Ukrajinský prezident vyznamenal Karla Schwarzenberga

24. 8. 2020

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyznamenal českého poslance, bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga u příležitosti dnešního svátku ukrajinské nezávislosti jedním z nejvyšších státních vyznamenání, Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy. Na twitteru to dnes oznámil ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis.

V prezidentově výnosu se uvádí, že řád byl udělen za významný osobní příspěvek k posílení mezinárodní prestiže Ukrajiny, rozvoji spolupráce mezi státy a za plodné veřejné aktivity.

Schwarzenberg jako opoziční poslanec vybízel vládu a sněmovnu, aby se distancovaly od projevu prezidenta Miloše Zemana, který v Parlamentním shromáždění Rady Evropy radil Kyjevu, aby se dohodl s Moskvou na kompenzacích za zabrání Krymu Ruskem. Co vyvolala Zemanova slova na Ukrajině, přirovnal Schwarzenberg k situaci někdejšího Československa za mnichovské okupace a v roce 1968.

Schwarzenberg vedle desítek dalších evropských politiků figuruje na černé listině, kterou Rusko vytvořilo v odvetě za západní sankce za anexi Krymu a konflikt v Donbasu.

Zdroj: ceskenoviny.cz, 24.8.2020

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme