Úkolem koalice bude prosadit velmi nepopulární reformní kroky

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

15. 6. 2010 | 18:00

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o vyjednáváních budoucí koalice.

Moderátor (Václav Moravec):

Sedmý červenec, datum, které si stanovila rodící se koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných jako konečný termín pro vznik koaliční smlouvy. Právě do 7. července by nová vláda mohla začít pracovat, respektive by mohla být pak jmenována. Tady jsou slova lídra ODS Petra Nečase.

Záznam Petra Nečase:

Pokud nově vznikající vláda nechce být pouze pasivním příjemcem rozpočtu, jehož návrh předloží ještě vláda Jana Fischera, tak to znamená, že ten jakýsi deathline, ten okamžik, kdy jsou vlastně ty návrhy posílány na jednotlivá ministerstva, tak v podstatě odpovídá konci první poloviny měsíce července. Totéž do značné míry nově příchozí vláda, pokud by přišla do úřadu později, tak do značné míry se již stává pouze pasivním příjemcem celé řady čísel, která byla nastavena předtím. Myslím si, že to je věc, která by měla být brána při těch politických jednáních o vytvoření vlády silně v potaz.

Moderátor (Václav Moravec):

Konstatuje lídr občanských demokratů, místopředseda strany Petr Nečas. Expertní týmy, vyjednávající o programu budoucí středopravé koalice, ukončí rozhovory do konce června. Strany pak budou mít ještě týden na dořešení zbylých rozporů. Budoucí koalice také chce sama vybrat příštího šéfa Poslanecké sněmovny. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, protože hostem dnešních Impulsů je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a také Starostů, Petr Gazdík. Vítejte v Rádiu Impuls, dobrý večer.

Host (Petr Gazdík):

Děkuji, hezký podvečer.

Moderátor (Václav Moravec):

Připomínám, že dnešní Impulsy jsme připravili i na základě dotazů posluchačů Rádia Impuls, které v průběhu dne přicházely prostřednictvím sms zpráv na číslo 774 999 888, ale pokud se chcete na cokoliv zeptat šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů, Petra Gazdíka, posílejte mu dál otázky ve formě sms na číslo 774 999 888. Nakolik vás dráždí, že poslanecký klub TOP 09, když se k němu ještě dodá to Starostové a Nezávislí, tak je to dlouhé, takže především vám budou novináři říkat, že jste šéfem poslaneckého klubu TOP 09?

Host (Petr Gazdík):

Především ten klub se opravdu jmenuje TOP 09 a Starostové, stejný klub jsme založili už v Senátu v září minulého roku a nejsympatičtější na tom klubu je mě ta zkratka toho klubu, protože bez nás je to TOP, se Starosty je to TOP Star.

Moderátor (Václav Moravec):

TOP Star. No ale tam zase máte tu devítku, tam vám to tam kazí, aby to byla úplně TOP Star.

Host (Petr Gazdík):

My tu devítku vynecháváme.

Moderátor (Václav Moravec):

Vy tu devítku vynecháváte. Jak to vlastně bude s názvem TOP 09 v budoucnu, nebude se měnit, právě už máte rok mínus, to znamená měla by to být TOP 00?

Host (Petr Gazdík):

Já myslím, že určitě ne, na sněmu TOP 09 ustavujícím jsem říkal, že doufám, že ta číslovka 09 bude znamenat změnu stylu politiky a změnu na politické mapě České republiky, no a zatím to celkem vychází.

Moderátor (Václav Moravec):

Když jsme u toho stylu, tak bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, Miroslava Němcová, před několika desítkami minut svolala ustavující schůzi Poslanecké sněmovny na příští týden v úterý ve dvě hodiny, na programu bude složení slibu poslanců, tedy i vašeho slibu, zároveň volba vedení Poslanecké sněmovny a tak ustavení výborů. Počítáte s tím, že v to úterý to lidově řečeno půjde jako po másle a že bychom už v úterý mohli znát předsedu Poslanecké sněmovny, i místopředsedy, popřípadě kolik těch funkcionářů Sněmovna bude mít?

Host (Petr Gazdík):

Určitě s tím nepočítáme, protože ta procedura ustavení Sněmovny je ústavně poměrně složitá a je tam nutná 24hodinová mezera pro mandátní a imunitní výbor, pro volební výbor, k tomu, aby bylo možné navrhovat kandidáty. Takže reálně bude předsednictvo Poslanecké sněmovny určitě zvoleno ve čtvrtek.

Moderátor (Václav Moravec):

Počítáte ale s tím, že ve čtvrtek se tak stane, že už se dohodnete na tom, kolik vlastně bude funkcionářů Poslanecké sněmovny i s opozicí a vracím se tedy k oné politické kultuře?

Host (Petr Gazdík):

Já pevně věřím, že se na tom dohodneme už v pondělí, v pondělí je plánováno jednání koaliční devítky a tam bychom se měli dohodnout na tom, kdo bude předsedou a místopředsedy Poslanecké sněmovny a je mezi námi taková dohoda, že odtud, to jednání v osm hodin ráno a odtud neodejdeme, dokud nevyřkneme daná jména.

Moderátor (Václav Moravec):

Ale co ta možná námitka, kde je nejsilnější strana, vítěz voleb, Sociální demokracie a kde jsou další na pásce, tedy komunisté?

Host (Petr Gazdík):

Předně všechny strany budoucí koalice se distancovaly od spolupráce s komunisty. My nepovažujeme za vhodné, aby komunisté byli ve vedení Sněmovny z toho důvodu, že Komunistická strana se doposud dostatečně nedistancovala od své minulosti, nepřejmenovala se, protože komunismus je v podstatě ideologie, která je zločinná, máme na to dokonce zákon.

Moderátor (Václav Moravec):

Počkejte, chápu-li to správně, tak nikdo, byť ta volba je tajná, pokud ji nezměníte na volbu veřejnou…

Host (Petr Gazdík):

Ne.

Moderátor (Václav Moravec):

Volbu funkcionářů, tak nikdo z případných koaličních poslanců, z těch 118 hlasů nedá hlas funkcionáři, třeba Vojtěchu Filipovi, který by byl volen do pozice místopředsedy Sněmovny?

Host (Petr Gazdík):

Já věřím tomu, že ne, že to takto nebude. Nicméně je to pořád ještě věc jednání těch koaličních stran a to závazné stanovisko uvidíme v pondělí.

Moderátor (Václav Moravec):

Tam řeknete a vy budete jako TOP 09 prosazovat, aby nikdo z koaličních poslanců budoucí koalice tedy, nedal hlas funkcionáři, který by byl nominován KSČM?

Host (Petr Gazdík):

Určitě ano, protože minimálně od mnoha lidí a od mnoha bývalých poslanců vím, že třeba pan místopředseda Filip, ta místopředsednická funkce je tak trochu spojená s organizačním výborem Sněmovny a on byl jako místopředseda jeden z těch, kdo povoloval například zahraniční cesty poslancům a to Sněmovně občas trochu prodražilo rozpočet, protože tu a tam se jel nějaký poslanec podívat na to, jak vypadá školství v Thajsku či jak vypadá zemědělství v Nigérii a toto my nechceme, aby pokračovalo. Souvisí to se změnou stylu politiky, které jak naše strana, tak ta nová koalice hlásá.

Moderátor (Václav Moravec):

Bude to mít vliv na počet funkcionářů ve Sněmovně a na to, jak zatím debatujete uvnitř té rodící se koalice o počtu funkcionářů?

Host (Petr Gazdík):

Určitě ano, počet funkcionářů se musí změnit. My jsme to, my jsme dnes nad tím delší dobu seděli, zjistili jsme, že z 200 poslanců Sněmovny 180 mělo nějakou funkci ve Sněmovně. Ve Sněmovně bylo 180 funkcionářů, to není dlouhodobě udržitelné, zvláště za situace, kdy tato země musí značně šetřit a symbolické gesto jako ukázka toho, že to myslíme skutečně vážně, bude jak omezení poslanecké imunity, tak zdanění poslaneckých náhrad, tak snížení platů ústavních činitelů, tak výrazné omezení počtu funkcionářů Sněmovny. Dnes jsme nad tím pracovali, mělo by dojít minimálně k zrušení čtyř výborů, respektive jejich sloučení, minimálně tří komisí a dalších funkcionářů Sněmovny.

Moderátor (Václav Moravec):

Když tedy měla Poslanecká sněmovna v uplynulém funkčním období, pokud se nemýlím, 18 výborů, tak redukce o čtyři na 14 je dohoda uvnitř koalice?

Host (Petr Gazdík):

Zatím ano. My jsme o tom uvažovali, protože některé ty výbory mají další podvýbory a co vlastně je smysluplné, máme takový domácí úkol, že jednotliví členové K9 si to mají nechat projít hlavou, mají se poinformovat ve svých politických stranách a ve čtvrtek řekneme závazné stanovisko, které výbory budeme prosazovat a které naopak zrušíme.

Moderátor (Václav Moravec):

Ale zatím je dohoda na 14?

Host (Petr Gazdík):

Zatím je dohoda na 14.

Moderátor (Václav Moravec):

A teď věc, která se týká pozice předsedy Poslanecké sněmovny a místopředsedů. Poslanecká sněmovna měla pět místopředsedů a jednoho předsedu. Zatím v neformálních řečech mi říkali zástupci té rodicí se koalice, že se uvažuje o tom, že každá politická strana by měla jednoho funkcionáře, ať jde o předsedu nebo místopředsedy, to znamená, že by bylo pět nejvyšších funkcionářů. Ale teď když nechcete komunisty, to znamená, že je možné, že by byl jeden předseda a tři místopředsedové? I tato varianta je ve hře?

Host (Petr Gazdík):

Spíše varianta jeden předseda a čtyři místopředsedové, nicméně v rámci šetření můžeme dojít i k té variantě jeden předseda, tři místopředsedové, závazně se o tom dohodneme v pondělí.

Moderátor (Václav Moravec):

Vy kterou prosazujete variantu?

Host (Petr Gazdík):

Já bych byl pro tu variantu 1+3.

Moderátor (Václav Moravec):

Opoziční Sociální demokracie trvá na tom, že předseda Sněmovny, pokud vznikne ta trojkoaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, tak by měl být z jejích řad. Jako kandidáta navrhli už v pátek dosavadního místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka. Tady jsou slova statutárního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky:

Záznam Bohuslava Sobotky:

Poslanecký klub na základě návrhu politického grémia Sociální demokracie schválil naši nominaci Lubomíra Zaorálka na funkci předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jistě víte, že Česká strana sociálně demokratická vyhrála v těch minulých volbách do Poslanecké sněmovny, získali jsme 22 procent hlasů, máme tedy v důsledku toho největší poslanecký klub v… Poslanecké sněmovny a máme tedy ambici, aby se sociální demokrat stal předsedou Poslanecké sněmovny na ustavující schůzi.

Moderátor (Václav Moravec):

Páteční slova místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, jak je zaznamenalo Rádio Impuls. Pro lídra ODS Petra Nečase a nejen něj je nepředstavitelné, aby rodící se vládní koalice podpořila Zaorálka.

Záznam Petra Nečase:

My si myslíme, že šéf Sněmovny by měl být konciliantnější osobností, která by spíše dávala dohromady, než nějakým způsobem štěpí. Já mohu pouze za sebe říci, že návrhem Lubomíra Zaorálka na předsedu Poslanecké sněmovny nezvýšila Sociální demokracie šanci, že by mohla obsadit křeslo předsedy Poslanecké sněmovny, spíše naopak.

Moderátor (Václav Moravec):

Prohlásil v Impulsech lídr ODS Petr Nečas. Pokud by měl šéf poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík, host dnešních Impulsů říci, zda půjdete na sílu, když mluvíte o novém politickém stylu a že pokud sociální demokraté budou trvat na Lubomíru Zaorálkovi, takže by nenastala ta varianta, že vy byste zvolili svého provizorního šéfa Poslanecké sněmovny a až se sociální demokraté umoudří a až bude ustavena nová vláda, tak by mohlo dojít k převolení předsedy Sněmovny. Uvažujete i o této možnosti?

Host (Petr Gazdík):

To, že by mohlo dojít k převolení předsedy Sněmovny je možné, nicméně vylučuji, že by to mohlo být za Lubomíra Zaorálka. Sociální demokracie v tomto, bych řekl, neudělala úplně dobrý krok. My jsme nabídli, že jsme ochotni zvažovat, že přenecháme funkci předsedy Sněmovny Sociální demokracii v případě, že Sociální demokracie navrhne důstojného kandidáta. Sociální demokracie předně nevyvolala žádné jednání, na kterém by nám představila svého kandidáta a přeptala se na to, jestli toto pro nás je důstojný kandidát nebo není, zveřejnila. . .

Moderátor (Václav Moravec):

A co ale možná námitka zase k vám, že vy jste také nejdříve říkali, bylo by to dobré, vznikne-li trojkoaliční projekt, aby opozice měla šéfa Poslanecké sněmovny a pak jste začali říkat, my navrhneme svého vlastního.

Host (Petr Gazdík):

My jsme říkali, že to zvážíme, my jsme používali slovo zvážíme. Po této akci Sociální demokracie a po návrhu Lubomíra Zaorálka při vší úctě k němu, jej nepovažuji za příliš člověka, který spojuje lidi, který reprezentuje různé politické styly a politické strany, on je skutečně vyhraněným sociálním demokratem. Proto my v současné době s Lubomírem Zaorálkem ani s předsedou Sněmovny pro Sociální demokracii nesouhlasíme. Kromě toho tato koalice, jejím úkolem bude prosadit velmi nepopulární reformní kroky. Předseda Sněmovny je velmi důležitá ústavní funkce, která svými pravomocemi může výrazně ovlivnit chod Sněmovny, my bychom neradi se dočkali různých obstrukčních opatření a různých opatření, které budou, nechci říct znemožňovat, ale nějakým způsobem narušovat tyto reformní kroky.

Moderátor (Václav Moravec):

Počkejte, ale to může dělat přece tedy každý sociální demokrat. Vy vidíte nějakou osobnost v Sociální demokracii, kterou byste pojmenoval, že byste neměl s ní problém, respektive ta rodící se trojkoalice.

Host (Petr Gazdík):

Omlouvám se, já nebudu napovídat Sociální demokracii, kdo je mezi nimi taková osobnost, já si myslím, jak pan Sobotka řekl, tak Sociální demokracie má momentálně ve Sněmovně největší poslanecký klub a věřím, že v tom největším poslaneckém klubu by takovou osobnost určitě našel.

Moderátor (Václav Moravec):

No počkejte, ale aby to nebylo tak, že vy jim prokádrujete všechny poslance včetně Sobotky a vždycky řeknete, no to je sociální demokrat, on je sociálním demokratem, má to být funkce reprezentativní a budete opakovat tatáž slova, jako u Lubomíra Zaorálka. Třeba u Bohuslava Sobotky nebo u Milana Urbana a teď bych mohl jmenovat další místopředsedy ČSSD. . .

Host (Petr Gazdík):

Super. Vracíme se na začátek, to znamená v případě, že by to Sociální demokracie myslela vážně a řekla a chtěla s námi o té věci skutečně důstojně jednat, tak by přišli a řekli, my navrhujeme do této funkce pana Sobotku, co vy na to? A my bychom jim mohli odpovědět, dobře, pan Sobotka nám vyhovuje nebo ještě by se nám líbil třeba pan Hašek nebo pan Urban, teď říkám různé příklady. . .

Moderátor (Václav Moravec):

Sobotka by se vám líbil? Co byste odpověděl na Bohuslava Sobotku, kdyby za vámi přišel Bohuslav Sobotka, že Sociální demokracie navrhuje Bohuslava Sobotku.

Host (Petr Gazdík):

Já teď nemohu, v této chvíli, mluvit za celou koalici, já mohu mluvit za sebe jako Petra Gazdíka a proti Bohuslavu Sobotkovi rozhodně nic nemám a myslím, že by tu funkci určitě zvládl.

Moderátor (Václav Moravec):

To znamená, je to ze špiček ČSSD muž, který by měl nejvýraznější podporu stran vládní koalice?

Host (Petr Gazdík):

Myslím, že pan Hašek by měl také výraznou podporu.

Moderátor (Václav Moravec):

Znamená jeden z těchto dvou, Sobotka nebo Hašek.

Host (Petr Gazdík):

By byl vhodný kandidát. Oni mají trochu jeden problém, že Sociální demokracie v současné době nemá předsedu a oba dva tito kandidáti se budou patrně ucházet o předsedu Sociální demokracie a my bychom neradi byli ti, co kádrují toho, kdo má být předsedou Sociální demokracie, protože samozřejmě ústavní funkce předsedy Sněmovny by mu k funkci předsedy Sociální demokracie mohla mírně dopomoct.

Moderátor (Václav Moravec):

Připomínám, že hostem Radia Impuls je předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazník. 7. červenec, to je datum, které si stanovila rodící se koalice občanských demokratů, TOP 09 a Věcí veřejných jako konečný termín pro vznik koaliční dohody. Tady jsou slova lídra ODS Petra Nečase.

Záznam Petra Nečase:

Dohodli jsme se na tom, že jednotlivé odborné komise, tedy oněch sedm vyjednávacích týmů ukončí svou práci nejpozději do 30.6. letošního roku. Tato společná koaliční K9 tedy to jednání na nejvyšší úrovni mohly odstranit případné rozpory, které se neodstraní při jednání těchto společných koaličních odborných týmů do 7.7. letošního roku, kdy současně do té doby bude dopracována i procesní část koaliční dohody, tak aby skutečně tento koaliční projekt měl šanci v podobě vzniku vlády aktivně ovlivnit vytváření nového státního rozpočtu pro rok 2011, to znamená aby to byla vlastně nově vytvořená vláda, která mezi 10. a 15. červencem letošního roku bude vlastně tou vládou, která začne formovat první čísla rozpočtu na příští rok.

Moderátor (Václav Moravec):

Zaznamenalo Rádio Impuls slova volebního lídra ODS, místopředsedy strany Petra Nečase. Petře Gazdíku, kolik je už napsáno z té vlastní koaliční smlouvy?

Host (Petr Gazdík):

Z té vlastní koaliční smlouvy je napsána obecná preambule a některé ty základní části, řekněme kostra, do které se mají zasadit výsledky těch jednotlivých odborných skupin, které vyjednávají. Dnes už vím, že minimálně tři odborné skupiny z těch sedmi se chýlí ke konci, dvě už, jedna, myslím, už úplně oznámila konec, my jsme těm skupinám dali ten deathline 30. června a pokud dají, musí dopracovat ten výsledek a pak už je to na jednání K 9.

Moderátor (Václav Moravec):

Z toho, co jste viděl zatím z těch rodících se dokumentů jednotlivých pracovních skupin, tak nakolik to budou konkrétní závazky, protože to jste už před 14 dny sliboval v rozhovoru pro Českou televizi, že za prvé to koaliční prohlášení bude obsáhlejší, než byla koaliční prohlášení předchozí, mluvili jste s Vítem Bártou o nějakých až 70 stranách, to znamená, na kolik to bude podrobné a o kolik bude ještě širší pak programové prohlášení, protože bude-li mít koaliční smlouva 70 stran, tak jak velké bude programové prohlášení?

Host (Petr Gazdík):

Ta koaliční smlouva má dvě části. První je ta část odborná, kterou chceme udělat podrobnou z toho důvodu nebo velmi podrobnou proti standardním koaličním dohodám, protože před touto vládou jsou skutečně nepopulární reformy a my nechceme, aby během toho volebního období jedna ze stran pod nátlakem různých skupin nějakým způsobem couvla. Proto tam ty věci musí být vydefinovány jasně a nezpochybnitelně, což vyžaduje větší prostor. Druhá věc, která před touto koalicí je, že chceme změnit politický styl. Tady se kompletně změnila politická mapa a už tady není jedna obrovská strana, která vyhrála s 35 procenty a pak nějací dva menší nebo jeden menší trpaslík, který měl 6-7 procent. A ta velká politická strana tu menší válcovala, ta malá ji zas naopak mnohdy vydírala. Rozdíl mezi ODS a TOP 09 jsou nějaké tři procenta, je to pár poslanců z hlediska Poslanecké sněmovny. TOP 09 také se svým výsledkem, teda pardon, Věci veřejné se svým výsledkem nad 10 procent nejsou úplně malá strana a my v té koaliční dohodě chceme specifikovat to, že jakým způsobem přesně budou řešeny případné neshody v koalici, případné různé názory na různá témata. Mělo by tam být napsáno jasně to, že pokud jedna strana kompletně její ministři budou nesouhlasit s nějakým názorem, tak jakým způsobem bude probíhat dohadovací řízení, jakým způsobem se ten problém vyřeší. Už to nebude tak, že dvě strany, ať jsou to kterékoliv, převálcují tu jednu. Musí nastat kompletní shoda.

Moderátor (Václav Moravec):

To znamená, bude tam právo veta?

Host (Petr Gazdík):

Bude tam právo veta.

Moderátor (Václav Moravec):

U těch sporných věc. Pojďme k jednotlivým nepopulárním věcem. Podle iHnedu, tedy internetového serveru, ministr financí Eduard Janota chce navrhnout, aby se příští rok znovu zmrazily důchody. Zmražení důchodů, stát by tím ušetřil 14 miliard korun, necelých 14 miliard korun v rozpočtu na příští rok. Podpoří to TOP 09?

Host (Petr Gazdík):

TOP 09 to určitě podpoří, vychází to z našeho volebního programu, ve kterém zmrazení důchodů na rok 2011 bylo jasně řečeno.

Moderátor (Václav Moravec):

Je pravda ale to, co říká hlavní vyjednavač Věcí veřejných Kamil Jankovský, citujme: V koalici je předběžná shoda, že důchody budou příští rok zvýšeny. Víte o takové předběžné shodě?

Host (Petr Gazdík):

Nevím o takové předběžné shodě, ale ono to souvisí ještě s jednou další věcí. Mezitím od té doby, co jaksi jsme psali program TOP 09, tak od té doby v minulém týdnu zasedala jakási Bezděkova komise, která zkonstatovala a navrhla svůj vlastní návrh důchodového systému. V tom jejím návrhu je řečeno, že na to, aby ten systém mohl nějakým způsobem fungovat, tak se musí zvýšit nebo je navrženo zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty. S tímto náš návrh jako TOP 09 a její program nepočítal. V případě, že by došlo k něčemu takovému, jako že se k tomu všechny strany budoucí koalice kloní, že by mohlo dojít ke zvýšení spodní sazby DPH a výnos z tohoto by šel do důchodového systému, jo, jako kompenzace za ten optout, který my jsme měli v programu čtyřprocentní, Bezděkova komise šla ještě dál a má ho tam pětiprocentní, takže tento výnos ze spodní sazby DPH jdoucí do důchodového systému by rozhodně důchodci pocítili a tady musí nastat jisté kompenzační opatření. Ta K9 si včera objednala u Ministerstva práce a sociálních věcí studii o tom, jak se zvýšení spodní sazby DPH projeví na jednotlivé příjmové skupiny, zejména na ty nejcitlivější, jako jsou důchodci, rodiny s dětmi, sociálně slabí, nezaměstnaní. Takže potom, kdy my budeme mít výsledky této studie Ministerstva práce a sociálních věcí, jak se případné zvýšení sazby DPH projeví, tak potom se rozhodneme o výši důchodu. Předpokládám, že pokud se to stane, tak ano, mohly by být důchody v příštím roce zvýšeny.

Moderátor (Václav Moravec):

Pokud čtu správně vaše slova, smiřujete se s tím návrhem, o kterém Eduard Janota mluví, tedy tu sníženou dnes desetiprocentní sazbu daně z přidané hodnoty zvýšit obecně kvůli příjmům státního rozpočtu i kvůli rozjezdu penzijní reformy a budete se bavit o tom, o kolik procent, jestli o dvě, o tři nebo o kolik?

Host (Petr Gazdík):

Přesně tak. Budeme se bavit o kolik procent, nicméně my důsledně trváme na tom, aby zvýšení sazby DPH nebylo příjmem státního rozpočtu jako takového, aby se ty peníze nerozplynuly ve státním rozpočtu a nebyly použity na cokoliv. Zvýšená sazba DPH musí být jasně použita do důchodového systému, protože Eduard Janota jasně říká, že jsme zaspali pět let, minimálně pět let, důchodová reforma tady měla být již před pěti lety a pokud by se nic nestalo v současné době, pokud by důchodová reforma neproběhla, tak vy i já jako třicátníci bychom takřka žádné důchody neměli.

Moderátor (Václav Moravec):

V koalici je tedy shoda, že dojde ke zvýšení DPH, ale ty peníze budou deponovány na důchodový účet a z toho případného zvýšení DPH by se valorizovaly důchody v příštím roce, což by bylo v rozporu s tím, co jste slibovali před volbami vy.

Host (Petr Gazdík):

Z toho případného zvýšení DPH by se financoval propad důchodového systému vlivem optoutu, vlivem snížení sazby sociálního pojištění o pět procent. To je to základní. Já neumím v tuto chvíli říct před tou studií, jaké zvýšení DPH bude a jestli to bude stačit i na valorizaci důchodů.

Moderátor (Václav Moravec):

A ta věc, která je klíčová, máte v rámci koalice vy dohodu, do kdy se provedou, tedy nejzazší termín, do kdy se provedou ty klíčové změny reformy, aby to bylo co nejdříve k volbám a aby se to nevleklo tak, jako u Topolánkova batohu, kdy vyjednávání trvalo rok, rok a půl?

Host (Petr Gazdík):

Tato koalice má sílu 180 hlasů…

Moderátor (Václav Moravec):

180 ještě ne.

Host (Petr Gazdík):

118, pardon. Třeba to přijde ještě během volebního období. 118 mandátů tady od, myslím, že od roku 92 v Poslanecké sněmovně koalice nikdy neměla. Já věřím, že právě z tohoto důvodu a protože nové koště dobře mete, tak zkusíme ještě do konce tohoto roku ty zásadní změny udělat a navrhnout tak, aby platily co nejdříve.

Moderátor (Václav Moravec):

Další věc, na kterou se ptají posluchači Rádia Impuls, tak například jedna z otázek, která nám přišla, chci se zeptat pana Gazdíka, proč není ve smlouvě napsáno, že přeběhlík bude zbaven poslaneckého mandátu a nahradí ho první náhradník z téže strany? Uvažujete o tom?

Host (Petr Gazdík):

Určitě ne, definice slova přeběhlík není úplně jednoduchá, to je jedna věc. Myslím, že náš ústavní pořádek nic takového nezná, to je první problém. Druhý problém je, že prostě by taková dohoda, myslím, u žádného soudu v České republice neuspěla.

Moderátor (Václav Moravec):

Petr Gazdík, host dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor a těším se někdy příště na shledanou.

Host (Petr Gazdík):

Děkuji, pěkný večer vám i posluchačům.

Moderátor (Václav Moravec):

Takové byly dnešní Impulsy, hostem středečních Impulsů bude ekonom Vladimír Bezděk. Řeč bude právě o penzijní reformě, nalaďte si i tedy zítra Rádio Impuls po 18. hodině.

 

 

Rádio Impuls, 15. 6. 2010, Pořad: Impulsy Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme