Volby 2010 - Vítězové a poražení

Hostem Otázek Václava Moravce byl Karel Schwarzenberg

30. 5. 2010 | 12:00

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Voliči rozhodli, politické strany teď čeká klíčové vyjednávání o tom, kdo povládne Česku a kdo zůstane v opozici. Česká televize vám právě teď nabízí pohled na povolební dění. Do sněmovny se dostalo celkem 5 politických stran a jejich lídři předstupují před vás, televizní diváky a voliče. Hezké poledne vám divákům jedničky i zpravodajské čtyřiadvacítky, právě začíná povolební diskuze s lídry politických stran, které překročily 5% hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Hlavními aktéry následujících minut budou první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, volební lídr ODS, místopředseda strany Petr Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda Věcí veřejných Radek John. Pánové, vítejte v České televizi, děkuji že jste přijali mé pozvání, dobrý den. Začíná zvláštní vydání Otázek, možná už z následujících minut bude jasné, jaký bude další politický vývoj v České republice. Výsledek voleb přinesl hned 4 rezignace. Posty předsedů svých stran opouštějí Jiří Paroubek z ČSSD, Cyril Svoboda z KDU-ČSL, Ondřej Liška ze Strany zelených a Miloš Zeman ze Strany práv občanů. Vyjednávání o nové vládě začínají. Společnou vládu chtějí vytvořit občanští demokraté, TOP 09 a Věci veřejné.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Myslím, že předpoklady jsou dobré, ale rozumíte mi, když půjde potom na ty detaily, tak tam je potom ten čertík schovanej.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Na vítězství ve volbách letos stačil rekordně nízký počet hlasů. Sociální demokraté získali 22%. Zatím nejnižším ziskem vítězné strany bylo 29,6% hlasů pro ODS ve volbách v roce 1996. Je dobojováno. Volby skončily a na řadě je jednání o nové vládě. Které komplikace v samotném povolebním dění vy pánové očekáváte? Začněme u vítěze voleb Bohuslava Sobotky.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Tak, já bych chtěl především využít této příležitosti k tomu, abych ještě poděkoval jednou občanům, kteří k volbám přišli. Chci poděkovat také těm, kteří podpořili sociální demokracii. My si velmi vážíme té masivní podpory, získali jsme více než 1 milion 100 tisíc hlasů a je to pro nás skutečně velmi vážný závazek a já bych chtěl říci, že navzdory té povolební složité situaci, ona skutečně komplikovaná je, zejména tedy z pohledu možnosti prosadit program sociální demokracie. My jsme připraveni s těmi mandáty, které jsme od občanů obdrželi, nakládat maximálně odpovědně tak, abychom v té povolební konstelaci prosadili maximum z našeho volebního programu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tedy největší komplikace podle vás bude prosadit maximum z volebního programu. A ČSSD bude stranou vládní nebo opoziční, pokud byste si měl tipnout?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já si myslím, že v tuto chvíli jsou možné všechny varianty. My jsme připraveni odpovědně zacházet s mandátem, který jsme obdrželi od občanů a jsme připraveni účastnit se jednání v rámci tedy povolební situace v Poslanecké sněmovně. Jsme připraveni účastnit se jednání o sestavení příští vlády, rádi bychom hovořili se všemi politickými stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny a rádi bychom s nimi hovořili o těch našich klíčových programových principech, se kterými jsme šli do voleb a o tom, jaká je šance uplatnit je v té povolební vládní konstelaci. Nicméně realisticky hodnotíme situaci, vidíme že tady existuje možnost spolupráce tří pravicových stran, které mají v tuto chvíli možnou většinu v Poslanecké sněmovně, ale nemíníme ta povolební jednání opustit či vyklidit předčasně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Chápu-li vás tedy správně, zatím se zdá, ale že máte našlápnuto do opozice.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že je předčasné, abychom nyní o čemkoliv takovém hovořili. Myslím si, že by se měla odehrát jednání a to ve dvou rovinách. Za prvé konzultace s panem prezidentem, myslím si, že pan prezident by se měl sejít s jednotlivými politickými stranami a měl by, zdá se, začít podle volebního výsledku těchto politických stran, a sociální demokracie tyto volby do Poslanecké sněmovny vyhrála, byť s těsným náskokem před Občanskou demokratickou stranou. Tou druhou rovinou jednání by měly být naše konzultace se všemi politickými stranami, které pronikly přes tu 5% hranici a my bychom rádi hovořili o těch možnostech povolebního uspořádání a také o našich programových prioritách.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Petře Nečasi, jaké komplikace očekáváte vy, jako druhá strana na pásce v povolebním dění v České republice?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Děkuji voličům za podporu, kterou jsme dostali. Bylo to pro nás nesmírně, nesmírně důležité a velmi si této podpory vážíme. V prvé řadě bych chtěl zdůraznit, že my považujeme ten volební výsledek za vítězství odpovědnosti nad populismem, za vítězství pravice jako celku. Dává to velkou šanci pro vytvoření koalice rozpočtové odpovědnosti, je to klíčový úkol politické reprezentace zastavit zadlužování a my jsme připraveni na tomto projektu, to znamená na koalici rozpočtové odpovědnosti, kterou tato země potřebuje, pracovat velmi intenzivně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Co by ten projekt mohlo zhatit? Tedy komplikace v tom povolebním dění z vašeho pohledu.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Jsem přesvědčen, že pokud budou všechny pravicové nebo středopravicové strany vystupovat zodpovědně, pokud budou spolupracovat, pokud budou mít před sebou ten základní klíčový úkol, to znamená vyhovět přání voličů, kteří svým hlasováním jednoznačně dali najevo, že si přejí zastavit zadlužování, tak nevidím žádné velké překážky. Samozřejmě tam, kde by se politika začala zvrhávat v politikaření, tam kde by začaly být upřednostňovány zájmy té nebo oné strany nebo toho nebo onoho jedince by problémy mohly vzniknout, ale já jsem pevně přesvědčený, že ten mandát od voličů, ten vzkaz je natolik jasný, natolik čitelný, že se všichni aktéři zachovají nesmírně zodpovědně, protože vedle zadlužování je tady i souboj o charakter politiky a ten charakter politiky, že politika je střetem idejí, obsahu politických programů, nikoliv střetem kšeftu, tak ten tady převáží a proto ty komplikace nějaké zásadní neočekávám. Samozřejmě, nebude to jednoduché. Ve chvíli, kdy se půjde do konkrétních podrobností, do konkrétních detailů, tam se samozřejmě ty rozdílné zájmy, ale i programová východiska projeví, ale jsem přesvědčen že vůle, zodpovědnost zvítězí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To je ten Schwarzenberkův čertík, jak bylo řečeno v úvodu a jak ho pojmenoval Karel Schwarzenberg. Komplikace v tom povolebním vyjednávání, jaké podle vás mohou přijít?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

No, řekněme to tak. Právě ta nekonečná vděčnost, kterou cítím vůči odvaze našich voličů, že šli opravdu do toho a svěřili nám hlasy, to nás taky strašně zavazuje. Tedy a vím o co našim voličům šlo. Oni chtěli opravdu zásadní změnu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To znamená, nedělat takové ústupky, které by mohly poškodit TOP 09, to bude?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

TOP 09 ani ne, vem to čert, stranu. Jde o republiku, jde o tento stát. Podívejte se, zde musíme nastolit jako nejdůležitější opravdu vládu práva a nejnaléhavější, o tom tady už mluvil pan kolega Nečas, že musíme dát rozpočet a hospodářství do pořádku. To je to nejnaléhavější, to je nejdůležitější, aby ve všech oblastech tady zavládlo právo. A to je ovšem nesmírný úkol, který bude vyžadovat nejen odvahu, jako do teďka od voličů, nýbrž taky odvahu a výdrž od politiků. Od nás všech, kteří se na tom budou podílet. A jak jsem již říkal, ten čertík tkví v detailech, tam se lidi poperou a nesmíte zapomenout, že i politici jsou lidi, tudíž jsou ješitní, podléhají pokušení, perou se někdy o ne tak důležitých věcech jenom aby potvrdili svoje ego. I to nás bude ohrožovat. Prostě sice politická krajina česká se změnila, ale lidi se nezměnili. My jsme furt ti stejní.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tak, o tom ještě bude řeč. Komplikace v povolební dění z pohledu Vojtěch Filipa, předsedy KSČM. Pane předsedo.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Děkuji, jednak bych chtěl také poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám, zvlášť poděkovat těm, kteří dali hlas Komunistické straně Čech a Moravy. My jsme byli jedinou politickou stranou, která ztratila nejméně, respektive udržela počet mandátů, to myslím že je jeden z nevídaných výsledků těchto voleb v roce 2010, takže ještě jednou děkuji. A pokud jde o ty komplikace, komunistická strana Čech a Moravy, podle toho jak jsem zatím slyšel kolegy, bude jedinou levicovou opozicí v zemi. My jsme na to připraveni, včera večer...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, proč by jí neměla být ČSSD?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Tak, pan kolega Sobotka říkal, že jsou připraveny k jednání i o vládě. V tomto ohledu já jsem přesvědčen, že výsledek voleb je takový, že buď bude teda jednání o vládě velké koalice nebo té středopravicové vládě, jak říkal pan místopředseda Petr Nečas a v tomhle ohledu tedy my jsme připraveni a náš klub, až bude ustaven po jednáních v příštím týdnů, zpracuje legislativní plán tak, abychom mohli ty jednotlivé kroky, které jsme slíbili voličům předkládat do Poslanecké sněmovny. V tomhle ohledu si myslím, že komplikace bude spíše taková, že některé detaily možná zadrhnou jednání mezi těmi, kteří jsou přesvědčeni, že jednají z pohledu jakéhosi, jakýchsi, jakési rozpočtové odpovědnosti. Mně se zdá ovšem, že některé návrhy budou spíše rozpočtově neodpovědné a připomínám, že onen rozruch který způsobila složenka Miroslava Kalouska v podstatě byl vzkaz voličům, že oni vládě udělají dluhy a občané by je měli zaplatit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Radku Johne, komplikace v povolebním vyjednávání z pohledu Věcí veřejných? Na čem se povolební situace může zadrhnout?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já si především, hlavně musím začít tím, že díky těm odvážným a statečným občanům České republiky, kteří šli do toho experimentu a dali hlas Věcem veřejným. Já si uvědomuju...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jste experiment?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

...že to byla statečnost, protože jsme nová strana na parlamentní půdě a my musíme teprve předvést tu zodpovědnost a budeme ji předvádět od prvního dne. My už jsme ji dneska s panem Nečasem předvedli, například. A chci hrozně poděkovat za ty hlasy a tím, že jsme dostali 11%, tak to bereme tak, že 11% občanů si nás najalo jako krizové manažery, aby se pokusili vybojovat pro ně co nejlepší pozici České republiky. Bereme to jako zodpovědný úkol. Já už jsem včera říkal, žádné oslavy, pracuje se od rána. Také jsme od rána pracovali. To je rozdíl proti showbyznysu. Tam po premiérách se ráno vyspává, ta politika je šílená. My jsme se sešli hned ráno a snažíme se posunovat ty věci rychle, protože jako jde o to sestavit rozpočet, aby už v něm ty změny byly. Jinak tady budeme mluvit o nějakých změnách a do rozpočtu se nevejdou a ztratíme rok. Takže my budeme velmi se snažit býti státotvorní, ale samozřejmě chceme zachovat hlavní priority našeho programu, to chceme pro těch 11% statečných udělat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Některé odpovědi už něco naznačily, takže si je pojďme záhy rozebrat. Záhy říkám proto, že vítěze a druhého v pořadí letos dělí vůbec nejtěsnější rozdíl. Sociální demokracie porazila ODS jen o necelá 2%. Nejnižším rozdílem doposud zvítězila před 4 lety Občanská demokratická strana a to nad ČSSD a to o 3%. Další klíčová data letošních voleb do Poslanecké sněmovny teď shrnuje z našeho volebního studia Marcela Augustová.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, redaktorka

--------------------

Začínáme údajem o volební účasti. Ta byla nakonec nižší, než ukazovaly první náznaky. Číslo 62,6% je dokonce druhou historicky nejmenší účastí od roku 1989. Pokud se podíváme jak tyto volby obarvily mapu Česka, uvidíme následující obrázek. ČSSD bodovala celkem v 9 regionech. Občanští demokraté, ten jejich modrý pruh se táhne z jihu Čech přes jejich střed směrem na sever a severovýchod s výjimkou Prahy. Tu sebrala občanským demokratům TOP 09. No a pokud nás zajímá tedy procentuální výsledek jednotlivých stran, tak ten vypadá následovně. Ty rozdíly vůbec nejsou veliké. ČSSD získala přes 22% hlasů, ale ODS zaostává o necelá 2%. Na třetí místo se dostala TOP 09 skoro se 17% hlasů a odsunula na čtvrté místo KSČM. Komunisti získali 11,3% hlasů. Věci veřejné, jak vidíte necelých 11%, no a pak už se dostáváme pod hranici 5% nutných pro vstup do sněmovny. Vidíte, že lidovci jsou na 4,4%. A pokud se podíváme na další výsledky stran, pak vidíte že Zemanovci 4,3%, Suverenita necelá 4%, ale to jsou pořád strany, které se dostaly přes 3% hranici a mají tudíž nárok na státní příspěvek na svoji činnost. To se nepovedlo Zeleným, necelá 2,5%, takže na zelené zbyla pouze 100 koruna za každý obdržený hlas. Poslední strana, kterou ukazujeme, Dělnická strana sociální spravedlnosti lehce nad 1% a od státu tak ani koruna.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Z volebního studia České televize referovala Marcela Augustová. Radku Johne, co jste tedy odpracovali a jak se posunula ta jednání o nové vládě.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Ten volební výsledek dává opravdu možnost konečně odstartovat ty reformy, které se měly odstartovat v čase, kdy byla konjunktura, kdy tady se vedlo poměrně dobře a to mluvím o těch zdravotních a důchodových reformách a o školské reformě, neboli je to vzácná příležitost a my si myslíme...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Čím se ta jednání posunula?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

My si myslím, že musíme velmi zodpovědně jednat o tom, jaké jsou naše shody, na čem jsme schopni se shodnout a tak otevřeně, já jsem dneska ráno seděl s panem Nečasem a hodinu jsme se bavili o shodách, o tom kde by mohli být čertíci, jak je budeme řešit a dohodli jsme se, že vyjednávání začne zítra.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To znamená Petře Nečasi, že můžete vyloučit to co říká Vojtěch Filip, že tedy bude KSČM jedinou levicovou opozicí v Poslanecké sněmovně, protože může ještě dojít na velkou koalici. Tento projekt můžete definitivně odmítnout?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já ho můžu odmítnout nejenom teď, já jsem ho odmítl již dávno před volbami.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To víte, to se před volbami říká a pak to dopadá jinak.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

No, tak já se snažím říkat po volbách to samé co před volbami. Doufám, že takhle by to v politice mělo být. Čili ano, velká koalice je vyloučena, nepřinesla by této republice nic dobrého. Je tady jasný vzkaz voličů, voliči hlasovali mimo jiné i o problematice zadlužování, hlasovali tím způsobem že dali přednost středopravicovým stranám, ten vzkaz je jasný, čitelný, politici by ho měli respektovat a my jsme již před volbami deklarovali naprosto jednoznačně. Vyhlásili jsme, že dáváme přednost vytvoření vlády rozpočtové odpovědnosti, teď je velká šance od voličů koalici rozpočtové odpovědnosti skutečně vytvořit a my jsme k tomu připraveni. Je skutečností, že já jsem se sešel jak s panem předsedou Johnem, tak s panem předsedou Schwarzenbergem včera ve večerních hodinách. V tom druhém případě ty rozhovory zatím neformálního charakteru potvrdily společnou vůli našich stran začít na tomto projektu pracovat a je skutečností, že od pondělka začne i vyjednávání vyjednávacích týmů. Myslím si, že je to na dobré cestě. To samozřejmě neznamená, že v rámci určitého politického dialogu tady nemá být veden dialog v případě, že tedy tento projekt dopadne úspěšně a bude vytvořena vláda rozpočtové odpovědnosti, že nemá být veden dialog s opozicí, s demokratickou opozicí. My tam očekáváme velké, velké komunikační kanály, které se týkají některých společných zájmů. Já musím říci, že by mělo být napříč politickým spektrem zájmem vytvořit společnou pozici v základních otázkách zahraničně bezpečností politiky. Tady by ta kontinuita měla být maximální a demokratická opozice by tady měla mít, pokud možno blízká stanoviska s vládnoucími stranami. Zrovna tak v některých klíčových dlouhodobých otázkách, jako je důchodová reforma. Tady všude je prostor pro dialog napříč politickým spektrem a my jsme k němu připraveni. Ale to neznamená jakoukoliv formu vládní spolupráce, my vládní spolupráci se sociální demokracií kvůli jejímu programu odmítáme.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Prezident Václav Klaus už v sobotu odpoledne naznačil, jak bude postupovat ve vyjednáváních o sestavení nové vlády. Tady jsou Klausova sobotní slova. Z odpovědi na otázku, zda má nejsilnější politická strana, vítěz voleb, rozumějme ČSSD mít nárok na pokus o sestavení vlády.

 

Václav KLAUS, prezident republiky

--------------------

Myslím, že tak nějak to bude, tak nějak to bude. Ale dobře víme všichni, že se to může ještě velmi zamotat tím, kdo bude druhý, třetí, čtvrtý, pátý, v jakém pořadí, v jaké síle a podobně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Konstatoval v sobotu prezident Václav Klaus. Pane první místopředsedo, slyšel jste jasné odmítnutí velké koalice a to, že ta vyjednávání pokročila natolik, že tři politické strany ODS, TOP 09 a Věci veřejné vyjednávají o společném projektu. S kým budete tedy chtít vyjednávat vy o vládě?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já si myslím, že platí, že lidé ve volbách nevolili nějakou mýtickou pravici, ale volil každý tu konkrétní politickou stranu a ne všechny politické strany, které se dnes domlouvají, řekněme na pravicové vládě, tak zcela jasně deklarovali, že odmítají jakýkoliv povolební dialog se sociální demokracií. Platí také, že zatím pan prezident nikoho nepověřil tím, aby sestavil vládu a toto jednání můžeme v každém ohledu brát jako předběžná.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy osobně myslíte si, že pověří prezident republiky automaticky vítěze voleb? Tedy přál byste si to, upřímně?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

My bychom si jako sociální demokraté přáli, aby byla dodržena ústavní zvyklost, která s takovýmto procesem počítá. Sociální demokracie ve volbách zvítězila, byť s těsným náskokem. Stejně tak s těsným náskokem v minulých volbách zvítězil Mirek Topolánek a jakýsi předběžný mandát od pana prezidenta dostal a poté, kdy tedy našel určitou formu vládní konstelace, pak také dostal přímé pověření pana prezidenta k tomu, aby vládu sestavil.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Chápu to tedy správně, že byste to pověření vy chtěl a v případě, že byste byl neúspěšný, tak byste ho prezidentovi vrátil?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

My cítíme velkou odpovědnost před našimi voliči a naším cílem je, abychom ty programové priority, které jsme definovali před volbami maximálně v tom povolebním uspořádání uplatnili. Pokud nebude možné tyto naše programové priority uplatnit v rámci sestavení příští vlády, pak je samozřejmě budeme uplatňovat 4 roky v rámci opozice na půdě Poslanecké sněmovny. My jsme jasně řekli před volbami, co chceme udělat nebo co chceme změnit. Je jasné, že se musí snižovat deficit veřejných rozpočtů, ale nesmí to být na úkor sociální soudržnosti, to znamená rodin s dětmi nebo třeba důchodců. Je důležité zachovat práva zaměstnanců včetně obnovení výplaty nemocenské první 3 dny nemoci. Je důležité zrušit poplatky ve zdravotnictví, prosadit spravedlivější daňový systém a také zasáhnout proti hospodářskému poklesu a snížit nezaměstnanost.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Chápu to tedy správně, že půjdete na hrad za prezidentem Klausem s tím, že budete chtít Sobotkův pokus, byť se na jeho konci může ukázat, že může být neúspěšný.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Je jedno, jestli to nazveme Sobotkův pokus nebo pokus vítězné sociální demokracie v těchto volbách do Poslanecké sněmovny. Ale já se domnívám, že by bylo dobré zachovávat standardní ústavní zvyklosti, které platí v České republice a utváří také politickou kulturu v naší zemi a my jsme pro to, aby se ta politická kultura zlepšovala, ne aby se zhoršovala a také platí, že těch 5 programových priorit které jsem vyjmenoval, to jen ten předmět jednání, o kterém bychom chtěli hovořit se všemi politickými stranami, které se dostaly do Poslanecké sněmovny a bude nás zajímat jejich názor na to, zdali je možné tyto priority uplatnit v rámci konstelaci příští vlády. Pokud to možné nebude, pokud ta jednání skončí neúspěchem, pak je sociální demokracie připravena odejít do opozice a prosazovat náš program a sociálně demokratické hodnoty v rámci opoziční role. A pokládáme za důležité, abychom velmi rychle prověřili všechny možnosti.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Do kdy byste byl připraven, jak dlouho byste byl připraven na tento první pokus? Protože ta nová vláda musí sestavit nový rozpočet a potřebuje Česká republika bezesporu politickou i ekonomickou stabilitu.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Právě proto, že příští vláda musí sestavit nový rozpočet a v tom novém rozpočtu už by se měly promítnout principy příští vládní politiky. Ten rozpočet musí mít nižší schodek než letošní, nesmí být ten schodek vyšší než 4,8% hrubého domácího produktu, tohle je pro Českou republiku velmi důležité. Proto by podle mého názoru ta jednání měla jít velmi rychle a o tom možném termínu já přirozeně chci nejprve hovořit s panem prezidentem, ale myslím si, že ty termíny by měly být krátké a nemělo by dojít k nějakému protahování povolebních vyjednávání, ale je důležité, abychom...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jste ochoten akceptovat případně maximální termín 10 dnů na váš pokus?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já teď nechci hovořit o nějakém konkrétním termínu, je to skutečně věc případného rozhodnutí pana prezidenta a našeho dialogu s ním, aby posoudil tu situaci tak, jak na politické scéně aktuálně vypadá. Ale platí, že v zájmu republiky je, aby ty termíny byly krátké, aby se jednalo rychle, abychom si jasně na rovinu řekli, co je možné, co možné není v příští vládě a aby se poté definovala pozice jednotlivých politických stran. Sociální demokracie volby do Poslanecké sněmovny vyhrála, získali jsme největší důvěru občanů a podle mého názoru máme povinnost, abychom s tím mandátem naložili maximálně zodpovědně a maximálně efektivně zúročili tu důvěru, kterou nám občané dali v prosazování těch našich programových principů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane předsedo Schwarzenbergu, měl by Bohuslav Sobotka jako statutární předseda teď ČSSD po odstoupení Jiřího Paroubka dostat právo první noci, tedy onoho prvního pokusu sestavení vlády, i když paralelně se vyjednává o vzniku středopravicové vlády? Ano nebo ne?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Podle mého názoru je to opravdu rozhodnutí pana prezidenta, který bohu díky přeci jenom ještě jistou svobodu ve svých rozhodování má a pan prezident podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, podle ústavních zvyklostí rozhodne, pověří a pak se bude jednat. Jinak bych řekl...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ne, promiňte. Ptám se vás jako předsedy TOP 09 a jako občana České republiky, jestli pro zemi a pro současnou politickou i ekonomickou situaci by bylo dobré, aby vítěz dostal v nějakém omezeném čase možnost sestavit vládu, i když paralelně se zatím rýsuje jako nejpravděpodobnější varianta středopravicová koalice.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

No, může to být, že to bude dokonce lepší, aby potom nenastaly pochyby, neříkalo se že se tady stranilo jedné straně, nýbrž když ty volby vyhrála. Jak říkám, je to v pravomoci prezidenta, musí on ze svého uvážení rozhodnout, ale asi by bylo méně pochyb, že by někomu stranil, když sociální demokracie tu vládu nesestaví, na to ovšem musí být nějaká rozumná lhůta, poněvadž tady nemůže přes celé léto si pohrávati. Tak potom musí být další pověřen.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Souhlasí s takovou interpretací i Radek John z Věcí veřejných, že by bylo dobré, aby první pokus dostal vítěz voleb, aby nebyly pak pochybnosti, že se upekla bez možného pokusu ČSSD středopravicová koalice?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já jestli mám mluvit jako krizový manažer, tak tato země je zmítaná nezaměstnaností, spousta lidí neví jestli nepřijde o práci.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, zatím stále ještě nejste premiér, tak...

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Jestli dostane důchody a tak dále. A já si myslím, že povinností krizových manažerů je připravovat program proti krizi. Takže klidně ať se vedou paralelně dvě věci, ale ať se neohrozí sestavování rozpočtu, to je nejklíčovější, na tom závisí naše budoucnost. Takže jistě, může se jednat úplně o všem, ale současně bych velmi rád, abychom my jednali o tom, co by pomohlo této zemi.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tedy znovu trvá ta otázka. Jestli by to odstranilo pochybnosti, že byla preferována hned na začátku středopravicová...?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já jsem pro a dokonce my velmi rádi se sociální demokracií budeme hovořit a seznamovat se navzájem se svými programy a výhradami, protože je třeba najít širokou podporu v národním zájmu pro důchodovou reformu, zdravotní reformu a bylo by úplně skvělé, kdybychom teď odhodili stranou všechny věci a zkusili něco, co bude trvalé a nebude se měnit po každých volbách podle toho kdo vyhraje.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Znamená to, že jste případně ochotni ještě jít do vlády i s ČSSD, vést toto druhé paralelní jednání?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Ne, ne, ne. My jsme ochotní hledat schody na těch celonárodních věcech. Každý má dostávat důchod v této zemi, ať je zleva nebo zprava. Každý má mít právo na zdraví a to jsou věci, ve kterých by bylo úžasné se shodnout. Já vím, že to zní naivně od nováčka, ale když jsme před půl rokem říkali, ať odejdou političtí dinosauři, všichni se nám smáli, dneska odešli.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vojtěchu Filipe, měla by ČSSD dostat možnost sestavit a využít svůj pokus k sestavení vlády?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Já jsem přesvědčen, že ano. Jak znám rozhodování Václava Klause, tak si uvědomuji, že v době kdy odešle Vladimír Špidla nastoupil Stanislav Gross, po Stanislavu Grossovi Jiří Paroubek. Pokud v roce 2006 vyhrála ODS taky nejtěsnějším rozdílem také dvakrát dostal šanci Mirek Topolánek, přestože ten první pokus byl výrazně neúspěšný, skončil krachem. V tomto ohledu myslím, že Václav Klaus jako konzervativní politik tu ústavní zvyklost dodrží a sociální demokracii ten první pokus svěří, ale byl bych výrazně pro to, aby to bylo časově omezeno, protože ten mandát bez časového omezení, jak ho dostal Mirek Topolánek v roce 2006 výrazně poškodil Českou republiku a souhlasím s tím, že nejen kvůli sestavování státního rozpočtu ale kvůli vyjednávání v ostatních záležitostech by bylo dobré, kdyby ten časový úsek tam byl pevně stanovený.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

10 dnů vám přijde jako odpovídající doba?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Já myslím, že to je odpovídající doba.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Petře Nečasi, také by podle vás měla sociální demokracie dostat právo prvního pokusu, aby se případně vyvrátily ty pochybnosti, že hned od začátku byla preferována varianta středopravicové koalice občanských demokratů, Věcí veřejných a TOP 09?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Rozhodne pan prezident, rozhodne podle svého uvážení na základě ústavy. Rozhodne podle mého hlubokého přesvědčení správně a já jeho rozhodnutí budu respektovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Váš názor, ještě jednou ptám se.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já už k němu kráčím pane redaktore.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To je dobře.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já jsem přesvědčen, že tady musíme rozlišovat dvě věci. Sociální demokracie dostala nejvíce hlasů v těchto volbách a já jim k tomu blahopřeji. Je to skutečnost. Na druhé straně vítěz voleb je něco jiného než pouze dostat největší počet hlasů. Vítěz voleb znamená, že ten vítěz voleb má také koaliční potenciál, že je schopen sestavit většinovou vládu. Že je to svým způsobem zřejmé, jasné. Proto vždycky byli pověřeni vítězové voleb, protože oni tento koaliční potenciál měli. Podmínky, které zveřejnila sociální demokracie a které tady pan první místopředseda Sobotka dnes zopakoval, tak jsou podmínky, které jsou přijatelné pouze pro Komunistickou stranu Čech a Moravy. Již dříve ostatní politické strany ať už ty které se teď do sněmovny dostaly nebo ty které se nedostaly, tak je odmítly jako celek. Čili tady je vidět, že Česká strana sociálně demokratická tento koaliční potenciál nemá. A poslední věc, kterou chci zmínit, je skutečně závažná otázka státního rozpočtu. Buďto nová vláda bude aktivním tvůrcem rozpočtu na rok 2011 a bude to již reformní rozpočet a nebo nová vláda bude-li se příliš prodlužovat její vytváření, bude pouhým pasivním příjemcem rozpočtu, který dostane od stávající úřednické vlády a v podstatě v něm bude moci dělat pouze kosmetické úpravy. Já jsem přesvědčen, že tato země potřebuje, aby vláda byla aktivní tvůrce rozpočtu, aby to byl reformní rozpočet, aby byl náročnější než pouze podle konvergenčního programu a tudíž bych preferoval rychlá řešení. Ale samozřejmě rozhodnutí je na panu prezidentovi.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy říkáte, že byste ale ten pokus uvítal. Když se podíváme...

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Prosím, já jsem...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Že byste ten pokus uvítal u sociální demokracie.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Ne, já jsem pouze řekl, že je to na rozhodnutí pana prezidenta a že vítěz voleb...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ale mně jde... nemluvte za pana prezidenta. Nechme prezidenta prezidentem. Mně jde o váš názor.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já jsem řekl, že vítěz voleb, aby se mohl označit za vítěze voleb a požadovat první pokus znamená, že vedle toho že dostane nejvíce hlasů, musí mít koaliční potenciál.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Mirek Topolánek ho ale neměl, vzpomeňte.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Měl, měl. Byla tady jasně deklarovaná vůle KDU-ČSL, byla tady jasně deklarovaná vůle Strany zelených jednat o vytvoření vlády.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, ale proč pak ta vláda tři čtvrtě roku vládla bez důvěry, když měl tedy koaliční potenciál?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

To byla menšinová vláda. Ano, protože to mělo své...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Nedostala důvěru, tak neměl potenciál.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Nedostala důvěru, další vláda důvěru dostala.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

No, nedostala důvěru. Proto říkám, neměla koaliční potenciál.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

A ta druhá vláda dostala důvěru, ano.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Stabilizace veřejných rozpočtů se stala podle výsledků sociologického výzkumu agentury SC&C hlavním úkolem pro budoucí vládu. Tady jsou úkoly pro budoucí vládu seřazeny od tří úkolů, které jsou podle občanů, kteří se zúčastnili voleb nejdůležitější pro budoucí vládu. Většina respondentů si vybrala snižování státního zadlužení, zatavení korupce na druhém místě ve státní správě, zajištění kvalitní úrovně vzdělávání. Tyto tři možnosti si vybralo od 54 do 37% respondentů. Na dalších místech se umístily podpora podnikatelů pro nová pracovní místa 32% dotázaných, zajištění kvality zdravotní péče v zemi také 32% dotázaných, zajištění fungování právního státu 23% dotázaných a následují, jak sami vidíte, zajištění bezpečnosti v ulicích a další témata. To vyplývá ze sociologického výzkumu agentury SC&C ze včerejšího exit pollu, která máme k dispozici ona data. Pane předsedo Sobotko, vnímáte to tak, že máte vlastně nulový, respektive jeden koaliční potenciál a to s KSČM, jak tvrdí Petr Nečas?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já musím říci, že to vystoupení pana místopředsedy Nečase mi připomnělo rok 2006. Zdá se, že už ODS znovu mluví i za jiné menší politické strany, které se dostaly do Poslanecké sněmovny. Já bych chtěl jenom připomenout, jak dopadlo KDU-ČSL a Strana zelených po 3 letech vládní spolupráce s ODS. Již se nedostaly do Poslanecké sněmovny, lidé jim vyjádřili tu největší možnou nedůvěru. To znamená, poslali je mimo českou Poslaneckou sněmovnu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Chcete tím říci, že tím budete strašit Věci veřejné a TOP 09, aby šly s vámi a ne s Nečasem?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já jen konstatuji fakta. Připadá mi zvláštní, že pan místopředseda Nečas hovoří za TOP 09 i za Věci veřejné a přitom je zřejmé, že ODS patří mezi největší poražené v těchto volbách. ODS přišla o, tuším 28 mandátů v Poslanecké sněmovně a myslím si, že by jí příslušela poněkud větší pokora, než v tuto chvíli již sestavovat příští vládu v závěsu tedy s TOP 09 a se stranou Věci veřejné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy jste zmínil pane místopředsedo ten volební výsledek občanských demokratů. Občanští demokraté od těch minulých voleb přišli o 835 tisíc voličů, 835 tisíc voličů, celkem o 44% voličů kdy srovnáváme rok 2006 s tím rokem letošním. Vy jste dopadli o trochu méně jak sedláci u Chlumce, ale o nějakých 300 tisíc, to znamená vám ubylo celkem půl 573 tisíc voličů, to je 33%. Pane místopředsedo Nečasi, nabídnete vy k dispozici post místopředsedy ODS, protože jste spoluzodpovědný za ztrátu 835 tisíc voličů?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

My budeme mít volební kongres, takže určitě všichni projdeme novou volbou případně nevolbou, to bude na rozhodnutí každého jednotlivě. Já musím říci, že beru tento vzkaz od voličů nesmírně vážně a s velkou pokoru ano, voliči vytrestali občanské demokraty, poslali jim jasný vzkaz, vystavili jim žlutou kartu, že ztrácí část své důvěryhodnosti a občanští demokraté budou muset velmi vážně projít procesem vnitřních změn, aby se stali opět důvěryhodnou stranou a nejsilnější stranou českého pravicového spektra.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy jste, promiňte jenom, vy jste říkal po volbách, nechte po volbách na mně, abych se rozhodl, zda budu kandidovat na post předsedy Občanské demokratické strany po tomto výsledku. Budete kandidovat na post předsedy ODS na kongresu?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Budu kandidovat na pozici předsedy Občanské demokratické strany na kongresu, protože jsem přesvědčen, že mám jasnou vizi o tom co s ODS udělat, cítím silný mandát od členské základny a také od voličů. ODS musí projít změnami, musí se stát opět důvěryhodnou stranu. Je skutečností, že problémy které má Občanská demokratická strana mají i ostatní politické strany. Nicméně nás to neomlouvá, my jsme povinni učinit ze sebe opět důvěryhodnou pravicovou seriózní stranu a voliči nám dali, řekl bych poslední šanci. Umožnili nám tento volební výsledek, kdy jsme prohráli pouze o necelé 2% body, ale současně dali jasný signál, jasné varování a my to opravdu musíme přijmout a zachovat se podle toho.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď mi všichni postupně odpovězte, kdo bude součástí vašeho vyjednávacího týmu. Tedy vaše představa jako lídrů politických stran o vyjednávacím týmu, který bude klíčový pro následující dny. Bohuslav Sobotka.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

My budeme vycházet z týmu, který dnes tvoří vedení sociální demokracie. Mám na mysli zejména místopředsedy, zástupce našich parlamentních klubů a také zástupce sociálně demokratických hejtmanů. To je tedy jádro, ze kterého se bude rekrutovat vyjednávací tým ať už půjde o teď povolební vyjednávání o vládě nebo potom pokud jde o vyjednávání na půdě Poslanecké sněmovny jako takové.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Můžete mi říci, předpokládám že bude tříčlenný ten užší tým.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Zdá se, že tady jste se rozhodl dnes definovat určité termíny. Slyšel jsem 10 dnů termín, slyšel jsem 3 členný tým.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Já chci co nejjasnější představu.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že se dohodneme s partnery na tom, jaké počty budou racionální a jaké počty budou užitečné pro jednotlivé typy jednání. My jako sociální demokraté v tomto směru nemáme problém. Tým ve vedení sociální demokracie funguje dobře a jsme na tato jednání připraveni.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Petře Nečasi, bude ten nejužší tým ODS tří členný nebo jiný počet nám nabídnete?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Tak, Česká televize určuje formáty jednání.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ne, Česká televize se ptá na formáty jednání, to je rozdíl.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Ale ptá se velmi sugestivně. Ano, pane redaktore, bude tří členný s největší pravděpodobností.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Sugestivně odpovídáte, děkuji za jasnou odpověď. To se nestává.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Na sugestivní dotaz nelze jinak odpovědět. Bude s největší pravděpodobností tří členný, ale rozhodne o tom grémium a především výkonná rada dnes ve večerních hodinách.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane předsedo Schwarzenbergu, kolika členný bude váš vyjednávací tým?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

No, u nás to bude podobné, samozřejmě potřebujeme taky ještě mandát od našeho výkonného výboru. Zjistil jsem už s velikým politováním, že očividně ta povolební dovolená pro mě nebude. Tak budu tuto delegaci vést za naši stranu, budu mít po mé straně předsedu Starostů pana Gazdíka, prvního místopředsedu pana Kalouska, to by byl tak prvním řekněme nástřel. Bude-li někdy o jednoho nebo dva více, tak z místopředsedů nebo někoho jinýho dodáme.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Koho dodá Vojtěch Filip?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Pro KSČM je to jasné. Výkonný výbor schválil Pavla Kováčika a mne a pokud budou tříčlenné týmy. Když tady bylo tak sugestivně odpovězeno, tak samozřejmě máme k sobě kohokoliv, kdy já vyberu ze členů výkonného výborů naší strany.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Máte nejvolnější ruce jako předseda.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Myslím si, že nejen já, ale i Pavel Kováčik má velkou důvěru výkonného výboru a zvolených poslanců.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tři vyjednavači, jsou-li tři nebo je-li jich víc?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Aby vás nenařkli, že ovlivňujete politiku, my jsme se ráno dohodli že budou tři vyjednavači.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Aha, tak Petr Nečas to zkusil, že Česká televize se snaží určovat formát.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já jsem původně nominoval 5, protože jsem chtěl ještě ženu do vyjednávání. My jsme jediná strana, která má jednu třetinu žen v parlamentu a chtěl jsem, aby tam byla. Ale to se nepovede.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

My máme víc.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Promiňte.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ano, Vojtěch Filip, protože mají nejvíc poslankyň žen v jejich klubu.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Dobře, nepovede se tam dostat tu ženu, protože ta vyjednávání nebudou jednoduchá. Tak já nominuju místopředsedu strany pana Dobeše, který byl psycholog a byl také vězeňským psychologem, což se mi zdá pro vyjednávání velmi užitečné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ano, prezidentovou oblíbenou místností v těch uplynulých 4 letech, respektive před 4 lety byla hladomorna.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Druhý, já vedu vyjednávání, nebo-li kde není Radek John, nejednají Věci veřejné, tímto ať nás novináři nehoní po různých restauracích, kde 2000 členů se schází s kýmkoliv a já jim nezakazuji rozhovory politické dokonce, to bychom byli v totalitě. Čili kromě mě a pana Dobeše ještě Vít Bárta, protože přednáší na policejní akademii a víme že tam narazíme s našimi protikorupčními opatřeními na právní posouzení věci, takže máme pocit, že to bude náš právní expert na to, abychom prosadili testy korupční odolnosti politiků a státních úředníků, kde je asi jeden z čertíků.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Bohuslave Sobotko, chcete nám specifikovat po těchto jasných představách představu ČSSD o vyjednávacím týmu personálně nebo zůstanete u své první odpovědi?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že můžu zůstat u své první odpovědi, ale rád bych ještě doplnil odpověď na vaši předchozí otázku. Pokud jde o koaliční potenciál, my jsme realisté a očekávali jsme před volbami, že ten náš koaliční potenciál bude dán sílou hlasů a množství hlasů, které dostane sociální demokracie a nyní odpovídá 22%, které jsme dostaly od voličů. My si toho velmi vážíme, ale omezuje to logicky a realisticky náš koaliční potenciál a po těchto volbách do Poslanecké sněmovny.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Koalice rozpočtové odpovědnosti, tak začal v sobotu volební lídr občanských demokratů, místopředseda strany Petr Nečas označovat kabinet, na kterém by se mohla jeho strana dohodnout s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Premiér Jan Fischer věří, že sestavování nového kabinetu nepotrvá příliš dlouho.

 

Jan FISCHER, premiér

--------------------

Vláda splnila rovněž předsevzetí, že nové plně politické vládě připraví některé strategické dokumenty, jejíž přijetí musí být ale věcí politické reprezentace vzešlé z voleb. Na prvním místě je to rozpočet pro příští rok.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To ostatně považují za první a důležitý krok i všechny politické strany, které se už před volbami přihlásily ke stabilizaci veřejných rozpočtů.

 

Jan FISCHER, premiér

--------------------

Vláda na expertní úrovni připravuje různé varianty jak naplnit v souladu s konvergenčním programem plán snížení deficitu v příštím roce na 4,8% hrubého domácího produktu. Chceme, aby nová vláda bez ohledu na to, zda bude levicová nebo pravicová měla dostatek odborných podkladů a mohla nové sněmovně včas předložit návrh rozpočtu odpovídající jejím politickým preferencím.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Klíčové pro sestavení státního rozpočtu na příští rok je ale kondice české ekonomiky, respektive míra hospodářského růstu, výše inflace a počet lidí bez práce. Podle některých ekonomů je budoucí růst české ekonomiky stále poměrně křehký.

 

David MAREK, hlavní ekonom, Patria Finance /24.5.2010/

--------------------

Oživení české ekonomiky, českého průmyslu je stále ještě příliš krátkodobé a stále příliš křehké. Navíc po loňské hluboké recesi zůstává řada nevyužitých výrobních kapacit, proto já své firmy nehrnu do toho, aby otevíraly nová pracovní místa a přijímaly zaměstnance do nových zaměstnaneckých poměrů. Na to bude muset být oživení české ekonomiky silnější a trvalejšího charakteru, aby vytvářelo i pracovní místa.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Bez práce je v současnosti v České republice víc než 9% lidí. Varující je ovšem počet dlouhodobě nezaměstnaných, tedy lidí kteří jsou bez práce déle než rok. Jejich počet se vyšplhal na 120 tisíc. Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku tak vzrostl meziročně téměř o třetinu. Na rozpočet na příští rok a výši dluhu státní pokladny netrpělivě čekají například Evropská komise nebo ratingové agentury. Pokud podle nich budoucí česká vláda nepředloží věrohodný plán snižování schodku státního rozpočtu, můžou Česku hrozit problémy a to nejen ve snižování ratingu. Připomeňme, jak dopadlo v pátek a to v tom předvolebním humbuku v České republice, jak dopadlo Španělsko, kterému jedna z ratingových agentur snížila rating. Petře Nečasi, začněme u vás. Přijmout finanční ústavu a zřídit národní rozpočtovou radu, to je první bod z vašich priorit, když jste je představoval v tomto týdnu. Můžete nám říci, jak ta národní rozpočtová rada bude vypadat a jestli ji jste, v případě že by se ČSSD ocitla v opozici, že by měla místo v té národní rozpočtové radě?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Začnu tím, že naši občané paradoxně mají chráněnu řadu práv, ale nemají chráněno právo nebýt zadlužováni. Že stačí v podstatě libovolná většina momentálně přítomných poslanců v Poslanecké sněmovně, aby schválila rozpočet, tedy teoreticky může být klidně 10% hrubého domácího produktu. Čili to je důvod k finanční ústavě, to znamená jasné stížení možnosti prohlasovávat deficitní rozpočty a zvláště je prohlasovávat v době ekonomického růstu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To by byla ústavní změna, na to byste museli získat ústavní většinu.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

To je ústavní změna a mimochodem tyto kroky se nyní dějí v celé řadě zemí. V sousedním Německu, uvažuje o tom Rakousko. V rámci Evropské unie existuje určitá iniciativa, aby se to stalo principem celoevropským minimálně v eurozóně. Za další, národní rozpočtová rada má být skupina expertů velmi podobná legislativní radě vlády. My dneska považujeme za samozřejmost, že se v rámci legislativního procesu posuzuje, zda změny provedené v nějakém zákoně mají dopad na naši legislativu, zda jsou konformní s ústavou, zda jsou v souladu s evropskými normami, ale nemáme autorizované těleso, které by dokázalo jednoznačně říci a bylo všeobecně respektováno, že nějaká legislativní úprava má například dopady do deficitu veřejných financí. Že ho buďto snižuje, zvyšuje nebo je vůči němu neutrální.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže by tam byli experti nominovaní ČSSD?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Byli by to nestraničtí experti analogicky s legislativní radou vlády, to znamená neměli by žádné právo veta, ale já to popíšu na konkrétním případu. My jsme se sociální demokracií vedli spor o takzvané 13. důchody, o způsob jejich financování. Oni dohromady stojí 6,8 miliardy korun. My jsme tvrdili a máme pravdu, že to zvyšuje deficit veřejných financí podle metodika ESA 95, protože je to financováno z dividend ČEZu, čili z unikátního jednorázového příjmu, který nelze započítat do příjmu státního rozpočtu. Sociální demokraté a pan místopředseda vrtí hlavou, takže tvrdí něco jiného, já si myslím že nemají pravdu, respektive jsem přesvědčen. Ale tady by bylo autorizované těleso, které by řeklo, má to dopady do deficitu veřejných financí ano nebo ne, naprosto jednoznačně, složené z odborníků. A řekli by, Nečas nemá pravdu, má pravdu Sobotka, Sobotka nemá pravdu, má pravdu Nečas. Myslím si, že toto velmi potřebujeme.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kolika členný by ten orgán měl být?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Neměl by být nějak velký. Já si dovedu představit 5-7 členný maximálně 9 členný.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

S tím, že by tam byla zastoupena opozice, její expert.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Byli by tam především ekonomičtí experti nestranní a já si dovedu představit, že samozřejmě by i nejsilnější opoziční strana dala své náměty a svá jména kvalifikovaných ekonomů, kteří by tam seděli.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Bohuslave Sobotko, je to podle vás dobrý nápad při budoucí komunikaci opozice i koalice pokud vy byste byl premiérem České republiky, tak měl by takový nestranný odborný orgán, ale asi sestavený z expertů jednotlivých politických stran a odborníků, měl by být i kdyby vy jste byl premiérem jako komunikační most mezi opozicí a koalicí?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že ten příklad, který dal pan místopředseda Nečas není úplně vhodný, protože tam nebyl spor. My jsme jasně vždycky říkali, že ten takzvaný 13. důchod, tedy mimořádný příplatek k důchodu který byl součástí našeho volebního programu nezvýší ani dluh České republiky, ani nezvýší schodek státního rozpočtu. Pokud jde o metodiku ESA 95, tak tam žádný spor nebyl. Prozatím vždy stačila expertíza ministerstva financí a Českého statistického úřadu, který pro EUROSTAT zpracovává tyto podklady. Pokud by expertíza těchto dvou úřadu nestačila, pak si myslím, že je možné něco takového co zde navrhoval pan místopředseda Nečas zřídit. Pokud jde o finanční ústavu, myslím si že to je nadbytečná věc. Česká republika jakou součást Evropské unie musí dodržovat maastrichtská kritéria, která jsou uzpůsobena tak, aby v situaci hospodářského růstu byl větší tlak na snižování schodku státního rozpočtu a v těch příštích letech nás spíše čeká stagnace ekonomiky a potřebujeme spíše konkrétní opatření.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Je možné z těch vašich slov vyvodit, protože pokud si pánové zformují středopravicovou koalici, tak pro prosazení změn ústavy, které navrhuje Petr Nečas tou finanční ústavou nebo částí finanční ústavy by bylo zapotřebí právě ona ústavní většina v Poslanecké sněmovně a tu dohromady nedají. Vy byste byl tedy a hlasoval byste proti takovému návrhu změny ústavy?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

My tak jak jsme ten návrh slyšeli před volbami a slyšíme ho teď po volbách, tak ho pokládáme za zbytečný. Ale já nechci apriori odmítat návrh, který ještě není na stole a nebyl písemně zpracován. Samozřejmě, pokud by zde byly jakékoliv návrhy na změnu ústavy, z naší strany, ze strany ODS, jiných politických stran, tak je důležité o nich jednat, je důležité o nich mluvit. Konec konců teď je v Senátu návrh na změnu ústavy, která by měla zajistit přímou volbu prezidenta republiky. To je také téma, o kterém bychom rádi jednali. Máme ideální šanci na to, aby Senát tu změnu ústavy chválil a už bychom tím pádem mohli příště volit pana prezidenta přímo a konec konců, mám pocit že všechny politické strany tak jak sedí u tohoto stolu, tak před volbami voličům slibovali, že podpoří přímou volbu prezidenta republiky. Pokud půjde tedy v tomto volebním období o ústavní změny, my jsme připraveni o nich debatovat ad hoc tak, aby to bylo užitečné pro naši zemi, aby to bylo v souladu s programem, který my jsme voličům slíbili. Ale pokud jde o fiskální konsolidaci, já myslím že rozpočtová odpovědnost je velmi krásný obecný pojem, na kterém se určitě všichni shodnu. Klíčové budou detaily, klíčové budou náklady rozpočtové konsolidace, klíčové bude jestli budou spravedlivě rozloženy na jednotlivé příjmové kategorie, o tom mám, samozřejmě tak jak čtu program ODS nebo TOP 09, poměrně vážné pochybnosti.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vojtěchu Filipe, vy byste byl pro to, aby do ústavy byl omezen, chápu-li Petře Nečasi správně ten návrh ODS, manévrovací prostor pro poslance svými návrhy dál zadlužovat stát? Týkalo by se to výhradně poslanců.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Ne, ne, ne. Je to širší i ztížený vládě, předkládat například na příklad deficitní rozpočty v době ekonomického růstu. Bylo by to prostě zpřísnění pravidel, vyžadovalo by to určité i nové mechanismy z hlediska schvalování státního závěrečného účtu. Za určitých okolností by vláda musela v souladu s předložením deficitního rozpočtu požádat znovu o hlasování o důvěře a podobně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vojtěchu Filipe. Taková ústavní změna?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Rád odpovím. Já nechci tady hovořit o politických dinosaurech, nakonec to není můj pojem, ale pojem Radka Johna. Pan kolega Nečas je v Poslanecké sněmovně od roku 1992 a ví velmi dobře, ví velmi dobře, že Poslanecká sněmovna už v organizačním výboru nemůže přijmout žádný zákon, který nemá napsáno, jaký je vztah k jeho veřejným rozpočtům, jakým způsobem má vliv na státní rozpočet a jakým způsobem je nebo není v souladu s evropským právem. To znamená i s maastrichtskými kritérii.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ale promiňte, tím se ale povinně nemusí, pokud se ale nemýlím, tak se tím nemusí řídit. Není to vynutitelné. Jako ukazuje se dopad na státní rozpočet.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

O mezinárodní smlouvě samozřejmě se musíme bavit. Je pravda, že to není věc, která by se musela hlasovat na 101 hlasů, to je snad asi jediná věc, která by tam mohla být napsána. Vůbec se ale nevyhýbám tomu, pokud takovou změnu ústavy navrhne ODS o ní jednat. Podle mého soudu musí vzniknout komise pro Ústavu České republiky, protože přece jen už je 18 let stará ústava a je potřeba, abychom to co jsme slíbili při desetiletí ústavy se konkrétně k tomu vyjádřili a řekli si, jaké změny je tam třeba provést. Já se té změně nevyhýbám, mně to vůbec nevadí. KSČM nikdy nehlasovala pro rozpočet, který by byl deficitní a neuměla by ho vypořádat. V tomto ohledu jsme hlasovali pro rozpočet roku 99, ten jsme také řádně vypořádali a ty dluhy, které vznikly v rozpočtu 99. roku jsou zaplaceny. V tomto ohledu má KSČM čisté svědomí a rozpočtově pravděpodobně je nejukázněnější politickou stranou.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže nebráníte se tomu návrhu ODS. Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce letošního března zvýšil o téměř 40 miliard korun na 1 bilion 217 miliard. Tady jsou data ministerstva financí. Už je vidíte sami. Na každého občana Česka tak připadá dluh téměř 116 tisíc korun. Za poslední rok stát zvýšil svůj dluh o víc než 216 miliard. Během loňského roku se státní dluh zvýšil o víc než 178 miliard na 1 bilion 178 miliard. Státní dluh země tvoří centrální vláda, vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financovaný pokladničními poukázkami, stáními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky. Na jaké hranici, když už vyjednáváte o té středopravicové vládě Radku Johne, bude chtít stabilizovat výši státního dluhu? Bude to zapsáno v případném programovém prohlášení té budoucí vlády?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Určitě, my musíme porovnat naše programy, kde my navrhujeme úspory i velmi nestandardní, to znamená nikoliv pomocí daní z peněz těch, kteří ještě nějaké mají, jak to dělají jiné strany. My máme i opatření jak dostat peníze do rozpočtu třeba inventurou nemravných prodejů, kde lze žádat zrušení tendru, kdy se prodají nevýhodně státní a obecní majetky a podobně. Čili my musíme porovnat tyto věci. My jsme navrhli v programu asi velmi dramatické, ekonomové s námi budou polemizovat, že ne tak účinné jak my tvrdíme, snížení dluhu. A bude to předmětem jednání. A ještě chci říct, jakýkoliv opatření, které zbrzdí to zadlužování je užitečné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ale zeptám se. Máte jasnou představu, na jaké výši by se měl státní dluh v těch uplynulých 4 letech stabilizovat?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

My chceme, aby Maastricht do konce volebního období platil a fungoval a na tom se chceme samozřejmě dohadovat a budou tam konkrétní opatření jak se dohodnout. A jenom chci říct, že kdyby tady byly brzdy, tak tady není dluh bilion 200 miliard. Tak ať nikdo neříká, že brzdy jsou zbytečné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Souhlasíte tedy s tou, se změnou ústavy?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Velmi a tady rád vidím, že možná i napříč politickým spektrem by se sehnal nějaký hlas pro brzdění zadlužování. To by bylo prima.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane předsedo Schwarzenbergu, má TOP 09 hranici, na které by se měl stabilizovat státní dluh, pokud bude vládnout?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Realisticky viděno, tady bych souhlasil výjimečně s Radkem Johnem. Byl bych velice šťastný, kdybychom...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, výjimečně? Na to že s ním vyjednáváte o vládě, teď...

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

My jsme spolu ještě nemluvili.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Já bych byl velice rád, kdybychom opravdu do konce této legislativní periody dosáhli maastrichtských kritérií, což by bylo do budoucna pro nás důležitý. A to nás ale zavazuje taky už k velmi brzkým krokům. Návrh pana předsedy Nečase je zajímavý, měli bychom se o tom baviti, jak to bude s praxí, jak to udělat, ale jedno musí být jasné. Že vytvoření nových komisí a jiných nám nepomůže teď. Teď musíme udělat ihned, jakmile se vytvoří vláda kroky pro příští rozpočet. Velmi důrazně prosadit, některé věci dokonce přímo zrušit, ty doposud platily za nedotknutelné. Pak se dá, podaří, napravit rozpočet tak, že by už 11, 12, 13 jsme se mohli vydat pomalu na ozdravující cestu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Můžete nám říci, které věci zrušit?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Prosím?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Které věci chcete zrušit?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Mandatorní výdaje, o tom jsme taky docela otevřeně mluvili. Tady jsme příliš mnoho slibovali našemu obyvatelstvu, mysleli jsme že naše hospodářství jako ty stromy v pohádce porostou do nebe. Zjistili jsme, že přišel vichr veliký, stromy se pokácely a tudíž budeme muset naše výdaje velice zkrátit do budoucích let.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, ale to si myslíte, že je možné stihnout ještě v tom novém státním rozpočtu? Eduard Janota mluví o 60 miliardách, které...

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Zajisté už ne, ten už máme hotovej. Ale musíme teď už začátkem podzimu mít jasno, jaký bude rozpočet pro rok 11. To je teď nejdůležitější úkol. Ten rok 10, to už tušení je. Jak se jmenuje ta vesnice kousek od Tábora? Ten rozpočet už je za námi.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď se přiznám, nejsem Jihočech. Kterou vesnici máte na mysli?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Kam se běží každý rok?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To je ve středních Čechách.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Ale je to u Tábora.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

U Votic, u Votic.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To jsou Pyšely? Prosím vás, tak nás nenapínejte.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Tak za každý pád tam všichni běžíme toho času i s rozpočtem, celý národ. A já bych byl pro to, abychom se teď už začali ihned jednat při těch koaličních jednáních, jak omezíme rozpočet pro rok 11 a udělali si takovou důkladnou analýzu jak se to může vyvíjet během té legislativní periody.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane předsedo...

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Můžu dokončit. Abychom dosáhli koncem období těch maastrichtských kritérií, musíme s těmi kroky začít ihned, poněvadž to nemůžeme dělat skokově. To musí být vývoj kontinuální po celou dobu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Chtěl jsem se zeptat na to, zda vládou navrhovaný deficit rozpočtu na příští rok, to je těch 60 miliard úspor, prostě škrtů nebo zvýšení příjmů prostě 60 miliard které je zapotřebí najít v rozpočtu na příští rok, to je ve vztahu k hrubému domácímu produktu schodek ve výši 4,8%, návrh Fischerovy vlády. Je podle vás takový rozpočet dostatečně úsporný nebo v rámci toho vyjednávání o středopravicové vládě budete chtít pokles dluhu schodku státního rozpočtu na příští rok?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Budeme se o to snažit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Výraznější. Toto vám přijde 4,8 málo ambiciózní.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Budeme se o to snažit, podíváme se kde jsou partneři připraveni s námi jít, připravíme návrhy pro to a ostatek uvidíme v koaličních jednáních.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy očekáváte Vojtěchu Filipe, že s vámi bude případně vyjednáváno ona středopravicová formace, která vás obklopuje?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Já jsem přesvědčen o tom, že jednání zejména o ustavení Poslanecké sněmovny bude probíhat mezi všemi politickými kluby, o tom nepochybuji a pokud jde o jednání o ústavě, tak bude muset samozřejmě tato středopravicová koalice jednat i s KSČM nebo se sociální demokracií, protože 120 hlasů nemá a ústavní změnu by musela zajišťovat. Já bych, já jsem se hlásil k jedné malé technické. Také bych si zcela výjimečně dovolil jednou souhlasit s panem předsedou Schwarzenbergem a to v té otázce, že pokud s tím nic neuděláme, tak opravdu půjdeme do těch Prčic.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Do Prčic, aha. Myslel jsem, že se ještě nabízejí Pyšely a další vesnice v České republice. Pane předsedo Sobotko, radikálnější snižování schodku státního rozpočtu ve vztahu k HDP, 4,8 jak navrhuje Fischerova vláda, je realistické? Vy jste ex-ministrem financí.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Tak, samozřejmě je to možné, ale je velmi důležité jakým způsobem ta redukce deficitu pro příští rok bude provedena. My v našem programu také počítáme se snížením schodku po 4,8% hrubého domácího produktu tak, jak je to v konvergenčním programu, ale je velmi důležité, aby ty škrty nepoškodily křehký hospodářský růst, aby nenarušily sociální soudržnost a aby nepoškodily nízkopříjmové rodiny, zejména rodiny s dětmi a rodiny seniorů. To je klíčový přístup sociální demokracie k přípravě státního rozpočtu na příští rok a jinak já jsem rád, že už se projevila povolební situace, že už nejsme před volbami. Nezaznamenal jsem, že by kterýkoliv z účastníků zde aktuálně strašil s tím, že skončíme za 4 roky bankrotem nebo že skončíme jako Řecko. Jsem rád, že toto zůstalo před volbami nebo za volbami a teď už se budeme realisticky bavit o skutečné rozpočtové situaci České republiky a o skutečných problémech, které máme jak na výdajové, tak ale také na příjmové straně. A já se domnívám, že příští vláda nebude schopná rozumě snížit schodek státního rozpočtu, pokud by také neprovedla spravedlivá opatření na příjmové straně veřejných rozpočtů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Říká pro tuto chvíli první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pětice lídrů politických stran, které překročily 5% hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, tedy první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, volební lídr ODS, místopředseda strany Petr Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda Věcí veřejných Radek John zůstávají hosty České televize. Naše diskuze pokračuje za pár okamžiků na zpravodajské čtyřiadvacítce. Přepněte si, pokračujeme po stručných zprávách.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Středopravicová koalice. Zbožné přání tří politických stran nebo povolební realita České republiky. Po výsledcích sněmovních voleb už začalo jednání o budoucí vládě a s Českou televizí jste u toho. Výsledky sněmovních voleb přinesly čtyři rezignace předsedů politických stran. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách.

Ještě jednou vám, divákům zpravodajské čtyřiadvacítky hezké odpoledne. Vstoupili jsme do druhé části diskuse s lídry politických stran, které překročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny a jsou tudíž vítězi, i když jim možná hlasy ubyly. Hlavním aktéry následujících minut budou: první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, volební lídr ODS, místopředseda strany Petr Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda Věcí veřejných Radek John. Ještě jednou, pánové, vítejte v České televizi, ještě jednou vítejte na zpravodajské čtyřiadvacítce. Hezké dobré odpoledne. Pokračuje zvláštní vydání Otázek. Možná už z následujících minut bude jasné, jaký bude další politický vývoj v České republice.

Stabilizace veřejných rozpočtů, to je podle reprezentativního sociologického šetření agentury SC&C pro Českou televizi hlavní úkol pro novou vládu. Vyjednávání o novém kabinetu začínají. Společnou vládu chtějí vytvořit občanští demokraté, TOP 09 a Věci veřejné.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Myslím, že předpoklady jsou dobré, ale rozumíte, když půjde potom na ty detaily, tak je potom ten čertík schovanej.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Místa ve sněmovně letos obhájilo jen 86 dosavadních poslanců. Před čtyřmi lety jich bylo 115. Do poslaneckých lavic se nevrátí řada známých tváří, například místopředseda ODS Ivan Langer nebo lídr pardubické kandidátky TOP 09 Pavel Severa.

Budoucí vládu čeká v první řadě sestavení státního rozpočtu na příští rok. O tom bude řeč v úvodu této druhé hodiny mimořádného vydání Otázek. Petře Nečasi, 4,8. Je podle vás realistické,aby schodek státního rozpočtu na příští rok byl nižší, popřípadě o kolik, než navrhuje Fischerova vláda?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já jsem přesvědčený, že je naší povinností pokusit se být ambicióznější, to znamená udělat to snížení schodku vyšší, to znamená někde okolo úrovně mezi 4 až 4,5 %. Jsem přesvědčený, že je naší povinností to demonstrovat mezinárodní finanční komunitě právě proto, abychom ukázali jasně, že chceme snižovat deficity veřejných financí, aby nehrozilo ono snížení ratingu. Tady bych jenom navázal na to, co tady říkal pan místopředseda Sobotka. Opravdu v tuto chvíli již nemluvíme o hrozbě Řecka během následujícího volebního období právě proto, že česká levice byla poražena a že zvítězily strany, které se hlásí k rozpočtové odpovědnosti. Takže, naštěstí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, ale k rozpočtové odpovědnosti se hlásil i Bohuslav Sobotka, pokud jsem ho dobře poslouchal.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Verbálně ano, ale praktickými kroky sociální demokracie popírala tuto rozpočtovou povinnost.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, pokud vím, neumožníte, aby sestavili vládu, tak nemají šanci to dokázat, že by byli rozpočtově odpovědní.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já myslím, že česká veřejnost si udělala docela jasnou představu o tom, kdo je rozpočtově odpovědný a kdo není a podle toho volila. Musíme mít a myslím si společný cíl napříč politickým spektrem snižovat zadlužování. My chceme,aby v roce 2012 rozpočet, jeho deficit byl již pod 3 % hrubého domácího produktu a nejpozději v roce 2017 abychom dosáhli vyrovnaných či mírně přebytkových rozpočtů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jaké podmínky musejí být splněny, aby, když tady říkáte ambiciózní plán? 4 % schodku státního rozpočtu. S tím jdete do těch vyjednávání o středopravicové vládě? Chápu to správně?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Ano, my půjdeme do vyjednávání se snahou mít ambicióznější plán, než je 4,8. Nicméně ten 4,8 % hrubého domácího produktu jako schodek tvoří jakýsi strop vyjednávání. Takže, bude záležet samozřejmě na politických partnerech. To si nemůže nadiktovat jedna politická strana. Jsem ale přesvědčený, že tato cesta je naprosto nutná, že Česká republika potřebuje, že potřebujeme zastavit to zadlužování. To znamená nikoliv pouze zpomalit jeho tempo. Někdy bývá špatně tvrzeno i české veřejnosti, že když budeme plnit takzvaná maastrichtská kritéria, že jsme v pohodě s dluhy. To není pravda. Maastrichtská kritéria mimo jiné znamenají, že ten deficit veřejných financí je menší než 3 % hrubého domácího produktu,ale on pořád je. I při plnění maastrichtských kritérií dluh a zadlužené té země, a tím pádem všech občanů, roste. Čili, naším cílem musí být zastavit zadlužování, to znamená mít vyrovnané veřejné rozpočty.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Z toho, jak přikyvuje Karel Schwarzenberg i Radek John, tak s tím nebudete mít v případné koaliční smlouvě problém, aby to snížení schodku bylo rychlejší, než navrhuje Fischerova vláda, tedy ten koridor teď představený Petrem Nečasem 4 až 4,5 %.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Určitě, ale budou tam ty čertíci. Mně už se nelíbí titul utahování opasků. My chceme nezadlužování dětí. A zatímco ta pravější část bude chtít sahat více do daní, my budeme možná více chtít sahat do zeštíhlení státu, protože nejde o to vytahovat to z kapes lidí, ale jde o to hledat v tom státu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, jaké čertíky očekáváte?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Pan kníže řekl čertíky. Zřejmě si myslí, že první jsem já, to si taky musíme vyřešit. A pak budou další. Jako já nezakrývám, že to.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, s daněmi. S čím budete mít problém?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

No, třeba já osobně si myslím, že TOP 09 v některých opatřeních úsporných jde až příliš po krku lidem. A my se budeme snažit, aby ty úspory byly na straně státu. Například jednoznačným opatřením je propustit 10 % úředníků, protože je tady 450 tisíc úředníků, což zase s tím bude problém.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, to umíte špatně počítat, protože pokud za policisty, učitele.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Těch se samozřejmě propouštění netýká.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

No,ale to je těch 450, protože úředníků je jenom 160 tisíc.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Jo?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To nevíte?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Tak výborně, výborně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy chcete vládnout, podílet se na vládě a nevíte, kolik je úředníků?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Pak teda to znamená 16 tisíc úředníků.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže, učitele, policisty.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Tak trošku bude to menší úspora, než jsme čekali.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď mi ale řekněte to snižování daní. Vy máte problém s některými prioritami Občanské demokratické strany.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já to nechci pojmenovávat teď konfliktně, já říkám, že v těch našich programech snadno každý vidí nějaké rozpory. My jdeme spíš cestou získávání peněz jinde než z kapes daňových poplatníků, čili tam se budeme dohadovat, ale to nechte dohadovat opravdu nás. Tím bych diváky neobtěžoval, my přijdeme s nějakým řešením, ne?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Karle Schwarzenbergu, přijdete s řešením a je pro vás Radek John tím čertíkem, jak naznačuje?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Ne, zajisté ne první třídy, jak říká. Pokud si tu pohádku správně pamatuju, jsme se seznámili pouze s čertem druhé třídy a toho první třídy jsem ještě nepotkal, osobně alespoň. To jenom k této věci. Ale co je jiná otázka, jsem strašně rád,že jsme tady konečně aspoň pokročili k názvu koalice rozpočtové odpovědnosti, poněvadž to tradiční český dosti jalový rozdělení na pravici a levici nám mnoho nepomáhá. Já jsem bohužel tedy nejstarší mezi přítomnými a tudíž si pamatuju, že jak v Řecku, tak i v jiných evropských zemích byly i samooznačující pravicové strany, které vesele rozhazovaly. Zde nejde o argumentaci pravice, levice, jde o střízlivý rozum, jak ty rozpočty dát do pořádku. Teď samozřejmě jeden bude více klást na výdaje, druhý na příjmy důraz a opatření, jak to provést. Ale, jak říkám, marnotratníky najdete mezi všemi vrstvami obyvatelstva a napříč politickým spektrem. To bych rád upozornil.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Letošní volby do Poslanecké sněmovny vynesly 44 žen. To je rekordní zastoupení v historii dolní parlamentní komory. V roce 2006 se jich do sněmovny dostalo 31, o čtyři roky dřív pak 34. Největší procento žen je mezi poslanci z KSČM. Z 26 zákonodárců je jich 14, tedy celkem 42,3 %. Naopak nejmenší prostor budou mít ženy mezi poslanci ČSSD, necelých 9 %. Další shrnutí dat z voleb přináší opět z volebního studia České televize Marcela Augustová.

 

Marcela AUGUSTOVÁ, redaktorka

--------------------

Rozdělení 200 poslaneckých křesel vypadá nově následovně. ČSSD si připisuje celkem 56 mandátů, ODS o 3 míň - 53, TOP 09 41. KSČM, ta zůstala na svých, komunisti obhájili svých 26 křesel a vyjádřili spokojenost. No a Věci veřejné 24 poslanců v nové sněmovně. Vidíte,že se tedy načrtá prostor pro to, co politici nazývají pravostředovou koalicí a vládou, která bude usilovat o rozpočtovou uvážlivost. Pokud se podíváme, jak si vedli jednotliví kandidáti v preferenčních hlasech, naskýtá se nám následující obrázek. Jednoznačně zvítězil Karel Schwarzenberg, který získal 46.087 preferenčních hlasů. Na druhém místě Michal Hašek, ale veliký odstup - 25.181 kroužků u svého jména si připočítává Michal Hašek. Třetí místo opět sociální demokracie, Bohuslav Sobotka - 23.962 preferenčních hlasů. Na čtvrtém místě ČSSD Lubomír Zaorálek -23.712 preferenčních hlasů a na pátém místě, přesně v půli žebříčku Jiří Paroubek - 18.518 preferenčních hlasů získal na Ústecku. V té druhé části se nám promítají následující politici: Petr Bendl - 16.593, politik ODS. Na sedmém místě potom jediný lidovec v tom top 10 žebříčku Stanislav Juránek - 15.754 preferenčních hlasů. Osmé místo patří Martinu Pecinovi za 15.095 preferencí. Deváté místo David Vodrážka, ODS - 14.545. A jediná žena v žebříčku desátá Jana Černochová, ODS - 14.528 preferenčních hlasů. A podíváme se taky, jak si vedli jednotliví lídři. Opět vidíte, Karel Schwarzenberg získal v Praze, kde kandidoval, přes 27 % hlasů. Druhé číslo udává zisk jeho strany v celorepublikovém měřítku. Karel Schwarzenberg tedy nejvýraznější osobnost těchto voleb. Druhý z lídrů, pokud jde o úspěšnost, Jiří Paroubek na Ústecku - necelých 25 %, přesto rezignoval nebo ohlásil rezignaci. Třetí nejúspěšnější lídr je Petr Nečas, který kandidoval na Zlínsku a získal necelých 21 % hlasů pro svou ODS. Na čtvrtém místě potom Vojtěch Filip - 12,2 %, která získal na jihu Čech, kde kandidoval. A teď už se posouváme mezi ty méně úspěšné. Radek John ještě 10,3 % v Praze páté místo. Na šestém místě potom Miloš Zeman lehce pod 5,5 %, ohlásil návrat na Vysočinu. Další místo patří Ondřeji Liškovi, necelých 5 % v Praze a opět zelení a jejich vedení dali své funkce k dispozici. No a nejmíň úspěšným lídrem se stal Cyril Svoboda. Nezískal ani 4 %, kandidoval v Královéhradeckém kraji a i on rezignoval.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Z volebního studia České televize referovala Marcela Augustová. Teď vaše vlastní politické ambice. Petr Nečas jako první v té první hodině odpověděl, že se bude ucházet na kongresu ODS o post předsedy strany. Bohuslave Sobotko, platí a budete tlačit tuto strategii, že Česká strana sociálně demokratická by neměla mít mimořádný sjezd, když Jiří Paroubek rezignoval po tom sobotním výsledku?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Tak já si myslím, že to není nezbytně nutné. Pro nás je nyní důležitý uspět v povolebních vyjednáváních tak, abychom prosadili maximum z našeho volebního programu. Pak je pro nás také důležité, abychom se dobře připravili na podzimní komunální a senátní volby, to je také klíčová věc.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Nebude dobré pro stranu, když bude silný lídr, to znamená, abyste nebyl jenom statutární předsedy, ale předseda?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

My se domníváme, že teprve potom může přijít řádný sjezd sociální demokracie. Ale určitě ještě o tom způsobu volby nového předsedy budeme jednat, určitě na předsednictvu sociální demokracie tak, abychom narýsovali jasnou cestu, která povede ke zvolení nového vedení sociální demokracie. A je také zcela zřejmé, že Jiří Paroubek se včera zachoval jako státník, odešel jako vítěz. A je důležité, aby byl obnoven mandát celého vedení sociální demokracie, protože celé vedení sociální demokracie, ty stávající a všichni místopředsedové jsme také spoluzodpovědni za volební výsledek sociální demokracie, to není jenom věc Jiřího Paroubka. Ale já bych chtěl znovu ocenit ten způsob, jakým se Jiří Paroubek zachoval. On přesně dodržel to, co říkal před volbami, spojil svůj osud s tímto volebním výsledkem a na rozdíl od jiných politiků nyní po volbách nekličkoval a nekličkoval ani minutu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Očekáváte, že Jiří Paroubek sehraje nějakou výraznou roli ještě v české politice, tedy v případě, že by vznikla ona středopravicová koalice, která, už se o ní začíná vyjednávat, takže by ČSSD měla mít post předsedy Poslanecké sněmovny, který by třeba obsadil Jiří Paroubek?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Víte, Jiří Paroubek neusiluje o žádné funkce. Minulé čtyři roky byl lídr opozice, předseda nejsilnější opoziční strany a na půdě Poslanecké sněmovny neměl čtyři roky žádnou funkci, byl řadovým poslancem. Já vnímám to jeho rozhodnutí zůstat členem Poslanecké sněmovny v kontextu výborného výsledku, kterého dosáhl v Ústeckém kraji, on tam získal velké množství preferenčních hlasů, to jsme koneckonců viděli. Vyhrál v Ústeckém kraji volby vysoce nad průměrem, celostátním průměrem sociální demokracie, a proto to vnímám tak, že skutečně chce vykonávat mandát poslance, ke kterému dostal velmi výraznou důvěru. Ale myslím si, že nepřemýšlí o žádných funkcích.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A kdo by podle vás měl tedy mít post předsedy Poslanecké sněmovny při obou variantách, kdyby vy jste sestavil vládu nebo kdyby ji sestavila středopravicová formace?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já si myslím, že to je v tuto chvíli zcela předčasná úvaha.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Neříkejte, že to nebude součástí těch vyjednávání, proto se na to ptám.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že to nemusí být teď součástí vyjednávání o sestavení vlády. Určitě nás budou čekat jednání o situaci v Poslanecké sněmovně. My jsme jako sociální demokraté vždy v minulosti prosazovali princip poměrného zastoupení ve vedení orgánů Poslanecké sněmovny a netýká se to jenom vedení Poslanecké sněmovny. Myslíme si, že je to takto v pořádku. A tohle je také téma, o kterém bychom rádi hovořili se všemi politickými stranami tak, aby to zastoupení v orgánech sněmovny mělo systém,aby respektoval systém poměrného zastoupení, aby tam byla zohledněná síla jednotlivých politických stran.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Patrně nejvíc zaujala po ohlášení výsledků letošních voleb rezignace lídra vítězné strany Jiřího Paroubka z ČSSD. Svůj odchod oznámil ale i předseda neúspěšných lidovců Cyril Svoboda. Svou funkci dává na sjezdu k dispozici šéf zelených Ondřej Liška. Návrat do politiky se nepovedl ani expremiérovi Miloši Zemanovi, který po volbách rezignoval na funkci předsedy Strany práv občanů Zemanovců. Tady jsou jejich slova:

 

Jiří PAROUBEK, předseda strany /ČSSD//29. 5. 2010/

--------------------

Pro mě osobně z toho vyplývá závěr odejít z funkce předsedy sociální demokracie, během 7 až 10 příštích dnů připravím věci k předání tak, aby ten, kdo tuto pozici převezme, měl co nejulehčenější úlohu.

 

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDU-ČSL/ /29. 5. 2010/

--------------------

Prohráli jsme vážnou bitvu, první odpovědnost je na mé straně nepochybně, takže já oznamuju, že rezignuju, rezignuji na post předsedy strany. A chci, aby sjezd byl zvolán co nejdříve. Kdyby to bylo v červnu, tak nejlépe v červnu, ať se zvolí nové vedení.

 

Ondřej LIŠKA, předseda strany /SZ/ /29. 5. 2010/

--------------------

Já jsem nyní svolal na nejbližší hodiny vedení Strany zelených, na kterém navrhnu svolání sjezdu, celostátního sjezdu, na kterém my jakožto zodpovědné vedení strany na něm předložíme podle předchozí dohody své mandáty a složíme své funkce.

 

Miloš ZEMAN, předseda strany /SPOZ/ /29. 5.2010/

--------------------

Milí kolegové, já jsem na vás tak milý právě proto, že očekávám, že je to opravdu moje závěrečné slovo. Takže, vám zcela výjimečně nebudu nadávat do debilů, idiotů nebo přinejmenším nedostatečně informovaných novinářů, protože konečně ze mě spadla ta tíha a až za mnou na Vysočinu přijede jakýkoliv kamarád a bude říkat: Miloši, ty by ses měl vrátit, tak já s nadšením poukáži na výsledky těchto voleb a tohoto kamaráda odeženu od svého prahu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Zaznamenala Česká televize hned čtyři rezignace předsedů politických stran po ohlášení výsledků voleb. A rezignacemi to ještě zdaleka nekončí. Pavel Bém, pražský primátor, dal k dispozici svoji funkci předsedy pražské Občanské demokratické strany. Reagoval tak na volební úspěch, pardon, neúspěch občanské demokratické v Praze a na úspěch Karla Schwarzenberga a TOP 09 v Praze. Čekal jste tuto rezignaci, pane předsedo, pane volební lídře Nečasi?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Popravdě jsem se nezabýval záležitostmi ODS. Já si vždycky říkám, to ať si vyřídí mezi sebou.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Já jsem se přeřekl, řekl jsem Petru Nečasovi pane předsedo a vy jste se, Karle Schwarzenbergu, už ujal odpovědi. Pane volební lídře a pane místopředsedo Nečasi, čekal jste tu rezignaci Pavla Béma na post šéfa pražské ODS?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Je to zodpovědné rozhodnutí. Je skutečností, že v Praze jsme zaznamenali suverénně největší propad hlasů. My jsme ho zaznamenali celorepublikově, ale dramaticky větší byl právě v Praze. Takže, vyvození té politické odpovědnosti považuji za logický a správný krok.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Byl to i neúspěch Davida Vodrážky? Protože to je v současnosti první místopředseda vaší politické strany.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já musím říci, že jsme prohráli v 10 krajích po České republice, respektive jsme tam nezvítězili, takže, dělat z toho individuální záležitost toho nebo onoho politika, myslím, že podpora jednotlivých politiků v ODS se projevila i v tom, že voliči tentokrát výjimečným způsobem využili institutu kroužkování a z toho lze odvodit podporu jednotlivým politikům uvnitř dané politické strany, protože ne každý volební obvod z hlediska té strany je stejný. Jsou obvody, které jsou pro pravicovou formaci velmi obtížné, jsou obvody, které jsou snazší. A tam, kde se odráží ta individuální podpora, tak se odráží právě v počtu preferenčních hlasů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jednoduchá otázka, když se bude tvořit ta středopravicová koalice, a teď narážím na vaše osobní ambice, pana Nečase, Schwarzenberga a Johna, vy počítáte s tím, že by předseda nejsilnější strany tohoto uskupení a volební lídr, tedy případně vy byste měl být premiérem, nebo by prospělo té formaci, pokud by byl premiérem někdo, kdo není předsedou té politické strany?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já musím říci, že teď opravdu si nerozdělujeme funkce, teď jde o to dosáhnout elementární politické dohody, jde o to najít programový průnik a jasně si říci především v těch klíčových otázkách, jako je zastavení zadlužování a boj proti korupci, jaké konkrétní kroky podnikneme. Na druhou stranu platí to, že je poměrně logické v rámci politicky vytvářené vlády, aby šéf, respektive nominant té strany, která má nejsilnější postavení v rámci vlády a hlavně v rámci počtu mandátů v Poslanecké sněmovny, byl uveden do jejího čela. To je poměrně logické.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Máte tedy tu premiérskou ambici.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Ano, říkám otevřeně, mám ji.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Je s touto ambicí srozuměn Radek John a je osoba Petra Nečase jako případného premiéra osobou, na které by se ta vyjednávání mohla zadrhnout?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Tak my jsme spolu měli dvě velká jednání a charakteristické je, že nepadly vůbec žádné personalie. Vůbec nás nezajímá osobně, kdo kde bude. Zajímá nás shoda na programu nebo co lze prosadit z našeho programu. Pokud nepůjde prosadit nic z našeho programu, nebude dál o čem se bavit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A nemůže se to pak právě zadrhnout na personáliích?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Personálie jsou ale až po programových shodách.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, promiňte, to je, pane předsedo, to je poměrně zásadní.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Odstraňuji čertíka, nevadí mi vůbec pan Nečas coby premiér.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ale jestli vy nedáte dalšího čertíka tím, že například budete chtít sloučit ministerstvo obrany s ministerstvem vnitra, což nevím, nakolik.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já si uvědomuju, že tohle je velmi ambiciózní projekt a že asi je to na více volebních období a na velmi pečlivou přípravu. A nejsme ty hazardéři, kteří takovouhle reformu, která mimochodem se setkala s obrovským odporem, byť má podle nás velký smysl, by chtěli udělat honem, honem, je podzim, od Ježíška sloučené ministerstvo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tedy nemusí to být v tomto volebním období.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Opravdu to není naše priorita jakože příští rok.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A když se tak vymezujete vůči střetu zájmů, korupci a podobně, přišlo by vám správné, aby ministrem vnitra byl podnikatel Vít Bárta, tedy jeden z vašich vyjednavačů a majitel bezpečnostní agentury?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Mě teda oslovilo několik lidí, že bych byl fajn ministrem vnitra já, což by mě velmi pobavilo, protože na mě StB vedlo spis a skončilo s tím, že John se zcela nehodí pro práci ve službách StB.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, vy jako předseda tedy budete mít přednost před Vítem Bártou? Můžeme tomu rozumět tak, že Vít Bárta.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já vedu jednání, já jsem tady předseda, promiňte.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže, chcete být ministrem vnitra.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Nechci. Vůbec neřešíme personálie, řešíme program.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Karle Schwarzenbergu, návrat na ministerstvo zahraničí u vás?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Myslím, že je to otázka dalšího jednání. Přirozeně je to něco, co jsem dělal, co mě zajímá. Ale to opravdu není nejdůležitější otázka. Otázka je nalézt teď koalici, která nalezne vnitřní shodu, že budeme vědět, že to čtyři roky spolu vydržíme a ne, aby se to popralo v mezidobí. Za druhé, připravit opravdu vládní program, který má hlavu a patu a domluvit se, že ty nepříjemný věci budeme společně prosazovat. Kdo potom kam se vydá na nějaký ministerstvo, to je druhá otázka. Spíše bych to řekl podle toho, kde je větší odpovědnost potom v té práci.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Co se týče ještě Poslanecké sněmovny, abychom dořešili tuto část, bude to součást těch prvních kroků povolební vyjednávání podle Vojtěcha Filipa?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Já jsem přesvědčen, že tady už padlo, že Poslanecká sněmovna se od roku 2002, respektive do roku 92 se ustavovala vždycky podle zákona, podle ústavy, principu poměrného zastoupení. Pak to krátce neplatilo a od roku 2002 se ustavuje podle principu poměrného zastoupení. To umožňuje, aby všechny ty politické kluby mohly zapojit své poslance. Vzhledem k tomu malému rozdílu v počtu poslanců v jednotlivých klubech to považuju za potřebné. A jistě na to předsedové klubů přijdou s nějakým návrhem jednotlivých politických stran.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Myslíte si, že by měla mít ta nejsilnější opoziční strana ve sněmovně právo na post šéfa Poslanecké sněmovny?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

To je otázka toho, kdo bude tvořit vládu, protože mluvili jsme na začátku o tom, že pan prezident, pokud použije svůj konzervativní přístup, pravděpodobně nejdříve osloví sociální demokracii. Když ale pan poslanec Sobotka odmítne nebo odevzdá zpátky ten mandát, tak potom je samozřejmě možné, aby vyjednávala ta nová koalice o tom, jakým způsobem bude ustaven předseda Poslanecké sněmovny. Totiž bez něho vůbec nemůže původní vláda Jana Fischera dát demisi, protože musí být nejdříve ustaveny orgány Poslanecké sněmovny, aby stará vláda mohla dát demisi, to znamená někdy okolo 29. června. To znamená, že vůbec ani třeba desetidenní mandát neohrožuje přijetí rozpočtu, dokonce celý ten červen je možný na jednání, protože nová vláda bude vznikat až po tom 29. červnu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Měl by, Petře Nečasi, mít nebo měla by mít ta nejsilnější opoziční strana právo mít šéfa sněmovny?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já jsem přesvědčen, že budeme o těchto věcech jednat. Je tady evidentní souvislost právě mezi ukončením ustavující schůze Poslanecké sněmovny a demisí vlády a tím pádem možnosti jmenovat novou vládu. Já v tuto chvíli nechci říkat, jaké ty dohody mají být, ale určitě jednání, které by zprůchodnilo ukončení ustavující schůze sněmovny. Myslím si, že svým způsobem jsme povinni české veřejnosti jakýmsi způsobem se rehabilitovat jako politická reprezentace od těch nekonečných tahanic z roku 2006. To opravdu nebylo hezké. Jak řekl pan předseda Schwarzenberg, v mnoha ohledech jsme zůstali stejní, ale předveďme, i když jsme zůstali stejní, že lze to dělat i jinak.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To znamená, měla by tam být ta velkorysost vůči opozici?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Já teď nechci říkat velkorysost, nevelkorysost, kdy například ODS byla nejsilnější opoziční stranou a nedostala post předsedy Poslanecké sněmovny. To v dobách, kdy třeba sociální demokracie byla ve vládě. Ale jsme připraveni jednat o všech aspektech ustavení Poslanecké sněmovny a hlavně o rychlém, rozumném, racionálním a důstojném průběhu ustavující schůze a završení všech ústavních procedur, které souvisí se začátkem nového volebního období a s demisí staré vlády.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A ať bude pozice TOP 09 jakákoliv, měla by mít opozice právo, nejsilnější opoziční strana mít předsedu Poslanecké sněmovny, pane předsedo Schwarzenbergu?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Nepovažuju to za právo. V jiných evropských zemích to není tak. Má to někdy své výhody, je to někdy zdvořilost vůči vynikajícímu státníkovi. Ale není žádné vlastně odůvodnění, aby to bylo právo. Důležitý je pro opozici, což já považuji za správný, aby mohli býti předsedy kontrolního výboru a tyto funkce vykonávat. Ale funkce předsedy sněmovny, to je spíše ceremoniální otázka, někdy ovšem má důležitou roli v té sněmovně. Ale já bych řekl, funkce opozice je kontrola především a tam má býti opozice co nejsilněji zastoupena.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Názor ČSSD, Bohuslave Sobotko?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Tak především platí, že nejsme v roce 2006. V roce 2009 přišla hospodářská krize, která změnila rozpočtovou pozici, hospodářskou pozici České republiky, a proto platí, že všechna jednání musí být intenzivní, ať už jednání o ustavení nové vlády nebo jednání o složení orgánů Poslanecké sněmovny tak, aby mohla stávající vláda podat demisi, mohlo být zvoleno vedení sněmovny a mohla být ustavena vláda nová. My podporujeme svižná, rychlá, produktivní jednání v této hospodářské situaci, ve které se naše země nachází, to je první věc. Druhá věc, budeme podporovat takové kroky, které povedou ke zlepšení politické kultury v Poslanecké sněmovně, na naší politické scéně. Já si myslím, že je to velmi důležitá věc. A jednu z věcí, která by mohla zlepšit politickou kulturu, je zastoupení opozice ve vedení Poslanecké sněmovny. Říkám úmyslně ve vedení Poslanecké sněmovny, my nemáme žádné apriorní personální požadavky na počátku těchto jednání a jdeme do nich tedy s otevřenými možnostmi a jsme připraveni hledat rychlý konsensus tak, aby Poslanecká sněmovna mohla být ustavena a mohla začít pracovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď malá poznámka pod čarou. Zbývá nám půlhodina z té vaší dosavadní diskuse. Máte pocit, že začíná nové éra politické kultury v České republice z dosavadního průběhu té diskuse, Radku Johne?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já v to doufám, já jsem kvůli tomu vynaložil roční energii, objel jsem celou republiku. A kdyby to mělo vypadat tak, jak jsem to viděl z toho balkonu sněmovny, kde jsem se vyděsil, kam to jdu, tak to by vopravdu bylo úplně na houby. Já si myslím, že opravdu skončily ty hrůzy předvolebního boje. Například křeslo pro opozici, to je prostě podaná ruka. V zemích gentlemanských se podává po čestném souboji. Tady nechci komentovat ten souboj, ale podaná ruka. A ještě bych šel dál. Vy jste řekl, že socdem nemůže dokázat, že umí snižovat zadlužování. My budeme velmi rádi,když bude navrhovat a předvádět své návrhy a já dokonce budu velmi prosazovat, abychom je s radostí přijali. Po celé republice já vždycky říkám: sen - levice i pravice navrhuje věci dobré pro Českou republiku a parlament je průchodný, ať to navrhuje kdokoliv. Čili, já bych šel ještě dál v tom povolebním politickém životě.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Bohuslave Sobotko, zatím pocit z té diskuse? Začíná nová éra politické kultury?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Stojíme na počátku jednání. Já myslím, že pocit budeme mít po tom, až absolvujeme jednání s jednotlivými politickými stranami a dostaneme se možná k těm detailům. A ten pocit také budeme mít z toho, jak se například nová vláda bude chovat k opozici v Poslanecké sněmovně. To, co je důležité, aby odolala tomu pokušení, kterému neodolala minulá vláda, kde koneckonců pánové z velké části byli a kdy ta vláda prosazovala zásadní změny, opravdu zásadní změny většinou jednoho, dvou hlasů v Poslanecké sněmovně. To logicky vedlo ke zhoršení klimatu, ke zvýšení napětí, ke zhoršení politické kultury. Takže, bude záležet na tom, jak se také nová vláda, nová většina bude chovat vůči menšině na půdě Poslanecké sněmovny a to říkám teď bez ohledu na to, v jaké pozici se po ukončení těchto vyjednávání ocitne sociální demokracie.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vojtěch Filip.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Já bych byl šťastný, kdyby skončilo období té agresivní politiky, která nic nepřinášela, jenom komplikovala jednání a vlastně neměla žádný výsledek. Byly tady vykopány hluboké příkopy mezi politickými stranami,ale zejména mezi jednotlivými lidmi a to nepřinášelo nic dobrého pro Českou republiku, protože já nemusím souhlasit s řešeními, které přináší jiná politická strana, ale měl bych vždycky být schopen s tou politickou stranou jednat a vážně argumentovat o té cestě, kterou navrhujeme. Ono těch cest, které tady byly například v rozpočtové stabilitě, je několik. Buď se bude škrtat, anebo se bude přinášet více práce. A v tomto ohledu si myslím, že ten přínos jak opozice, tak koalice může být v tom, že budou schopni mnohem lépe vyjednávat. My jsme například ochotni, pokud půjde dál ten protikorupční balíček, nabídnout zase náš návrh zákona o majetkovém přiznání. Budu rád, když tentokrát projde na třetí pokus.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Petr Nečas, zatím vaše pocity po uzavření volebních místností, zhruba 24 hodin po uzavření volebních místností z toho, co se děje po volbách, ze způsobu komunikace politiků?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Vždycky ukončení vyhrocené kampaně je svým způsobem úlevou, ale musím říci úlevou ani ne tak spíš pro politiky jako, bych řekl, pro českou veřejnost, to je nezbytné zdůraznit. Za další, zda je toto začátek určité zlepšené politické kultury, já v té politice jsem již zažil docela hodně věcí, byl bych tomu rád, ale vždycky jsem se řídil takovým krédem, že je lepší v politice být příjemně překvapený pesimista, než zklamaný optimista. Čili, já si tento svůj postoj podržím. Pevně doufám, že ta komunikace bude probíhat, že svým způsobem máme unikátní šanci například ukázat nový způsob komunikace v případě, že vznikne koalice rozpočtové odpovědnosti o tom, že jde primárně o věc a ne o uchopení nějaké politické moci a rozparcelování republiku do nějakých politických pašalíků, že jde opravdu o konkrétní program, že naplníme politiku obsahem, programem, nikoliv kšefty a zakázkami a podobně. Zrovna tak je to svým způsobem šance, protože tady došlo k jistým personálním změnám i v dialogu například se sociální demokracií. Tady musím říci, že já jsem vždycky velmi usiloval a budu usilovat i nadále, aby v klíčových otázkách, jako je zahraničně-bezpečnostní politika, byla dosažena širší politická shoda, aby v klíčových otázkách, které mají přesah několika volebních období, jako je třeba otázka penzijní reformy, opět byla dosažena širší politická shoda. Já jsem k této shodě připraven, já jsem si vědom, že ji potřebuje česká politika, že ji především potřebuje česká veřejnost.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Začíná ta nová éra podle Karla Schwarzenberga, předsedy TOP 09 v komunikaci?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Zajisté začíná nová éra. Já mám pochyby, jestli začíná nová éra politické kultury, poněvadž to tady ještě vůbec nevidím. Snad postupem času vznikne. Ale nová éra začala.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Česko zažije rozpočtové utahování opasků, reformy zdravotnictví a penzijního systému. Tak čte výsledky českých voleb britský list Financial Times v nejnovějším vydání. Dosavadní premiér Jan Fischer počítá s tím, že jeho vláda předá budoucímu kabinetu podklady pro zásadní reformy.

 

Jan FISCHER, premiér /27. 5. 2010/

--------------------

Důležitým dokumentem, který zanechává vláda takříkajíc odpracovaný, respektive připravený k finálnímu rozhodnutí, je aktualizace energetické koncepce státu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Podle dosavadního premiéra Jana Fischera není aktualizace energetické koncepce České republiky jediným zásadním dokumentem, který jeho kabinet předá vládě budoucí.

 

Jan FISCHER, premiér /27. 5. 2010/

--------------------

Nové vládě zanecháme i závěry obnovené takzvané Bezděkovy komise ve věci penzijní reformy. Dále strategii financování dopravní infrastruktury a řadu dalších resortních materiálů či návrhů zákonů. Je toho tedy dost, co vláda zanechává, byť v podobě analytických či expertních materiálů příští vládě, která vzejde z nadcházejících voleb.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

O pokračování penzijní reformy mluvili před volbami zástupci především pravicových stran, tedy občanských demokratů a TOP 09. Předseda poradního expertního sboru ministra financí a ministra práce a sociálních věcí Vladimír Bezděk, který garantuje reformu penzí, má jasno.

 

Vladimír BEZDĚK, předseda komise /27. 5. 2010/

--------------------

Jedno z těch takzvaných parametrických opatření toho /nesrozumitelné/ pilíře bude doporučení pokračovat v procesu postupného zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu i po tom roce 2030 nebo 2035.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kromě toho navrhuje Bezděkova komise i další úpravy parametrů současného státního důchodového systému a také dvě varianty reforem. A jednu z nich si budoucí Vláda České republiky vybere. Ministr financí Eduard Janota už nedávno v Otázkách naznačil, že jím preferovaná varianta přijde státní pokladnu na 10 miliard korun ročně. Budete respektovat ty expertní materiály Fischerovy úřednické vlády, ať budete v jakékoliv pozici, když začneme u penzijní reformy? Začněme u Radka Johna.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

My si dokonce myslíme, že i na jiné podstatné reformy by měly být jakési Bezděkovy komise a že to je ta nejlepší cesta právě ke shodě, která přežije několikery volby. Takže, my samozřejmě musíme prostudovat tu věc, ale rozhodně nebudeme vymýšlet proti odborníkům něco našeho neodborného.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Myslíte tedy, že je možné část těch analytických materiálů převzít od Fischerovy vlády, protože ji považujete za kompetentní.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

My velmi respektujeme vládu pana Fischera. Já dokonce mám radši vládu odborníků než vládu politiků. To jsou ty šťastné chvíle, kdy padne vláda a jsou tam chvíli opravdu odborníci.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy sám jste co?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já se nikam necpu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ne, já se ptám jste co, jestli jste politik nebo odborník.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já jsem rozzlobený občan České republiky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže, jste odborník nebo politik?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já jsem učeň.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Politický nebo odborný?

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Politický samozřejmě.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Politický. Takže, radši byste své místo přenechal odborníkům.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já si ale myslím, že ty učni občas přinesou novej pohled, vo to jde, aby přišel chlapeček a koukal jinudy, no.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A, takže už zase jste ve vládě. Učíte se rychle.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

To jste mě nominoval vy.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vojtěchu Filipe.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Pokud jde o závěry Bezděkovy komise, druhé vlastně, druhá část toho jednání, jedna byla do roku 2006, teď je to nové rozhodnutí, my v každém případě podpoříme ty parametrické změny, to je asi nutné. Pokud jde o další kroky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tedy prodloužení věkové hranice pro odchod do důchodu. To je ta parametrická změna?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Parametrické změny vnímáme zejména v té oblasti toho sociálního pojištění a potom v tom, jakým způsobem má dojít k výpočtu s tím, že pokud jde o tu dobu odchodu do důchodu, to si myslím, že je potřeba ještě vyčkat, protože, pokud je mi znám ten závěr, tak je to tam až po roce 2030, to znamená, že je potřeba se ještě tím zabývat, protože to by byla takzvaná parametrická změna, ale zásadního charakteru. Nejsme pro dřívější odchod do důchodu a myslím si, že takové jednání má nastat až po roce někdy 2025, protože je třeba vyhodnotit, také určit delší dobu toho tlaku na občany, jestli se bude prodlužovat, nebo nebude prodlužovat průměrný věk. To je jedna ze základních věcí. Pokud jde o stavění těch jiných pilířů, tam my nejsme pro privatizaci důchodového systému. Chápu, že někomu může připadat ta výplata těch dávek ve stáří jenom pětiprocentní z těch privátních fondů malá, ale já jsem přesvědčen, že tam jsme teprve začali, protože lidé spořili od těch 90. let, od vzniku těch fondů a teprve teď nastane ta doba, kdy vlastně ti lidé, kteří si platili, dejme tomu, 15, 17, 20 let, budou něco dostávat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže, když toto bude doporučení Bezděkovy komise, tak vy to nebudete respektovat v Poslanecké sněmovně?

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

My v každém případě budeme tlačit na to, aby, pokud by mělo něco takového vzniknout jako další pilíř, aby to byla veřejnoprávní korporace, aby to nebyly privátní fondy, protože ty nejsou nijak zajištěny. To nechť je dobrovolné, ale povinnost určitě ne.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Bude TOP 09, pane předsedo Schwarzenbergu, respektovat doporučení Bezděkovy komise, nebo k němu bude mít výhrady?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Do valné míry ano samozřejmě, nicméně i sebelepší komise nezbaví vládu její odpovědnosti. Tudíž vláda může z toho čerpat, ale musí udělat vlastní rozhodnutí. Neříkat my nic, my muzika, to je Bezděkova komise, to není odpovědný přístup.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Odpověď Bohuslava Sobotky?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Já myslím, že je dobře, že tady po vládě Jana Fischera zůstanou některé koncepční materiály. Oni mají skutečně rozdílnou kvalitu a řekl bych, že mají i rozdílné ideové zaměření. Myslím si, že zcela ideově neutrální je materiál, který se týká koncepce financování a dalšího rozvoje dopravní infrastruktury. Myslím si, že je dobře, že pan ministra Slamečka tuhle práci odvedl. Ono to tady dlouhá léta chybělo. Pokud jde o důchodovou reformu, myslím si, že tam bude ještě složitá diskuse. My jako sociální demokraté nepodporujeme privatizaci toho průběžného systému, naopak myslíme si, že je potřeba udržet, možná i posílit zdrojovou základnu pro valorizaci důchodů v těch příštích letech. Pokud jde o další prodlužování věku pro odchod do důchodu, já myslím, že nejprve musíme vyřešit situaci lidí na trhu práce, těch v předdůchodovém věku a to je jeden z vážných problémů, který tady dnes máme a bude v příštích letech, protože tak, jak se postupně už prodlužuje ten věk pro odchod do důchodu, tak nám přibývá lidí v předdůchodovém věku, kteří už nedokáží nalézt nové pracovní uplatnění na trhu práce poté,kdy o práci přišli. A dokud tento problém nebude řešen, pak si myslím, že není možné mechanicky pokračovat v prodlužování věku pro odchod do důchodu jako takovém. Pokud jde o privátní spoření, my bychom byli velmi rádi, kdyby se nadále rozvíjelo jako dobrovolné, ale je důležité posílit jistotu vkladatelů, že tam ty peníze za 20 let, za 30 let budou. Já myslím, ve velkým poučením byla finanční krize, kterou jsme tady zažili v loňském roce, která donutila řadu nebo znamenala, že řada penzijních fondů najednou zchudla, řada jejich klientů najednou zchudla ze dne na den o 25 %. Já myslím, že je důležité, aby náš penzijní systém dobrovolného spoření byl dobře zajištěn do budoucna, aby tam nebyly žádné experimenty, které by ohrozily úspory dnešních mladých lidí za 20, za 30 let.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Petr Nečas říká, že neříká jiná slova před volbami a po volbách, tudíž platí, že vy budete respektovat doporučení Bezděkovy komise, ať budou jakákoliv. Ale věc, která mě zajímá, jestli platí. Vy jste tady ve čtvrtek v tomto studiu v duelu s Jiřím Paroubkem řekl, že budete-li premiér, tak budete usilovat o zrušení toho superobřího tendru, té superobří zakázky. Tato slova také platí?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Tak teď musím říci, že jste mě zaskočil, protože všichni měli možnost vyjádřit se k důchodům, mně jste ji poněkud upřel, což je docela zajímavý prvek. Ale já to respektuji.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Nic se nezměnilo?

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Tak já myslím, že mám právo zareagovat i na ten důchodový systém. Já myslím, že bychom si především měli dát velký pozor na to, co tady zaznělo třeba od pana předsedy Filipa, to znamená odkládat to rozhodnutí do roku 2025. Lidé, kterým je 40, kterým je 50 let, mají právo vědět, za jakých podmínek a kdy budou do penze odcházet. Čili, naopak nic neodkládat, čím rychleji to provedeme, tím i ty změny mohou být pozvolnější. Za další, termín, který tady zazněl od pana kolegy Sobotky rozšířit zdrojovou základnu, to znamená v podstatě zvýšit daně nebo odvody, nic jiného to neznamená nebo respektive přesměrovat jiné daně, které dneska slouží pro jiné výdaje státního rozpočtu, do důchodového systému, ale kde zase ty příjmy budou chybět. Čili, tady je opravdu nezbytné vyjít z názoru expertů. My jsme jasně deklarovali, že jsme ochotni tady sundat ona pomyslná stranická trička a opravdu se řídit tímto expertním názorem, samozřejmě s klíčovou odpovědností vlády, to není možné říci, to udělala Bezděkova komise, tak to tupě schválíme. Co se týče otázky, ke které jste mě vybídl. Já musím říci, že tu věc považuji za v tuto chvíli velmi nepravděpodobně realizovatelnou, za věc, která je obrovsky problematická, způsobí podle mého názoru zbytečný konflikt, způsobí konflikt na politické scéně, jsem si jist, že může spustit obrovský konflikt z hlediska různých soudních řízení, arbitráží a podobně. Čili, ten projekt přináší podle mého názoru více rizik než pozitivních přínosů pro Českou republiku a určitě nová vláda se bude muset s tímto problémem vypořádat. Můj názor vůči tomuto projektu je více než skeptický, více než skeptický.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To znamená, že byste dal do programového prohlášení zrušení té ekologické zakázky? Respektive ona doběhne a vláda řekne, že nereflektuje ty nabídky a bude tu věc řešit jinak.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Rozhodne-li se vláda od tohoto projektu ustoupit, což já si osobně myslím, že by udělat měla, ale je to můj osobní názor, tak by tak měla učinit způsobem, aby například nevyvolala žádné arbitráže, žádné soudní procesy proti České republice s rizikem toho, že čeští daňoví poplatníci budou platit nějaké další náklady.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

U té superobří ekologické zakázky, pane předsedo Schwarzenbergu, byl váš první místopředseda, tedy Miroslav Kalousek. Mělo by to být v té koaliční smlouvě, popřípadě v programovém prohlášení vlády ustoupení od tohoto tendru?

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

To asi nová vláda otevře teprve ty obálky a uvidí, jaký ty nabídky jsou. Zase my jako u důchodové reformy, že jako ty ekologické zátěže odstraniti musíme, poněvadž ať je to v Ostravsku nebo v severních Čechách nebo jinde, ty zátěže tady jsou. Odkladem je nevyřešíme, nevyčistíme. Musíme s tím něco udělat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vám ten tendr přijde tak dobrý, že když se.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Můžu dokončit? Základní otázka je, jestli to má být jeden veliký tendr nebo jestli rozdělení na, já nevím, 6 nebo 8 různých tendrů. Otázka je, jestli můžu více vydělat korupcí v jednotným tendru, nebude tam lepší kontrakt než z těch rozdělených tendrů. To je klíčová otázka, měli bychom se zaměřit, jak to zkontrolovat. Ale že tu ekologickou zátěž vyřešit musíme, to nemůžeme odkládat. Jedna věc. A druhá, že opravdu ani ještě nevíme, co v těch obálkách bude. Tak se podívejme na to, snad to bude nižší, než nabídka očekávaná a pak můžeme o tom začít diskusi. Ale já nejsem pro to existující problémy do nekonečna odkládat. Nějak to budem muset vyřešit asi v tomto období.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď jenom záleží, jestli v těch velkých obálkách v tom obřím tendru budou jiné úplatky než v těch obálkách, chápu-li vás správně, v těch malých tendrech.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Vy otevíráte špatné obálky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

No, tak když Karel Schwarzenberg řekne, že míra korupce, je zapotřebí zjistit míru korupce při.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

Není otázka obálek, že vůbec ještě nevíme, jaké jsou nabídky různých firem, jak by ten problém vyřešily. Ministerstvo, ještě nikdo neví, kolik nás to bude stát.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ale přece musíte mít jasný názor na způsob vypsání toho tendru a pochybnosti. Zjevně se ukazuje, že vy ty pochybnosti nemáte. Vojtěch Filipe.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

No, tak já doufám, že to bylo přeřeknutí, protože takhle to vypadalo, kolik na tom chce vydělat TOP 09 nebo osobně Karel Schwarzenberg. To by mě teda ale opravdu mrzelo, že tohle to je zájmem těch, kteří se tlačí do vlády. Já ale jsem chtěl reagovat na Petra Nečase. Podívejte se, já skutečně nemohu respektovat ten návrh těch expertů ve chvíli,kdy nevím, jaký bude průměrný věk dožití a ten skutečně se bude teprve zjišťovat, to v té, jestli mám dobré informace, tak to v té zprávě je. Takže, to se musí ještě zkoumat. Čili, to není o tom, že to honem teďkon rozhodneme. V roce 2025 nebo 30 se dozvíme, že průměrný věk dožití se snižuje, protože došlo ke zhoršení jaksi zdravotního stavu obyvatelstva a ti lidé půjdou do důchodu v 70 letech a užijou si toho důchodu jeden rok, jo. Tak to pozor, takhle se snad k těm expertním zprávám nemůžeme chovat. A já s tím zásadně nesouhlasím, abychom teď hned honem něco dělali, protože já také už pět let pořád mám stejně daleko do důchodu. Takže, já nic jiného jaksi nepřipravuju špatného pro obyvatele, ale já zásadně nesouhlasím, abychom teď řekli prodloužíme věk odchodu do důchodu, to já považuji za zcela nesmyslné. To ani v té zprávě Bezděkovy komise není takhle.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď ten superobří ekonomický tendr.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já bych se rád vrátil, aby tady nevznikl dojem, že opravdu je přípustná nějaká korupce při státních zakázkách. Já si myslím, my na to hledíme, na ten tendr s krajním podezřením, myslíme si, že takto definovaný tendr nemá být uskutečněn a že je velmi rychle třeba dramaticky změnit zákon o veřejných zakázkách, aby se nemohlo krást. A pak likvidujme ekologické škody.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Závěrečná otázka,závěrečné téma se bude týkat odpovědi na jednu otázku, jestli si myslíte, že ty letošní sněmovní volby byly i o budoucím prezidentovi. Téma, které včera analytici rozebírali právě v souvislosti s odstoupením i Jiřího Paroubka, ambicemi, které on měl či například Přemysl Sobotka, předseda Senátu za ODS. Byly ty letošní sněmovní volby, pane první místopředsedo Sobotko, i o budoucím prezidentovi České republiky, případně o způsobu jeho volby?

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

Tak já myslím,že určitě byly o způsobu jeho volby. Já jsem zde na počátku informoval o tom, že v Senátu leží náš návrh na přímou volbu prezidenta republiky, který už prošel Poslaneckou sněmovnu. Respektive, pardon, neprošel Poslaneckou sněmovnou, tam nebyla ústavní většina. Ale ten návrh je k dispozici a můžeme rozhodnout o tom, zdali budeme volit prezidenta přímo. A pokud bychom ten zákon přijali hned na počátku tohoto volebního období, tak můžeme příštího prezidenta volit v přímé všeobecné volbě a mohou hlasovat všichni občané.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Budete ho chtít vrátit zpátky do hry, chápu-li správně.

 

Bohuslav SOBOTKA, statutární místopředseda strany /ČSSD/

--------------------

A my jako sociální demokraté přirozeně ho budeme chtít vrátit velmi rychle do hry tak, aby to umožnilo přímou volbu prezidenta republiky. A samozřejmě, pokud nedojde k přímé volbě prezidenta republiky, tak nejenom tyto volby do Poslanecké sněmovny, ale také podzimní volby do Senátu budou o volbě příštího prezidenta republiky. My jsme v sociální demokracii ani před těmito volbami nedefinovali žádného našeho kandidáta na prezidenta. Jasně jsme řekli, že ta debata je předčasná tři roky před vypršením stávajícího pana prezidenta a ta debata o našem kandidátovi nás nepochybně ještě bude čekat. Ale platí náš závazek prosazovat přímou volbu prezidenta republiky. A jenom jedna věta k tomu ekologickému tendru, protože jsem neměl možnost se k tomu vyjádřit. My jsme jasně před volbami požadovali ukončení celého tohoto procesu a požadujeme ho i po volbách. Domníváme se, že tam jsou skutečně vážná rizika. Nejenom korupční rizika, ale rizika pro veřejné rozpočty a pro budoucí negativní dopady na veřejné rozpočty. Proto by bylo dobře, kdyby ten tendr skutečně byl ukončen.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A teď volba prezidenta, Radku.

 

Radek JOHN, předseda strany /VV/

--------------------

Já bych něco optimistického. Volba prezidenta ale i hejtmanů i starostů je jeden z úhelných kamenů programu Věcí veřejných, takže máte našich 24 hlasů, hotovo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Petr Nečas.

 

Petr NEČAS, místopředseda strany /ODS/

--------------------

Jsem pro to, abychom vypracovali kompromisní návrh napříč politickým spektrem o přímé volbě prezidenta. Tam musí být dosažena určitá dohoda. Například, jak bude formováno druhé kolo volby, kdo do něho postoupí, zda dva nejlepší uchazeči nebo všichni uchazeči, kteří přesáhnou určitý počet hlasů. My jsme k této dohodě připraveni. Já, ač jako osoba, jako Petr Nečas jsem spíše zastáncem stávajícího systému nepřímé volby, více méně z tradicionalistických důvodů, byl tak volen prezident Masaryk i prezident Beneš, ale v případě, že nalezneme širší kompromisní znění v tomto volebním období, tak to určitě bude akceptovatelné a pak jsme připraveni to podpořit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vojtěch Filip.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

KSČM podpořila v Poslanecké sněmovně na poslední schůzi ten návrh na přímou volbu. Návrh zákona neprošel. Jsme připraveni dál o takovém návrhu jednat jak v Poslanecké sněmovně, ať to bude návrh poslanců nebo ať to bude návrh Senátu jako celku. Mám trochu pochybnost, že ta iniciativa sociální demokracie v Senátu projde tak jednoduše. Pokud jde o vaši otázku, já myslím, že podstatný vliv na skutečné kandidáty na prezidentskou funkci budou mít senátní volby v roce 2012. Ani tyto senátní volby ještě neodpoví na to, kdo bude nejvhodnějším kandidátem, pokud.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Záleží, jestli nebude příliš pozdě.

 

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

--------------------

Pokud se nezmění systém volby.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Aby se nehledal prezident zase na poslední chvíli. Karle Schwarzenbergu, poslední odpověď.

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

--------------------

K tomu lze jenom říci, myslím, že změna na přímou volbu prezidenta, kterou bych osobně docela uvítal, je tak zásadní, že by měl být opravdu před tím, než ten zákon jde do sněmovny či do Senátu, dohoda hlavních stran o této záležitosti. To nemá být příležitost, aby jedna strana se vytahovala na druhou, nýbrž tady je blaho státu. Tudíž tady by se měly před tím dohodnout a pak by ten zákon měl taky šanci. Za druhé myslím, že jak tyto volby, tak ty senátní volby na podzim, jak ty příští senátní volby, teď jsou každý dva roky, rozhodnou, jak to voličstvo prezidenta bude, poněvadž předpokládám, že bude ještě volen stávajícím systémem a to o tom rozhodne. Ale myslím, chtěly by změnu, je to důležitá otázka, tak by měla být dohoda stran před tím.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Děkuji vám za tuto povolební debatu a věřím, že další takové povolební debaty budou tak věcné. Díky a na shledanou. Děkuji vám, publiku. Děkuji tedy hostům, kterými byli první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, volební lídr ODS, místopředseda strany Petr Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda Věcí veřejných Radek John. Děkuju ještě jednou, někdy příště na shledanou tady v České televizi. Díky a dobré povolební vyjednávání. Díky.

ČT1 a ČT24, 30. 5. 2010, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme