Zahradníček: Senátor by neměl hlasovat jako ovce

Rozhovor s kandidátem na senátora Petrem Zahradníčkem

14. 2. 2012

Místostarosta Lokte Petr Zahradníček se chystá na svou druhou kandidaturu do Senátu. Před šesti lety chtěl voliče přesvědčit jako kandidát Konzervativní strany. Nyní štěstí zkusí jako člen TOP 09. Na svůj druhý pokus v senátních volbách na Sokolovsku se může chystat Petr Zahradníček (TOP 09). Místostarostu Lokte a hudebníka potvrdilo vedení strany jako kandidáta pro volby, které se uskuteční na podzim. Už před šesti lety kandidoval za Konzervativní stranu a získal jen pět procent hlasů.

Poučil jste se?

Minule to bylo trochu jinak. Byl jsem v Konzervativní straně -nicneříkajícím subjektu, který působil jen v Lokti. Naskočil jsem do kampaně rychle až ve chvíli, kdy senátor Jan Hadrava kandidaturu odpískal. Jen osm měsíců před volbami.

Ale přece jen, nesrazil vás zisk pěti procent hlasů?

Nesrazil. Protože vím, jak to tady funguje.

A jak to funguje?

Byl jsem v nicneříkající straně, šance na úspěch tehdy byla malá.

Ve volbách do Senátu ale spíš rozhoduje jméno osobnosti než název strany.

To si zrovna moc nemyslím. Úspěch Jana Hadravy byl dán i Čtyřkoalicí, za kterou kandidoval a která měla váhu.

Hadrava byl hlavně dlouholetý úspěšný starosta Lokte.

Ano. A já jsem teď úspěšný místostarosta.

A podle čeho soudíte?

V Lokti jsme úspěšní. Daří se nám narovnávat poměry v Loketských městských lesích, dáváme rozpočet města „do latě“, městský úřad personálně zeštíhlil.

Navenek ale nevypadalo dobře, že jste narychlo odvolali starostu Jaroslava Hlavsu.

Odmítám, že to bylo narychlo.

Pro spoustu lidí to bylo nepochopitelné.

Nemohli jsme to detailně vysvětlovat. Některé průšvihy v Loketských městských lesích... Ve firmě se nevyzná už ani Hlavsa. I on už dnes uznává, že se tam děly špatné věci.

Jaké?

Prokazatelně se špatně hospodařilo. Výnosnost Lesů mohla být vyšší. Investovalo se do projektů, které nic nepřinášely. Jejich prodělečnost se kryla z myslivosti a prodeje dřeva. Proto jsme vyhlásili výběrové řízení na pronájem farmy v Horách. To všechno vnímají už i lidé, kteří si původně mysleli, že v Lokti šlo o puč. Půl roku jsme se s Hlavsou a ODS hádali. Pak jsme jim řekli: Udělejte si koalici, s kým chcete, my v tom s vámi nejedeme. Oni si koalici nedomluvili, my ano. Tak v čem je problém?

Co byste dělal jinak než senátoři, kteří na Sokolovsku působili?

Vadí mi, že post senátora pojali téměř jako čestnou funkci, místo aby Sokolovsku pomáhali. A když už nepomáhají, neměli by být jako ovce ve svých stranických aparátech. Neměli by zvedat ruce pro nesmysly, jako je třeba poplatek pět tisíc korun za pořádání tomboly. Nevidím žádnou výraznou aktivitu současného senátora Čáslavy ani jeho předchůdců.

Ale pro senátora Hadravu jste pracoval jako asistent.

Neumím ho zhodnotit objektivně. Pro Sokolov řadu věcí udělal, byť se o tom moc nevědělo. Vím, že senátor není lobbista, ale má za Sokolovsko kopat.

Tohle před volbami říkají všichni kandidáti, realita je ale pak trochu jiná.

Stačilo by jen, kdyby senátor svůj obvod zviditelňoval. Měl by se také spolupodílet na krajské politice. Může navrhovat zákony potřebné pro region. Nerozumím, proč nikdo odsud, třeba senátor, nenavrhne nový zákon o lázeňství, když chceme vstoupit do UNESCO.

Jeden senátor má možnosti sestavit znění zákona? To je tak jednoduché?

No ano, je. Odborníky na to tady má.

Je vaše TOP 09 v kraji tak čistá a bezúhonná?

Jestli narážíte na spekulativní otázku daru pěti tisíc hasičských čepic od Víta Hořejše (bývalý šéf sdružení AC Start Karlovy Vary, obviněn z machinací s majetkem sportovců - pozn. red.), tak to je přesně příklad, že jsem se z článku nic nedozvěděl. Darovací smlouva na čepice za 700 tisíc existuje. Ve vzduchu visí jen to, co pana Hořejše motivovalo k poskytnutí daru. On byl ale v té době bezúhonný.

Nepídil jste se, proč čepice TOP 09 daroval?

Ne. Nemohl jsem se pídit, když pan Hořejš je ve vazbě. Krajský předseda TOP 09 pan Malý mi říkal, že pan Hořejš má rád hasiče a nová strana mu byla sympatická. Na tom není nic špatného.

A co statisícové cestovní náhrady pana Malého, které účtoval krajskému úřadu?

Na tom také nevidím nic špatného. Z toho, co se kolem strhlo, je ale Malý otrávený. Proto také vrátil kraji 360 tisíc. Řekl jsem mu, že dělá chybu, protože to vypadá hloupě. V čistotu TOP 09 docela věřím.

Budou Zdeněk Berka a Karel Jakobec těžcí soupeři?

Velmi těžcí.

Máte plán, jak hendikep smazat?

Mám trochu hadravovský plán. Sázím na to, že Loket bude letos dobře šlapat, když se dostaneme z ekonomických potíží, které ale nejsou nijak hrozné. Před čtyřmi lety jsme měli rozpočet 100 milionů, letos 45 milionů. Taková je doba. V kampani chci sázet na kontaktní kampaň. Na mladé lidi a na facebook, kde kampaň později spustím. A přiznávám, že mi bude vyhovovat, když volební účast bude nižší. Čím méně lidí přijde k urnám, tím lépe.

To zní hrozně.

To ano. Nerad bych, aby to tak vyznělo. Ale je to tak. Když přijde hodně lidí, senátorem se stane komunista.

FAKTA

Kdo je Petr Zahradníček

Funkce: místopředseda TOP 09 v kraji, kandidát na senátora za obvod Sokolov, Datum narození: 7. 3. 1964, Dosažené vzdělání: Pedagogická fakulta při ZČU v Plzni, Zaměstnání: místostarosta Lokte, Děti: synové Jan a Tomáš, Záliby: politika, hudba, archeologie, historie, Jeho soupeři ve volbách: Zdeněk Berka ČSSD, starosta Sokolova, Karel Jakobec zřejmě bude kandidovat, ODS, místostarosta Sokolova

Bohumil Zeman

Mladá fronta DNES, 14. 2. 2012, Rubrika: Karlovarský kraj, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme