Ženíšek: Chceme oslovit mladé voliče

2. 12. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s 1. místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

TOP 09 má nové vedení. Do čela strany si delegáti víkendového sjezdu zvolili podle očekávání Miroslava Kalouska. Prvním místopředsedou TOP 09 je nově Marek Ženíšek, který je teď hostem Studia 6, dobrý den.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Dobré ráno.

Moderátorka

Gratuluji Vám k tomu postu. Bylo víceméně jisté, že budete zvolen, stejně jako pan Kalousek, tak máte z toho vůbec radost?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Na volebních sněmech není nikdy jisté, co se odehraje. Do poslední chvíle nebylo možné říci, zda to máme oba dva dopředu jisté. Kdokoliv se mohl přihlásit a mohl kandidovat, ale oba dva jsme rádi. Poděkovali jsme za důvěru, kterou jsme dostali a stejně tak i za mandát, který je více než 51%.

Moderátorka

71 % jste dostal. Tak. Miroslav Kalousek žádal delegáty, aby Vás podpořili. Jaké nadstandardní vztahy máte s předsedou TOP 09. Proč podpořil na ten post 1. místopředsedy právě Vás?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Myslím, že jeho vize, jak by mělo vypadat vedení v nadcházejících dvou letech, vychází z toho, že tím 1. místopředsedou by měl být někdo, s kým si rozumí a s kým sdílí podobnou vizi TOP 09 na další dva roky. Takhle si vysvětluji, že mě podpořil nebo že vyzval delegáty, aby mi ten hlas dali.

Moderátorka

K té vizi se ještě vrátíme. Teď mě ještě zajímá co se s tím postem 1. místopředsedy pro vás mění? Rozsah a obsah vaší práce.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Za prvé to souvisí s tím, že 1. místopředseda musí být připraven zastoupit předsedu v případě nutnosti. Pak je to role 1. místopředsedy, který by měl být asi daleko více hostem v jednotlivých krajích, sdílet jejich představy a zároveň je pak prezentovat v tom nejužším vedení strany.

Moderátorka

Ještě se zeptám k tomu sjezdu. Poprvé jste hlasovali elektronicky? Byla to nějaká novinka, nebo už jste to před tím zažili?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Ano, už jsme to zažili. Doporučuji to všem politickým stranám. Velmi to zrychlí průběh sněmu.

Moderátorka

Bylo to velmi rychlé, právě. V TOP 09 jste od června 2009, takže ty vlny jste zažil na vlastní kůži. Co všechno je příčinou toho, že preference TOP 09 dlouho nerostou? Teď aktuálně 8 % voličů.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Předně je to asi naše angažmá ve vládě, které skončilo v době, kdy jsme ještě nemohli prezentovat určité úspěchy. Například i vzestup ekonomiky, který by určitě nastal. Potvrdila to i čísla v době úřednické vlády, která po nás nastoupila. Vláda pak byla prezentována pouze jako entita, která šetřila, utahovala opasky a některé věci, upřímně řečeno, je třeba si přiznat, že se nepodařily.

Moderátorka

Které třeba?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Například oblast sociálních věcí. Řadu věcí se nám nepodařilo za ty tři roky prezentovat tak, aby je veřejnost vnímala kladně. Teď je to asi naše působení v opozici kde, prezentujeme některá témata, o kterých si myslíme, že jsou velmi důležitá. Například naše snaha upozornit jaké riziko vidíme v angažmá Adreje Babiše nebo prezidenta Zemana. Je třeba si přiznat, že tuto vizi stále ještě nesdílí tolik voličů. Přesto jsem rád. Průzkumy taky ukazují na naše voličské jádro a do těch senátních a krajských voleb, je ještě rok času a já pevně věřím, že se nám to podaří zvednout.

Moderátorka

Vy už jste uvedl, že jako cestu, řekněme z té krize nebo ke získání lepšího volebního výsledku, vidíte oslovit mladé voliče. Konkrétně prvovoliče. Co právě z vašeho programu má nalákat prvovoliče proto, aby se zaměřili na TOP 09?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

V době, kdy jsme nastoupili do opozice, tak jsme se opravdu zaměřili spíše na ten souboj s vládou nebo na souboj s Andrejem Babišem. Na poukazovaní na některé chyby prezidenta republiky, o kterých si myslíme, že chybami jsou. A trochu jsme zapomněli na to, co nám bylo vždycky vlastní. Například v prezidentských volbách, když kandidoval Karel Schwarzenberg. A to mít na své straně velkou část mladých nebo prvovoličů. Vždycky to byla součást našeho elektorátu a já pěvně věřím, že teď jak bylo zvoleno nové vedení, tak je tam celá řada lidí, kteří v tomto mohou pomoci. Ať už to bude odkaz na rodinnou politiku nebo některá sociální témata. Kdo jiný by měl prezentovat vizi naší důchodové reformy než například nová místopředsedkyně Markéta Adamová, jakožto mladý člověk, protože mladých lidí se to bude týkat. Stejně tak oblast školství, u které si myslím, že může zaujmout právě mladé.

Moderátorka

No ale pravdou je, že třeba když jste zmínil prezidentskou volbu, tak tam nejvíce zaujalo to, že kníže měl číro a to právě zacílilo na ty mladé voliče. Bez charismatu Karla Schwarzenberga, umíte si představit, že vlastně zaujmete i na tu první dobrou? Protože sociální sítě mladí voliči, opravdu se trefují tímto způsobem.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Byly to emoce. Přiznávám, že volby jsou o emocích, o gestech, jsou o symbolech a my se musíme pokusit ty emoce znovu v těch lidech, zejména mladých, vyvolat. My si to uvědomujeme. Proto jsem o tom hovořil ve svém kandidátském projevu. Kdo jiný by měl upozorňovat na ta témata, na která teď upozorňujeme nebo na to ohrožení svobody, demokracie. Ale nedaří se nám ty emoce vyvolat i na druhé straně, u toho přijímače. Hovořil jsem o vysílači a přijímači. A pokavad se nám to nepodaří, tak zkrátka nemůžeme čekat úspěch.

Moderátorka

Bude vám chybět to charisma Karla Schwarzenberga, nebo vy ho budete, protože on se samozřejmě se stranou neloučí, on samozřejmě zůstává dál členem TOP 09, budete ho používat na volební billboardy?

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Netroufnul bych si ho k něčemu nutit. On sám při různých debatách hovořil o tom, že jestli je něco, co ho z politické práce baví, tak jsou to kampaně, nikoliv schůze. On se často vyjadřuje, že není až tam moc velký spolkař, ale kampaně, jsou to něco, co ho baví a on je připraven, pokud mu zdraví dovolí, v těch volbách nastoupit v plné síle.

Moderátorka

Tak já vám moc děkuji za rozhovor, tak ať se daří, díky a nashledanou.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Děkuji za pozvání. 

zdroj: Česká televize, 30. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme