Vláda: Nevydírejte nás, buď daně schválíte, nebo končíme

Daňový balíček, kvůli kterému může do konce roku padnout vláda Petra Nečase (ODS), se ve stejné podobě vrátí do Sněmovny. Vláda s ním však spojí hlasování o důvěře. Koalice se na tom včera ráno shodla. Jak vážně míněný je to krok, naznačil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Prohlásil, že neúspěšné hlasování o balíčku automaticky znamená demisi vlády.

7. 9. 2012

Návrh daňových změn už Sněmovnou jednou prošel, pak jej vrátil Senát a do tohoto týdne jej koaliční poslanci vždy podporovali. Ve středu se proti němu ovšem postavila šestice rebelů z ODS, a tak neprošel. Nekorunovaný lídr rebelů, poslanec Petr Tluchoř, argumentuje tím, že zvýšení DPH na 15 a 21 procent poškodí ekonomické zájmy Česka. Spekuluje se však nad tím, že výše daní je záminka a ve skutečnosti jde o mocenský boj uvnitř ODS. Tím si je jistý třeba poradce prezidenta Klause a bývalý občanskodemokratický poslanec Jiří Payne.

Karel Schwarzenberg: Člověk se nesmí nechat vydírat. A měli by si to uvědomit všichni, kteří se o to pokoušejí

Premiér Nečas je ochotný s rebely v následujících dnech hovořit. K případným změnám v balíčku může dojít během projednávání zákona ve Sněmovně. Všechny tyto zásahy však podle Nečase musí schválit i další koaliční strany TOP 09 a LIDEM.

Jenže Kalousek už zákon nechce měnit a zvláště lpí na tom, aby schodek v rozpočtu v příštím roce nepřekročil 3 procenta HDP (tedy asi 100 miliard). A předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl po jednání vlády ještě ostřejší: „Člověk se nesmí nechat vydírat. A měli by si to uvědomit všichni, kteří se o to pokoušejí.“

Rebelové z ODS začnou příští týden vyjednávat s vládou

Daňové zákony chce vláda projednat v Poslanecké sněmovně ve zkráceném řízení. Rebelující poslanci jsou podle Tluchoře připraveni opakovaný vládní návrh, s nímž vláda spojila důvěru, v prvním čtení podpořit a kývnou i na zkrácení lhůt k jeho dalšímu projednání. Bývalý šéf poslanců ODS to však podmiňuje dohodou o změnách v balíčku.

Problém je v tom, že poslanec zatím neřekl, jaké konkrétní změny vlastně požaduje, nejprve je prý chce říci premiérovi Petru Nečasovi. „Vláda by měla snížit výdaje v sociální, zdravotní a důchodové oblasti,“ uvedl pouze Tluchoř. Ve čtvrtek poslal premiérovi přes média jediný vzkaz. Chce, aby se Nečas distancoval od teorie, že skutečnou příčinou tlaku několika poslanců je kauza internetových zdravotních knížek IZIP a snaha zastavit vyšetřování.

S vedením strany začne Tluchoř jednat v příštím týdnu. Kromě něj patří k šestici rebelů poslanci ODS Marek Šnajdr, Tomáš Úlehla, Ivan Fuksa, Radim Fiala a Jan Florián. Tluchoř, Šnajdr a Úlehla jsou ve správní či dozorčí radě VZP. Pojišťovna vlastní nadpoloviční většinu IZIP. Na tuto souvislost upozornily Lidové noviny.

Nečas a jeho kabinet balíček daňových změn nutně potřebuje. Státní rozpočet na příští rok totiž stojí právě na těchto změnách. Kromě zvýšení DPH o jedno procento obsahuje také zdanění lidí s vysokými příjmy, omezuje vratku spotřební daně z nafty a sjednocuje sociální dávky na bydlení. Kupříkladu jen zvýšení DPH by podle Nečase přineslo do rozpočtu 15 miliard korun.

(frk, ČTK)

Mladá fronta DNES, 7. 9. 2012, Rubrika: Titulní strana, str. 1