Vyzývavě svérázná strana

Komentář Petra Nováčka

7. 12. 2009

Delegáti se nerozhádali, volba funkcionářů se odehrála hladce, i na diskusi došlo. A lesní roh, modro-růžové nasvícení sálu a začátek ustavujícího sněmu TOP 09 stanovený na 18.09 hodin byly stylové, jak se na „knížecí stranu" sluší a patří. Po pětiměsíčním provizoriu, kdy byl v jejím čele přípravný výbor, je z TOP 09 regulérní politická strana s celorepublikovou působností.

Zásluha je to Miroslava Kalouska. Bez něho „bychom stranu neměli a neseděli tady", jak pravil na sněmu její předseda Karel Schwarzenberg. Kalousek TOP 09 vymyslel, zorganizoval a je hlavním, ne-li výsostným autorem jejího programového desatera, stanov a jednacího řádu ustavujícího sněmu. I když jen desetina ze zhruba 2300 členů TOP přišla jako on z KDU-ČSL, bývalí lidovci drží v mnoha krajských organizacích taktovku. Tedy pardon, lidovec mezi nimi není ani jeden „Sedí tam," fabuluje Kalousek, „několik křesťanských demokratů, kteří již nechtěli být lidovci a kteří věrnost idejím upřednostnili před věrností instituci." A dodejme, že z KDU-ČSL odešli poté, co předsedu Jiřího Čunka, s nímž byli „na kordy", vystřídal k tradičnímu lidovectví tíhnoucí Cyril Svoboda. Z letitého „partajničení" si s sebou přinesli zkušenosti, díky nimž jsou ve výhodě. Na rozdíl od hnutí Starostů a nezávislých, jež tvoří trup a končetiny nové strany, vědí, jak se otáčet ve „velké politice". Přestože „Topka" existovala do předminulého víkendu jen provizorně a dle některých konkurenčních stran vlastně vůbec, průzkumy veřejného mínění hlásí, že by ve volbách do sněmovny nyní získala okolo dvanácti procent hlasů a z třetího místa za ČSSD a ODS by vytlačila komunisty. Její dosavadní úspěšnost je dána dvěma osobitostmi, jimiž se liší od ostatních politických stran, má úctyhodného předsedu a přitahuje okázale nepopulárním programem. Co se předsedy týče, ačkoli si česká společnost své šlechty, o niž po Bílé hoře téměř přišla, příliš nepovažuje, „knížepán" Karel Schwarzenberg patří k nejpopulárnějším politikům. Tento původem, duchem i jednáním aristokrat je suverénem v roli morální autority, ba i štítu nové strany. Minulým politickým angažmá či jinými šrámy poznamenaným funkcionářům TOP 09 či jejím volebním kandidátům pochopitelně schwarzenberský štít velmi vyhovuje.

Invence konstruktéra Kalouska tím však nebyla vyčerpána. S knížecím předsedou v čele skvěle ladí „Topka" načrtnutá jako konzervativní, pravicová a okázale nepopulistická strana. Kalousek tím TOP 09 vymezil jak vůči lidovcům, kteří jsou konzervativci s přívlastkem křesťanští, tak vůči ODS, jež se pohnula do středu a populismu nevzdoruje. „Ďábelská taktika" TOP přitom spočívá v tom, že se šokující otevřeností říká, na co si jiné strany netroufnou. Například slibuje snížení a omezení sociálních dávek, státní podpory stavebního spoření, finanční spoluúčast pacienta u zubaře i na běžných operacích, zrušení desítek daňových výjimek, stravenek či režijních jízdenek a leccos dalšího při snižování schodku veřejných rozpočtů bez zvyšování daní.

Stranu s takovým nesentimentálním programem nebudou samozřejmě příliš volit lidé starší a s nižšími příjmy. Naopak mezi voliči mladšími, s vyšším vzděláním a příjmy může mít spolehlivou klientelu a rezervoár nových členů. Ostatně v pražské organizaci TOP 09 tvoří dle jejího předsedy Daniela Korteho mladí a vzdělaní lidé dvě pětiny členů. Vstupují prý do ní nikoli kvůli politice, která je nezajímá, nýbrž aby mohli ovlivnit vlastní budoucnost. Ano - „masu" voličů, neřku-li členstva, TOP 09 nikdy „nenasaje". Na to jsou její proklamace příliš pravicově strohé! Schwarzenbergova vize patnácti procent volebního zisku TOP 09 se proto zdá více než přiměřená. Bude-li strana i v budoucnu servírovat veřejnosti redukční dietu, a nikoli laskominy, víc příznivců asi mít nebude. Ledaže by z nyní proklamovaných zásad poněkud slevila!

To už jako by se stalo, bude-li vyjednávat o účasti v koaliční vládě. V případě jednání s ČSSD - a Kalousek je nevyloučil, kdyby byl Jiří Paroubek mimo hru - by musela TOP 09 ze svých zásad nikoli slevit, nýbrž vycouvat. Bylo by to tím snazší, protože „Topka" má jen tezovité desatero, ale nikoli program! Ten volební bude mít v březnu a „velký stranický" dle Schwarzenberga snad až za neuvěřitelného 2,5 roku. Proč tak pozdě? Protože bez opory v programu lze kurz strany snáze pozměnit? Situace po volbách může k takové změně svádět. Budoucnost TOP 09 je nicméně v jejím vyzývavém svérázu. Názorově pružnější voliče obslouží i ODS či KDU-ČSL.

Petr Nováček
Euro, 7. 12. 2009, rubrika: Komentář, strana: 23