Ženíšek: ČR má patřit mezi úplné demokracie

30. 1. 2017

Česko je úplná demokracie. Jediná z postkomunistické Evropy. Česká republika je v žebříčku EconomistIntelligence Unit šestnáctou nejlepší demokracií světa. Takové titulky jsme mohli číst například v roce 2010.

Tak to pokračovalo ale i v následujících letech. Třeba ještě v roce 2013 byla ČR sedmnáctou nejlepší demokracií světa a patřili jsme také mezi necelé tři desítky zemí na světě, které byly řazeny do kategorie úplná demokracie. Bohužel. Nyní za působení současné vlády se už třetím rokem podle stejného žebříčku (EconomistIntelligence Unit) propadáme. A statut tzv. úplné demokracie, tedy té nejlepší demokracie, jsme ztratili.

Mnozí mohou namítnout, že podle jiných hodnocení a za použití různých kritérií, jsme jako země zaznamenali pokles třeba i ve zmíněném roce 2010. Jistě, ale zatím jsme nikdy nevypadli ze skupiny nejlépe hodnocených zemí.

Dvě rozdílná umístění, dvě různé vlády. Asi jsem příliš náročný, když se divím, že zatímco v minulých letech si takovou zprávu mohl každý občan na českých serverech přečíst (stačí dnes zadat do vyhledávače a uvidíte to), dnes o tom žádné z médií moc nepíše, což vlastně hořce potvrzuje ono hodnocení.

Česko si podle mne zaslouží, aby znovu patřilo do rodiny plných demokracií, aby opět patřilo k těm nejlepším.

Marek Ženíšek, poslanec a 1. místopředseda TOP 09

Osobnosti: