Vystoupení M. Kalouska ke zrušení karenční doby

31. 10. 2018

Dobré ráno, vážené dámy, vážení pánové. Včera zveřejnila Národní rozpočtová rada pozici, ve které říká, že dlouhodobě jsou české veřejné rozpočty v této struktuře bez nutných reforem neudržitelné. Říká to, na co řada z nás upozorňuje ve veřejné diskusi už mnoho let. Jedná se o strukturální problém, související zejména s prodlužováním délky lidského života a se zásadními pojistnými systémy. Konkrétně mám na mysli systém zdravotního pojištění, penzijního pojištění, ale i nemocenského pojištění, kterého se týká dnes projednávaný návrh zákona.

Minulé vlády začaly do pojistných systémů zavádět první reformní kroky. Oproti tomu vaše vláda, a to i ta z minulého volebního období, ve všech pojistných systémech již zavedené reformní kroky zrušila. Nic proti tomu, koneckonců nikdo nejsme nositelem jediné pravdy. Ale očekával bych, že když se něco zruší, tak se navrhne alternativa. A to alternativa, která je efektivnější a lepší. Nic z toho ale vaše vláda nedělá. Ruší bez alternativy.

Opozice je často pod palbou kritiky, která říká: „Vy kritizujete vládní politiku a kde máte alternativu?" My tu alternativu máme ve svých programech. Já si nyní dovolím použít stejný argument. Kde máte alternativu vy? Kde máte alternativy k reformě penzijního pojištění? Zrušili jste začátek reformy položené Nečasovou vládou a slíbili jste předložit penzijní reformu. Ale kde nic tu nic. Dokonce si nemyslím, že vůbec nějakou reformu uvidíme během tohoto volebního období. Kde máte alternativu ke zrušeným reformním krokům ve zdravotním pojištění? Kde? Není totiž ani věcný záměr, není ani diskuse.
Dnes máme takový trochu slavnostní den, protože poslední nezrušený reformní krok, který jednoznačně prokázal svou efektivitu v povinných pojistných systémech, právě rušíte. A já se zase ptám. Kde máte alternativu? Nikde. Umíte jenom rušit, neumíte tvořit. Neumíte předložit nic, co by nahradilo reformní kroky, které rušíte. Rozdáte, co můžete a po vás potopa. To je vaše politika. Jste vysloveně protireformní vláda.

Nemůžeme proto souhlasit se zrušením posledního reformního kroku v povinném pojistném systému. Víte, ono každé pojištění má nějakou spoluúčast. A my si myslíme, že spoluúčast při prvních třech dnech nemoci je velmi rozumná, efektivní a v žádném případě ne asociální.

Spoluúčast k pojištění po první tři dny nemoci právě umožňuje dlouhodobě nemocným důstojné plnění. Zrušíte-li to, zatíží to mnohem více veřejné rozpočty, zatíží to mnohem více podnikatele. Koneckonců vy to sami dobře víte, protože v návrhu rozpočtu na příští rok rozpočtujete nepřirozeně vysoký nárůst nemocenské. A to ne proto, že předpokládáte více nemocných, ale kvůli tomu, že zrušením tohoto kroku naroste čerpání nemocenské, které nenaroste efektivně. Je to špatné rozhodnutí. Navíc nenabízíte alternativu ani k sociálnímu pojištění, ani ke zdravotnímu pojištění, ani k nemocenskému pojištění. Dokážete rušit, nedokážete nic vymyslet. Je to politika „po nás potopa".

V Poslanecké sněmovně, 31. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme