Vraždu slovenského novináře by mohl řešit výbor europarlamentu

2. 3. 2018

Smrtí Jána Kuciaka a jeho snoubenky by se mohl zabývat i nový výbor Evropského parlamentu, o jehož agendě vyjednával i český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). 

Podle slovenského tisku stojíte s kolegou Ivanem Štefancem u zrodu nového výboru europarlamentu pro finanční zločiny a daňové podvody. Je to tak? 

Úplně ne, o vzniku tohoto výboru se jedná už delší dobu. Já jsem byl ale členem jednání za naši skupinu (lidovecká frakce EPP – pozn. red.). S panem Štefancem a s kolegy jsme probírali to, že pokud se potvrdí nějaká souvislost mezi vraždou na Slovensku a daňovými podvody, mělo by se to dostat do agendy tohoto výboru. Mohl by se zabývat i vraždou maltské novinářky (loni v říjnu přišla o život Daphne Caruanová Galiziová – pozn. red.), pravděpodobně bude řešit i bankovní skandál v Lotyšsku (v LN 22. 2.). Cílem výboru je řešit situace, kdy některé země tolerují nebo neřeší problémy s daňovými podvody. Už jsme odhlasovali vznik výboru, nyní se bude tvořit jeho složení, vedení a zpravodajové. Uvidíme, jakým směrem se výbor vydá. 

Kolik lidí v něm bude? 

Třicet pět nebo čtyřicet. 

Váš kolega Ivan Štefanec upozornil na slovenské problémy při výběru DPH. Jak hodnotíte používání evropských fondů v této zemi ve srovnání s Českem? 

Netroufám si to hodnotit, ale mám pocit, že v oblasti boje proti nelegálním skupinám je na tom Česká republika lépe než Slovensko. Kdyby bylo silné podezření, že jsou v evropských fondech věci v nepořádku, je to věc OLAF (Evropského úřadu pro boj proti podvodům). Kdyby se ukázaly systematické problémy s výběrem daní, spadaly by do ranku tohoto výboru. Nechtěl bych ale dělat silné závěry, všichni jsme stále šokovaní tím, co se stalo. 

Pan Štefanec také navrhl vyslat misi europarlamentu na Slovensko. Rozhodnout by se o ní mělo příští týden. Jak by měla vypadat? Šlo by spíše o politická jednání, nebo přímo vyšetřování zneužívání fondů? 

Kdyby šlo o zneužívání fondů, byla by to pravděpodobně mise kontrolního výboru. K takovým misím už několikrát došlo, to ale není otázka dnů, protože je třeba, aby měla dobrý program. My jsme už na několika takových misích byli – z výboru obvykle přijede šest až sedm poslanců, program zahrnuje jednání s úřady, s novináři, daňovými experty. Z jednání pak vznikají poměrně podrobné zápisy. 

Když jste jednal s kolegy v europarlamentu, vražda Jána Kuciaka asi patřila k hlavním tématům. Vidíte nějaký rozdíl v ní oproti vraždě maltské novinářky? 

Šok to byl velký, bavili jsme se o tom prakticky v každém hovoru. Rozdíl proti maltské novinářce vidím v tom, že tam bylo jasné, co je ve hře. Mise Evropského parlamentu tam intenzivně jednala, existují z toho zápisy. V návaznosti na Panama Papers se objevilo, že jeden z vládních ministrů měl účty, které byly součástí zveřejněného souboru dat. Vznikal obrovský tlak na to, aby vysvětlil, k čemu účty jsou a jak se na ně dostaly peníze. Byla to tedy velmi konkrétní situace, v níž se novinářka angažovala. Teď ani po pár dnech není úplně jasné, kam by mohly vést stopy.

Zdroj: Lidové noviny. 2. 3. 2018

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme