Udělám vše pro to, abychom v Praze naplnili náš program

29. 10. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile, Vy nakonec v radě hlavního města neusednete. Ponechal jste si ale roli předsedy zastupitelského klubu. Jakým způsobem chcete garantovat, že splníte sliby, které jste dali voličům? Můžete ovlivňovat to, jak budou hlasovat vaši zastupitelé? Máte přímý vliv na vyjednávání všech koaličních subjektů? 

Jiří POSPÍŠIL, lídr Spojených sil pro Prahu /TOP 09/

Přesně tak. Já jsem aspiroval na funkci primátora. Nakonec jsem v zájmu vzniku koalice ustoupil, protože jinak by Piráti koalici potopili. Kdyby tato koalice naděje, které fandí 80 % Pražanů, padla kvůli mým personálním požadavkům, bylo by to velmi smutné. Takže jsem ustoupil. Budu předsedou zastupitelského klubu a budu se starat o to, aby se v Praze dobře vládlo, aby byla ta koalice konsensuální, aby se politické strany mezi sebou nehádaly, což byla právě koalice Adriany Krnáčové.

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka

A budete na to mít čas? Protože ještě zastupujete roli europoslance a zároveň vaše strana TOP 09 podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM klesla na 2 %. Tudíž budete muset pravděpodobně hledat i voliče, kteří vaší straně vrátí důvěru.

Jiří POSPÍŠIL, lídr Spojených sil pro Prahu /TOP 09/

My jsme v Praze získali přes 16 %. V posledním výzkumu jiné agentury jsme před týdnem získali 6 %. To je výpadek daný tou agenturou. Mě zajímají reálné volební výsledky. V Praze jsme dostali od voličů velmi silný mandát, kterého si nesmírně vážím. Udělám vše pro to, abychom naplnili náš program. Do rady posíláme přední odborníky, špičky z naší kandidátky. Pokud je hlavní téma územní rozvoj Prahy, tak je nejlepší docent Hlaváček, specialista, odborník a urbanista. Tento člověk za nás bude náměstkem. Já se budu starat o politické věci, aby vše fungovalo, abychom komunikovali, abychom nacházeli konsensus. Naši odborníci budou odborné gesce vykonávat v radě. Je to lepší, než aby kariérní politik Pospíšil seděl v radě, bral tam plat a dělal odbornou práci, kterou mnohem lépe zvládne například právě docent Hlaváček. 

Veronika KABÁTOVÁ, moderátorka

Jak bude vypadat Praha za čtyři roky?

Jiří POSPÍŠIL, lídr Spojených sil pro Prahu /TOP 09/

Pokud se podaří naplnit dohodnuté programové prohlášení, tak jsem přesvědčen, že se dá opravit nemalá část městského majetku. Bude to bolestivé, ale je třeba to udělat a vyčlenit na to peníze. Jsme schopni připravit Prahu na další rozvoj. Je třeba schválit nový územní plán. Proto jsme na funkci osoby, která má na starosti územní plánování, dali právě docenta Hlaváčka. To bude strašně obtížná věc. Dá se rozhýbat bytová výstavba a dají se řešit takzvané brownfieldy, to znamená opuštěné hospodářské areály, kde mohou vzniknout právě prostory pro nové bydlení. Dá se udělat kus práce. Proto jsme do rady dali odborníky, zkušené starosty, nikoliv kariérní politiky, kteří by tam seděli jako pan Dolínek, brali plat a nic nedělali. Už ta kvalita osobností je podle mě velkou zárukou toho, že bude rada fungovat úplně jinak, než fungovala rada paní Krnáčové. Tam si politické strany rozdělily posty, byli tam kariérní politici bez znalostí odborností. Proto toho také tolik neudělali.

Zdroj: Události v regionech, ČT24, 26. 10. 2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme