Vláda ignoruje riziko budoucí krize

Co v programovém prohlášení není

11. 7. 2018

Tři čtvrtiny českých exportérů očekávají, že do dvou let se Česká republika propadne do hospodářské recese. Zpomalení tempa průmyslové výroby může být umocněno důsledky obchodní války a začarovaný řetěz krize obchodní – krize ekonomické – krize finanční bude spuštěn. Není to samozřejmě jistota, ale je to reálné riziko, se kterým odpovědná vláda musí počítat, protože na rozdíl od Lehmanovské krize před deseti lety pro to má dostatek varujících informací. V programovém prohlášení vlády si přesto nepřečteme ani slovo o tom, jaká opatření udělat a připravit, aby společnost byla vůči dopadům krize odolnější a dokázala před jejími důsledky ochránit především ty nejzranitelnější. Je to stejné, jako když víme, že dříve nebo později přijde povodeň, ale v dosud hezkém počasí neděláme žádnou přípravu na její příchod. Na cokoliv pak bývá většinou pozdě, když už se voda vlévá do kuchyně a ložnice.

Vím, že je to v současné situaci asi marné volání. Přesto prosím, abychom si všichni toto riziko uvědomili a aby vláda začala dělat nezbytná opatření. Je nutné zásadním způsobem změnit strukturu rozpočtu. Snížit podíl mandatorních výdajů a učinit tak bilanci rozpočtu odolnější před možnými propady příjmů. O reformě penzijního pojištění pouze vágně nemluvit, ale skutečně ji provést tak, aby důchodový systém byl dlouhodobě udržitelný bez tlaku na zvyšování povinného penzijního pojištění. Ruku v ruce s tím je nutné provést reformu zdravotního pojištění, o které v programovém prohlášení není nic. Nezastavíme úbytek kvalifikovaného zdravotnického personálu, pokud dál ponese hlavní tíhu politické zbabělosti k reformě.

Desetitisíce zaměstnanců přebyrokratizované státní sféry, která stojí státní rozpočet desítky miliard ročně, musí být co nejrychleji uvolněno do produktivní ekonomiky. Malí a střední podnikatelé musí být zbaveni všech zbytečných administrativních zátěží. Jejich schopnost vyrovnat se rychle se změněnými podmínkami na trhu je mimořádná a může být v případě krize záchranným kruhem české ekonomiky, pokud jim státní moc nebude překážet a nebude je šikanovat.

Rozpočet by měl být připravován jako vyrovnaný již tento rok. Pro příští dva roky by to mělo být samozřejmostí. Přesto by v něm díky strukturálním změnám mělo být dost prostředků na investice do excelentního výzkumu a vývoje i dopravní a digitální infrastruktury.

Nemůžeme vládě vyslovit důvěru proto, jak se chová k principům právního státu, a proto, jak a s kým byla složena. Kdyby však chtěla některý z těchto kroků realizovat, může počítat s naší podporou i s našimi odbornými kapacitami. Zatím se však zdá, že vláda se hodlá soustředit pouze na uplácení voličů. Paradoxně právě těch, kteří budoucí krizi, pokud nás přistihne nepřipravené, odskáčou nejvíc.

Miroslav Kalousek pro internetový deník Forum24

Dne 11. 7. 2018 v Praze