V pracovní době jsem se nikdy neopil, přísahal Kalousek

23. 2. 2010
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v interaktivním pořadu ČT24 Hydepark moc neměl k vysvětlování podezřelých armádních zakázek. Rozhovořil se ale o tom, co zlepší jeho strana.

Miroslav Kalousek je známý mnoha korupčními aférami, z nichž v žádné mu nebyla prokázána vina. On tvrdí, že to jsou jen drby. Na divácké dotazy na jeho podíl v té či oné podivné zakázce odpovídal velmi vyhýbavě. Buď argumentoval tím, že žádné korupční jednání prokázáno nebylo, nebo že se příslušných jednání neúčastnil.

"Nikdo mi nikdy nic neprokázal. Kauzu nákupu vadných padáků jsem už vysvětloval nejmíň třicetkrát. Bylo jednoznačně prokázáno, že za ni zodpovědný nejsem," rozčiloval se Kalousek před televizními kamerami.

"Pandury? Nebyl jsem ve vládě, když se o nich rozhodovalo. Ale nerad bych mluvil o slově vina. Nemám informaci o tom, že by Barták nebo Parkanová jednali špatně," tvrdil Kalousek.

Co chce prosadit TOP 09 v oblasti státních zbrojních zakázek? "Nedomníváme se, že dobrými nástroji jsou nové instituce. Nejdůležitější je prosvítit všechny temné kouty. Chceme, aby měly všechny firmy povinnost zveřejnit cenu zakázky, aby byly smlouvy do třiceti dnů na internetu," sliboval místopředseda TOP 09.

Pracovní povinnosti plním

Neplnění pracovních povinností mu bylo vyčteno mnohokrát. Naposledy deníkem Aha!, který psal o tom, že je zastupitelem v Bechyni, ale nechodí na jednání rady. "Zasedání zastupitelstva jsem se zúčastnil jen jednou ale své pracovní povinnosti zastupitele jsem plnil. Přesto jsem městu daroval dvojnásobnou částku, než jsem za tuto funkci 4 roky pobíral. Padesát tisíc korun," bránil se Kalousek.

"V pracovní době jsem se nikdy neopil. Opilého mě nikdy nikdo neviděl," vyvracel Kalousek narážky diváků na jeho chování, které v některých případech působí jako opilecké.

Často je Kalouskovi vyčítáno, že v Poslanecké sněmovně sedí za jinou stranu, než za kterou ho tam voliči poslali. "Voliče jsem nezradil. Jen jsem chtěl naplnil lidovecký finanční program, který se ovšem v KDU-ČSL naplnit nedal. Tak jsem založil svou stranu, a tam ho chci realizovat," vysvětloval bývalý lidovecký předseda svůj odchod z KDU-ČSL.

Diváci Miroslava Kalouska jako bývalého ministra financí vinili z destrukce státního rozpočtu. On se však ohrazoval tím, že přeci nemohl zavinit světovou hospodářskou krizi, která způsobila propad poptávky z okolních zemí, což pro Česko znamenalo pokles hospodářského růstu a následné finanční problémy.

Vzhůru do Evropy!

V Česku Kalousek postrádá dlouhodobý koncept zahraniční politiky. "TOP 09 je proevropská, netrpíme fobií před společným postupem Evropy, naopak. Myslím si, že to podporuje její konkurenceschopnost proti Rusku a Asii," myslí si místopředseda TOP 09.

Studentům vzkázal, že pro ně nemají speciální program, nabízí však odpovědnost hospodaření, které je pro mladou generaci velmi důležité. Například penzijní reforma. TOP 09 se prý bude snažit o to, aby mladým lidem mohli co nejdříve říci zprávu, která je sice nepotěší, ale dozvědět se ji potřebují. Že si budou muset v produktivním věku část svého výdělku ukládat, aby měli v důchodu z čeho žít.

mab
parlamentnilisty.cz, 23. 2. 2010, Rubrika: Zprávy
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme