

Daniela DRTINOVÁ

Ale prezident vždycky může říct, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se premiérem překlenovací vlády stát nechtěl, že trval na předčasných volbách. Řekněte, nehodili jste brzo flintu do žita, nebylo by víc strategické počkat s tím rozhodnutím, že do překlenovací vlády rozhodně ne?

Michal HAŠEK

Sociální demokracie stanovila jasný postup, alespoň stran vyjednávání s ostatními politickými subjekty ve sněmovně, už krátce po vypuknutí té vládní a kriminální krize, chcete-li, po zásahu na úřadu vlády. My jsme řekli, že v současné situaci nemá smysl tady hledat nějaká vládní řešení na několik málo měsíců, nemá smysl mít tady jakoukoliv vládu, jejíž hlavním krédem bude děkujeme za každé nové ráno. My prostě chceme nové volby, je to nejlegitimnější řešení, myslíme si, že poměry ve sněmovně jsou rozostřené. Jestliže je tam 17 nezařazených poslanců, lidí, kteří dříve kandidovali na kandidátkách jednotlivých politických stran, tak je to nepřehledné, nevznikne žádná vláda, která bude mít jasnou definovanou transparentní většinu a z tohoto pohledu chceme nové volby. To řekl pan Sobotka panu prezidentovi minulý pátek a pokud budou zástupci ČSSD pozváni do Lán tak jako ostatní tento víkend, tak si myslím, že pan prezident uslyší stejné věty.

Daniela DRTINOVÁ

Na postoj hlavy státu se před hodinou ptala Martina Lustigová vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře.

Martina LUSTIGOVÁ, redaktorka

K čemu se kloní pan prezident? K předčasným volbám nebo k vládě stávající koalice, jen s jiným premiérem?

Vratislav MYNÁŘ, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

Já myslím, že v tuhle chvíli se to nedá definovat, k čemu se kloní, nebo nekloní. Pan prezident mě pověřil, abych sezval zástupce všech politických stran, které dneska máme v parlamentu, a bude s nima projednávat tuto záležitost od pátku až do pondělního odpoledne v Lánech.

Martina LUSTIGOVÁ

Jaký je ten harmonogram jednání, s kým bude vyjednávat nejdříve?

Vratislav MYNÁŘ

Těžko říct. Udělali jsme si nějaký scénář, já pevně věřím v to, že podle přání prezidenta se podaří ten harmonogram dodržet, ale neumím říct samozřejmě, protože teď teprve se k tomu chystám.

Martina LUSTIGOVÁ

Je prezident v tuto chvíli proti předčasným volbám, jak řekl po schůzce s hlavou státu premiér v demisi Petr Nečas?

Vratislav MYNÁŘ

Já bych to takhle a priory nedefinoval, jestli je přímo proti předčasným volbám. Řekněme, že je to jedna z variant celé té škály, která je a kterou pan prezident nám asi sdělí poté, co se všemi relevantními stranami bude mít jednání za sebou.

Martina LUSTIGOVÁ

A priorita pana prezidenta?

Vratislav MYNÁŘ

Neřekl bych, že má teďka nějakou prioritu. Opravdu si chce se všemi z těch stran promluvit, a pak se uvidí.

Martina LUSTIGOVÁ

Jak reálné je, že prezident pověří sestavením nové vlády někoho úplně jiného, mimo politické strany? Například že by vygeneroval úřednickou vládu.

Vratislav MYNÁŘ

Znovu bych neřekl, že to má nějakou prioritu nebo že je to druhé v pořadí. Poté, co se všemi relevantními stranami bude mluvit, tak pevně věřím v to, že navrhne to nejlepší řešení, které samozřejmě bude vycházet z jeho kompetencí.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Ženíšku, má TOP 09 obavu z politické hry prezidenta Miloše Zemana, nebo ne?

Marek ŽENÍŠEK

Tak v tuto chvíli je zřejmé, že pan prezident jistě je tou hlavní postavou, která bude určovat, co se dál nebude odvíjet, ale naší povinností je se pokusit nalézt nějakou shodu a dokončit to, co jsme tady začali. Pochopitelně je zřejmé, že i ČSSD požaduje okamžitě předčasné volby, kdybych byl v opozici já, tak tak činím také, ale na to, jak se zachová pan prezident, to uvidíme zítra nebo v nejbližších dnech, ale naší povinností je se začít hledat a diskutovat o tom, co dál. Pan premiér Nečas ...

Daniela DRTINOVÁ

Ta otázka zněla, pane Ženíšku, trochu jinak, jestli TOP 09 má, nebo nemá obavy z politické hry prezidenta Miloše Zemana v těch nadcházejících jednáních?

Marek ŽENÍŠEK

Tak já teď nevím, jaké hry máte na mysli nebo jestli něco víte už konkrétně, co pan prezident, co pan prezident chystá. Já v tuto chvíli žádnou takovou informaci nemám a znovu opakuji, my vnímáme ...

Daniela DRTINOVÁ

Ne, vycházím jen z toho tvrzení Petra Nečase, který řekl po jednání s prezidentem, že prezident Miloš Zeman nemá zájem na předčasných volbách, tudíž z toho vyplývá dedukce, že by mohl být nějaký zájem na politické hře, protože samozřejmě předčasné volby by vyhrála ČSSD jako silný hegemon potom na levici a ve vládě, a pan prezident by nemusel mít tak silný manévrovací prostor, jak by možná mohl mít později.

Marek ŽENÍŠEK

Pochopitelně já myslím, že jste to zhodnotila, myslím, tak, jak většina to z nás čte. Pro pana prezidenta by pravděpodobně byla nejlepší úřednická vláda, na kterou by měl on jakožto prezident daleko větší vliv než na takovou tu klasickou politickou vládu.

Daniela DRTINOVÁ

Nic nehodnotím samozřejmě, jen kriticky analyzuju. Pane Hašku, vy jste tedy teď slyšel vyjádření místopředsedy TOP 09, on sám řekl, že by mělo být dokončeno to, co bylo začato, tedy z hlediska této vládní koalice, a pokud nebude prezident Zeman kormidlovat zemi k předčasným volbám, jak si to budete vysvětlovat, jaké bude vaše nazírání na to?

Michal HAŠEK

No ne, tak já musím říct, především mě baví, jak pánové se shodují samozřejmě na tom, že to bylo započato, musí být dokončeno. No proboha, jen to ne. Já si myslím, že většinové přání občanů České republiky je, že to, co teď skončilo před asi čtyřmi hodinami demisí pana Nečase, už by v žádném případě nemělo pokračovat, byť jenom s obměněnou figurou premiéra. Já si myslím, že pánové už ukázali, co umí, v tom dobrém i v tom špatném, a že to stačilo pro Českou republiku. A teď k té otázce, kterou jste mně, paní Drtinová, položila. Samozřejmě pokud se nedohodne prezident republiky se stávající koalicí na tom, že by byl jmenován premiér z řad Občanské demokratické strany, pokud se vůbec koalice shodne na nějakém jménu. Slyšeli jsme ty přestřelky na začátku toho vysílání, tak samozřejmě my budeme trpělivě pana prezidenta přesvědčovat o tom, že tím nejlepším řešením jsou ony nové volby. Jsou ústavně poměrně jednoduše realizovatelné, pokud by se v Poslanecké sněmovně našlo 120 hlasů, hlava státu vyhlásí volby a ty se pak konají mezi 50. a 60. dnem od takovéhoto aktu. To znamená, jestliže bychom do konce června zvládli v Poslanecké sněmovně takovéto hlasování, pak na začátku září bez problémů nebo respektive koncem srpna mohou být nové volby. Jsem přesvědčený, že by přinesly jasný výsledek, vznikla by vláda s jasným politickým mandátem a ta by pak plnila ty hlavní úkoly, které má vláda plnit. To znamená připravit státní rozpočet, vyjednávat s Evropskou unií například o tom, jak bude vypadat financování České republiky v letech 2014 až 2020 a samozřejmě, a na to nesmím zapomenout, a tam má svoje úkoly i vláda v demisi, musíme se vypořádat s následky ničivých povodní. Koneckonců i hejtmani a starostové na úrovni krajů a obcí to dělají každý den.

Daniela DRTINOVÁ

Ano. Takže, pane první místopředsedo, slyšel jste teď slova statutárního místopředsedy ČSSD, že jste ukázali, co jste měli a že byste měli jít. A pak také, co říkáte tvrzení ČSSD, že se ODS bojí předčasných voleb jako čert kříže, jak se říká lidově?

Martin KUBA, 1. místopředseda strany, ministr průmyslu a obchodu v demisi /ODS/

Je naprosto logické, zdravím pana kolegu Haška i pana kolegu Ženíška do Brna i do Ostravy, ale je naprosto logické, že těžko můžeme očekávat od zástupce opoziční strany, že by tady vládu chválil, to je prostě jeho politickým úkolem.

Daniela DRTINOVÁ

Bojíte se předčasných voleb?

Martin KUBA

Myslím, že ODS se nebojí předčasných voleb. My jsme také přesvědčeni, že pokud se nepodaří v nějaké velmi krátké dohledné době poskládat koalici s novým premiérem, pak nemá smysl tuto, řekněme, situaci natahovat a jsme připraveni na ty předčasné volby. To znamená, my chceme v téhle chvíli hledat řešení, pokud se ve velmi krátké době nenajde, tak ODS je připravena jít do těchto předčasných voleb, není to tak, že bychom se jich báli.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, ještě zůstaňte. Teď ústavní právník Aleš Gerloch z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, vítejte.

Aleš GERLOCH, ústavní právník, Právnická fakulta UK

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pane profesore, jaké možnosti řešení této situace dává v tuto chvíli ústava, zákon nejvyšší právní síly? A dá se říci, co by bylo z pohledu ústavního pořádku nejvíce čistým řešením?

Aleš GERLOCH

Tak je třeba především říci, že předsedu vlády vybírá prezident republiky, a to v podstatě bez nějakého velkého omezení nebo vymezení determinace. Samozřejmě by měl, a to vidíme, že proběhne, konzultovat předem vedení politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. To znamená, že v tomto směru je čisté i to řešení, že on vybere osobu, která nemusí mít nutně plný předpoklad k tomu, že získá většinu hlasů, tady bych zdůraznil, v Poslanecké sněmovně, tady bych zdůraznil především, že není úplně v souladu s ústavou, aby předem se vyžadovaly podpisy poslanců, kteří souhlasí s nominantem, protože se hlasuje, a to dokonce podle jmen podle jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a to o vládě jako celku, a to na základě programového prohlášení, které je prezentováno, nebo základních bodů programu, takže předem říci, koho vlastně podporují poslanci, není, myslím, úplně správné podle ústavy.

Daniela DRTINOVÁ

Ano, sám to nastiňujete, prezident v tuto chvíli skutečně může pověřit sestavením nové vlády prakticky kohokoliv. Z hlediska ale ústavních zvyklostí měl by spíš pověřit skutečného vítěze voleb, tedy ČSSD, byť jsou to tři roky od konání těch posledních voleb, anebo stávající koalici, pokud mu donesou papír s těmi 101 hlasy, byť vlastně tuto povinnost nějakým způsobem z hlediska těch ústavních zvyklostí zpochybňujete? Ale samozřejmě nakonec bude vládnout ten, kdo získá většinu v Poslanecké sněmovně.

Aleš GERLOCH

Přesně tak, jak říkáte, paní redaktorko. Rozhodující bude hlasování, takže prezident republiky určitě není vázán podpisy, které jsou mu předloženy, tím spíše že, jak bylo několikrát připomenuto, poměrně významná část poslanců není dnes stranicky organizována. Taky je třeba zohlednit to, že od voleb uplynuly už tři roky, to znamená výsledky voleb mají podle mě relativně malý význam dneska. Nejsme bezprostředně po volbách, kde určitě by legitimním argumentem bylo, že v zásadě má být pověřen představitel vítězné politické strany, ale viděli jsme v roce 2010, že se tak nestalo a také ústava toto výslovně nestanoví, takže tím spíš dnes si myslím, že prezident republiky může mít volnější úvahu a zvažovat výsledky konzultací tak, jak proběhly a jaká je konkrétní situace dneska. Snad bych připomněl ještě jednu důležitou věc, opakovaně se hovoří o té nové možnosti, která je od roku 2009, to znamená vypsání předčasných voleb na základě hlasování nejméně 120 poslanců, kdy prezident republiky musí rozpustit Poslaneckou sněmovnu, ale máme zde i další čtyři možnosti, z nichž zejména jedna je také relevantní, to znamená, že Poslanecká sněmovna nevysloví důvěru vládě, která je jmenována prezidentem republiky, poté se opakuje tato věc znova a ani pokud na podruhé nezíská vláda důvěru, pak na potřetí musí prezident republiky respektovat návrh předsedy, dneska tedy předsedkyně Poslanecké sněmovny, a pokud by ani tato vláda nezískala důvěru, konají se volby předčasné, respektive prezident republiky může rozpustit Poslaneckou sněmovnu, čili těch cest k eventuálním předčasným volbám je více.

Daniela DRTINOVÁ

Jsou nějaké hranice, mantinely či lhůty, které ústava prezidentovi v podobné situaci dává?

Aleš GERLOCH

Přímo časové lhůty zde nejsou, vlastně jediná lhůta v ústavě je ta, že vláda musí do 30 dnů od svého jmenování předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru. Jinak prezident republiky lhůty nemá, v takových případech se standardně vychází z toho, že musí jednat bez zbytečného odkladu. To znamená, že je do jisté míry na něm, jak časuje běh těchto lhůt, to znamená, že pokud by třeba měl zájem, aby vláda byla urychleně jmenována, může vlastně víceméně ten den nebo druhý den poté, co předseda vlády nebo celá vláda podá demisi, už jmenovat nového předsedu vlády a rychle sestavovat vládu novou a může postupovat více v menším tempu, pozvolněji, takže konzultuje se stranami, více přihlíží k jejím názorům. Ústava tedy nechává tady poměrně velký prostor.

Daniela DRTINOVÁ

Pane profesore, já vám děkuji za právnický komentář, na shledanou.

Aleš GERLOCH

Na shledanou.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane Kubo, z těch možností, které jsme slyšeli, které ústava jako zákon nejvyšší právní síly dává, co by vás negativně překvapilo, myslím ODS, jaké prezidentovo rozhodnutí?

Martin KUBA

Já zatím opravdu nemyslím, že je nutné předjímat nějaké negativní rozhodnutí.

Daniela DRTINOVÁ

Myslím v obecné rovině, co by vás překvapilo negativně Občanskou demokratickou stranu?

Martin KUBA

Já mám pocit, že v téhle té chvíli my máme nějaké varianty, které preferujeme. Ono je také ta situace postavená tak, že pan prezident má nějaké možnosti, třeba jmenování své vlády tak, jak to pan profesor Gerloch dával, ale proti tomu je tady sněmovna, která svými 120 hlasy může na takové rozhodnutí prezidenta, pokud nebude akceptovatelné pro současnou koalici, tak vlastně vyvolat to hlasování o rozpuštění a tím pádem směřovat k předčasným volbám. To znamená, ona všechna ta řešení jsou hypoteticky možná, ale je třeba vždycky vnímat, že záleží na tom, jestli, a pokud budu předpokládat kolegu Haška, že opozice v téhle chvíli chce směřovat k předčasným volbám a pokud bychom my v koalici nenašli řešení stávající, pokračující koalice, tak zatím převládají názory, jak jsem zaznamenal u koaličních partnerů, že není rozumné vytvářet v té chvíli úřednickou vládu a v koalici by pravděpodobně převládl taky ten názor k předčasným volbám, čili pan prezident má sice tu možnost, ale proti tomu by tu velmi pravděpodobně bylo 120 hlasů v Poslanecké sněmovně, které by směřovaly k předčasným volbám. Čili ona ta řešení, každý, řekněme, nebo každá ta postava na té šachovnici má určité možnosti, ale také má možnosti ta druhá.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Hašku, opozice skutečně jediné, jako jediné možné řešení z těch možností, které jsme slyšeli, stanovuje jen předčasné volby. Zaznělo tu, že možná úřednická vláda by prezidentu Miloši Zemanovi nebyla tak úplně proti srsti, jak se lidově říká, tak úřednická vláda, na tu byste nebyli ochotni kývnout?

Michal HAŠEK

Paní Drtinová, to jsou otázky, které jsou zcela legitimní, ale směřujte je, prosím, na pana prezidenta Zemana. Já tady nejsem jako jeho tiskový mluvčí a dokonce ...

Daniela DRTINOVÁ

Já vím, dívám se teď na pohled opozice jako nejsilnější opoziční stranu.

Michal HAŠEK

Rozumím, rozumím, tak, a nebudu mluvit ani za celou opozici, ale pouze za sociální demokracii.

Daniela DRTINOVÁ

Ano.

Michal HAŠEK

Netroufl bych si hovořit za jiné politické strany, podle nás je prostě otázka nových voleb nejvýhodnějším řešením pro Českou republiku. My tady nechceme žádnou natahovanou bramboračku. Uvědomme si, že dnes všichni, kteří jednáme a jsme přímými aktéry toho jednání, jak bude vypadat vlastně budoucnost české politiky, tak máme taky v rukou něco, čemu se říká možná zbytky důvěry lidí v politiku jako takovou. Když ten proces bude trvat příliš dlouho, nebude transparentní. Kdyby tady nedej bože třeba byly ty tři pokusy o to, aby byly tři vlády, třikrát se hlasovalo o důvěře, já si myslím, že to strašně naštve lidi. Oni už dneska nepovažují politiku za nic solidního a myslím si, že všichni máme k dispozici dny, maximálně týdny na to, abysme předvedli, že nám jde o stát. Ne abych začínal věty tak jako kolegové, že nám jde o tu či onu politickou stranu a její partikulární zájmy, nám teď musí jít o stát, nám teď musí jít o to, aby ta Česká republika neutrpěla ostudu, a to mezinárodní ostudu, abysme standardním ústavním způsobem zvládli tu proceduru doma a podle nás to řešení je jednoznačně nejlepší v podobě nových voleb.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Ženíšku, ta situace je poměrně hodně nepřehledná jak z hlediska politických, tak tedy ústavních zvyklostí, celá ta situace je vlastně velmi nestandardní a lidé, jak tu zaznělo, jsou skutečně naštvaní. Nebylo by tedy nejčistším řešením právě ony předčasné volby, zkrátka nové rozdání karet?

Marek ŽENÍŠEK

Já nepochybně vnímám tu snahu pana místopředsedy Haška, je na něm vidět, jak už se třese na to, že tady bude vládnout za podpory komunistů, já z toho takovou radost zase nemám, nesdílím to, ale já jsem tady už jednou řekl, my se nevyhýbáme předčasným volbám, my je považujeme za legitimní řešení, ale až za řešení, které je to, řešení, které je krajní. To znamená, my nejprve skutečně chceme se v nejbližší době, nebude to trvat dlouho, také si uvědomujeme, že ta situace nemusí, nemůže být, nemůže být řešena delší dobu, v řádu jednoho týdne až 10 dnů, buďto bude shoda nad novým premiérem, bude deklarovaná, deklarovaná většina ve sněmovně, pokud ne, pak jsme první, kteří voláme po předčasných volbách.

Daniela DRTINOVÁ

Takže ČSSD třesoucí se na vládnutí s komunisty? Už jen stručně.

Michal HAŠEK

Ne, v žádném případě, v žádném případě se ČSSD netřese na vládnutí s komunisty. O mně je obecně známo, že jsem člověk, který ve vedení sociální demokracie dlouhodobě, nikoliv posledních pár týdnů, říká, že žádná koalice s komunisty podle mého názoru a přesvědčení není dobrá pro sociální demokracii a už vůbec pro Českou republiku, takže tohle beru jako povinný špílec od kolegy Ženíška, protože co taky jiného by TOP 09 teď zvedala za témata. Já si myslím, že počkejme na reálné výsledky těch nových voleb a poté uvidíme, jaké tady budou možnosti pro vítěze. A já si vůbec nejsem jist, že to musí být nutně sociální demokracie. Já mám pokoru k tomu, že rozhodnou občané, počkejme na ten volební výsledek a od něj se pak odvine to, kdo bude v příští vládě a s kým tam bude spolupracovat.

Daniela DRTINOVÁ

A k tématu teď ještě přizveme advokáta, bývalého vyšetřovatele Václava Lásku, dobrý večer.

Václav LÁSKA, advokát, bývalý vyšetřovatel

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Lásko, jedna z linek vyšetřování je podle policie korupce v případu trojice rebelů Tluchoř - Fuksa - Šnajdr. Kdy se z politického jednání a obchodování mezi vládou a sněmovnou stává trestný čin?

Václav LÁSKA

No, v daném případě, když je naplněná skutková podstata trestného činu, a pokud budeme licitovat o tomto konkrétním případu a jeho odlišnosti od obdobného trafikování, tak v případě těchto tří exposlanců byla nabídnuta osobní výhoda za to, že poruší své ústavní povinnosti a svůj ústavní slib poslance, to znamená, za osobní výhodu oni umožnili schválení určitého zákona.

Daniela DRTINOVÁ

Petr Nečas ale říká, že toto je standardní součást politiky a má svým způsobem pravdu. Vzpomeňme na sociálnědemokratického exministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který před 10 lety putoval bez výběrového řízení rovnou do čela ČSA, nahánění přeběhlíků za následné ředitelské funkce a tak dále. Má se dělat kriminální, kriminální čin z politického postupu?

Václav LÁSKA

Já nevylučuju, že v minulosti obdobných trestných činů v české politice bylo spácháno mnoho. Současná, současné politické vedení má tu smůlu, že policie odvedla kvalitní práci a že to, o čem jsme dřív mohli jenom spekulovat, tak na to teď jsou důkazy.

Daniela DRTINOVÁ

Vy mluvíte o kvalitní politické práci policie, ale jestli byl někdo uplacen, pak taky musí na druhé straně stát ten, kdo uplácel. Funkce rebelům poskytl nejen premiér, ale taky ministr financí z hlediska svých kompetencí, nepřekvapuje vás tedy, že ve vazbě je jen bývalá pravá ruka premiéra Jana Nagyová, která podle policie uplácela? Tedy podle toho obvinění, stále ctíme presumpci neviny, ale podle všeho jen zprostředkovaně?

Václav LÁSKA

Já už jsem tady na to téma mnohokrát spekuloval. Ta moje spekulace zní, že ten právní názor, který vede k tomu, že akce těch tří exposlanců byla trestným činem, je svým způsobem revoluční. Já, když jsem ho poprvé vznesl v lednu, v únoru letošního roku, tak jsem se dočkal mnoha dehonestačních prohlášení jak od politiků, tak ale i od některých právníků. Dokážu si představit, že kdyby policie hned šáhla po lidech, kteří jsou kryti poslaneckou imunitou bez toho, aby nějaká další autorita řekla, že tento názor je správný, Poslanecká sněmovna by takovou žádost smetla ze stolu. Teď je situace trošku jiná, k tomu v úvodu označenému diletantskému právnímu názoru se přiklonili státní zástupci, vrchní státní zástupce, přiklonil se k němu ostravský soud, to znamená, myslím si, že teď je prostor pro to eventuálně se podívat po trestní odpovědnosti i osob, které jsou kryty poslaneckou imunitou.

Daniela DRTINOVÁ

Takže to podle vás může nastat, může nastat chvíle, kdy budou zatčeni premiér s ministrem financí?

Václav LÁSKA

Já osobně nevěřím tomu, že celá trestní odpovědnost by měla být akorát na paní Nagyové. Přece jenom nebyla až tak neřízená střela a někdo jí k tomu musel dát pokyn. A navíc v době, kdy si politici mysleli, že toto jednání není trestné, tak někteří se z nich vlastně, někteří z nich se k účasti na tomto jednání de facto před kamerami přiznali.

Daniela DRTINOVÁ

Vy jste podal už v lednu na tři takzvané rebely a premiéra Nečase trestní oznámení právě kvůli podplácení a přijetí úplatků v předchozích politických dealech ve sněmovně. Říkám slovo deal, protože jej využívá sám premiér v demisi Petr Nečas, tak v těhle těch obchodech z minulosti skutečně žádný jiný případ nestál za vaše trestní oznámení, vy sám jste řekl, že nevylučujete, že bylo spácháno mnoho trestných činů možná, tak proč jste se třeba nezaměřil i na některé další věci z minulosti?

Václav LÁSKA

Ony ty věci z minulosti nebyly tak jednoznačné v tom, že by se otevřeně řeklo, že bylo něco za něco. Ono když dáte někomu trafiku ve státním podniku za jeho věrné služby politické straně, tak je to z mého pohledu nemorální, protože ten státní podnik si zaslouží odborné vedení a nezaslouží si tam politika na výslužbě, ale je to nemorální, není to, není to, není tam trestně právní odpovědnost. Trestně právní odpovědnost je ve chvíli, kdy někdo svůj odchod nebo nějakou svojí službu nebo něco, co není legální, podmíní právě poskytnutím osobní výhody. A to byl tento případ. A navíc to byl takový případ, který byl naprosto neskrývaný a já jsem se k tomu kroku rozhodl proto, protože jsem měl zato, že musí nějaká jiná autorita, než jsou politici, protože ty evidentně nejsou schopni stanovit linii mezi tím, co je trestný čin a co je politika, tak jiná autorita z justice musí říct, kde ta hranice mezi korupcí a politickým obchodem je.

Daniela DRTINOVÁ

Já vám děkuji, děkuji vám, na shledanou.

Václav LÁSKA

Na shledanou.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane Kubo, pro politicky trestní zákon neplatí a v politických dealech je možné obcházet zákon a nabízet trafiky jako protislužby za politická plnění?

Martin KUBA

Paní redaktorko, já na toto mám skutečně trochu odlišný názor než pan advokát nebo než pan, než pan Láska. Já musím říct, že pokud bychom se na to dívali u těchto poslanců, tak je třeba také říct, že Marek Šnajdr například, který je členem dozorčí rady v podniku Čepro, v podstatě je s tou odměnou někde na poloviční částce toho, co měl jako poslanec. Já se přiznám, že mi tam trochu uniká ten benefit. A ono je také potom třeba říct, že to přeci nejsou peníze, které dostávají ti lidé zadarmo, ale například Ivan Fuksa má plat, který plyne z té funkce a za tím platem je odvedená nějaká práce.

Daniela DRTINOVÁ

Víte, advokáti, promiňte, advokáti říkají, že není v tuto chvíli tak důležité, kolik dostali, ale za co to dostali a že tady toto je skutečně v uvozovkách, jak se říká, trafika nikoliv za zásluhy, ale trafika jako protislužba, a v tom je právě rozdíl možný v té klasifikaci něčeho takového, kdy už se to mění v trestný čin. Omlouvám se.

Martin KUBA

Já v této chvíli, já tady v této chvíli skutečně nemohu s tímto souhlasit, protože já jsem přesvědčen, že rozdělování pozic ve veřejném prostoru patří do politiky, je jeho součástí. Pokud zvolíme takovéto výklady, tak Daniela DRTINOVÁ

Takže pro vás trestný zákon neplatí, pro vás politiky, na to jsem se ptala.

Martin KUBA

To není tak, že neplatí, pokud zvolíme takovouto a můžeme tu vést nějakou právnickou disputaci, ta hrana bude velmi, velmi tenká, já v téhle té chvíli tvrdím, že je to standardní součástí politického systému a velmi složitě si umím představit, že bychom byli schopni nějakým způsobem dělat koaliční dohody či jakkoliv se politicky domlouvat. A opravdu jsem přesvědčen, že tato konstrukce, která je dnes takto používána, není, není prostě trestným činem.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Hašku, pro ČSSD může platit přece totéž. Kauza Jaroslava Tvrdíka ani vás nemůže nechat chladným, pokud myslíte vážně to, co říkáte, a byť tam není podle všeho trestní rovina, tak morální stránku věci to neřeší, neomlouvá ji.

Michal HAŠEK

Tak začala jste tou trestní rovinou, paní Drtinová, já připomenu a nejsem tady žádný advokát Jaroslava Tvrdíka, že on odešel z pozice ministra obrany a poslance proto, že tehdy byl snížen výdajový limit na financování ministerstva obrany a on prostě řekl, že za takových podmínek jako ministr obrany nechce dále fungovat. Pak tam byla nějaká časová prodleva, pan Tvrdík nevyhrožoval žádným shozením vlády, tím, že nebude hlasovat pro nějaký zákon, a to bylo v době, kdy tehdejší koalice měla 101 hlas, takže mohl to být hlas Jaroslava Tvrdíka, který by něco rozhodl. Pan Tvrdík prostě odešel z politiky a poté byl osloven na tu manažerskou pozici v ČSA, ale to je jiný příběh a to ať si odpoví pan Tvrdík. Můžete mít pravdu, že to zavdává debatu o etice takového postupu, rozhodně si však nemyslím, že je to srovnatelné s trestně právní rovinou tak, jak probíhá u té současné kauzy. A já tam právě vnímám to, že je to postaveno celé na okolnosti, kdy ti lidé jasně řekli, my nebudeme hlasovat pro některé klíčové zákony, které kdyby neprošly, tak by bývala padla vláda, a oni se pak zcela překvapivě, alespoň pro politické okolí a určitě i pro vnější okolí, vzdali poslaneckých mandátů, nastoupili za ně náhradníci, kteří bez problémů ten zákon odhlasovali, vláda přežila a já připomenu jenom pro pořádek, že například jeden z těch náhradníků pak posléze skončil v base, ale ne proto, že by hlasoval pro ten zákon, ale proto, že byl už předtím odsouzen za jiný trestný čin.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Ženíšku, není to skutečně divný vzkaz občanům, českým občanům? Podle policie někteří politici běžně korumpují, ale vydávají to za pouhou politickou práci a přece i TOP 09 souhlasila s tím, jak se řešila loňská vládní krize s rebely. Vy přece nejste tak úplně z obliga.

Marek ŽENÍŠEK

Tak pokud se ptáte na tu konkrétní kauzu, která je dnes v médiích, tak tady já musím říci, že se kloním k názoru, který tady vznesl pan místopředseda Kuba, ale počkám si na to, jak se ta kauza bude vyvíjet. Nepředpokládám, že je to vše, co zatím víme. Já jsem nečetl ten spis, ale v té obecné rovině, pokud někdo bere nějakou finanční odměnu za vykonanou práci v dozorčí radě, tak já v tom ten úplatek nevidím. Ale znovu opakuji, já jsem ten spis nečetl, neměl jsem možnost a uvidíme, jak ta kauza se bude vyvíjet dál.

Daniela DRTINOVÁ

A není to divný vzkaz občanům? Obchodujeme, dealujeme v Poslanecké sněmovně, různě kšeftujeme s trafikami v podobě státních, ředitelských a jiných funkcí?

Marek ŽENÍŠEK

No tak znovu opakuji, já v tomto konkrétním případě za tím nevidím to, na co vy se ptáte. Pokud se tak prokáže, pak nepochybně ano.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, já vám všem děkuji za účast v diskusi komentovaných Událostí. Na shledanou.

Martin KUBA

Hezký večer, na shledanou.

Marek ŽENÍŠEK

Na shledanou.

Michal HAŠEK

Dobrou noc z Brna všem, na shledanou.

ČT 24, 17. 6. 2013, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme