TOP 09 dělí pravici. Kvůli Unii

12. 1. 2012

Hlavní dělicí linií v pravém středu české politiky bude přístup k evropské integraci. To, co koncem listopadu naznačoval Miroslav Kalousek, teď otevřeně říká předseda strany Karel Schwarzenberg.

„V této společenské atmosféře je zřejmé, že to bude hlavní téma. My se budeme profilovat jako jasně proevropská strana, která se hlásí k prohlubování evropské integrace a bude se snažit zemi vést do jejího hlavního proudu. Nejsme žádní eurohujeři, ale právě postojem k Evropě se výrazně lišíme od eurozdrženlivé až euroskeptické ODS,“ říká Schwarzenberg.

A ministr zahraničí naplno využívá hned první velkou příležitost, kdy se vláda musí rychle rozhodnout, zda se Česko přidá k nové mezivládní smlouvě o rozpočtové a ekonomické unii. Schwarzenberg, který je většinou spíš zdrženlivý a ostřejší výroky a akce nechává na svém stranickém partnerovi Miroslavu Kalouskovi, teď tvrdě tlačí ODS, aby se země přístupem k nové smlouvě vzdala dosavadní suverenity nad státním rozpočtem. Tvrdí, že nebude sedět ve vládě, která se k hlavnímu proudu evropské integrace nepřidá.

Premiér Petr Nečas je velmi zdrženlivý a nechce se nechat Schwarzenbergem vyprovokovat. Občanští demokraté zatím jasně neřekli, zda a za jakých podmínek jsou ochotni se k rozpočtové unii přidat. „Rozhodneme se, až budeme znát finální znění a budeme přesně vědět, k čemu se vlastně zavazujeme,“ říká premiér.

ODS se snaží Schwarzenbergův nekompromisní postoj změkčit přes Miroslava Kalouska. Ten byl až donedávna v názorech na prohlubování evropské integrace a předávání dalších pravomocí do Bruselu blíž občanským demokratům než svému stranickému předsedovi.

Ještě před časem připadalo Kalouskovi nepředstavitelné, že by měl odesílat státní rozpočet před schválením v parlamentu na kontrolu do Bruselu. Nelíbila se mu ani představa, že by na dodržování rozpočtové zodpovědnosti v České republice dohlížela Evropská komise a případné sankce za její porušení po nás vymáhal Evropský soudní dvůr.

K obojímu se přitom teď máme zavázat v nové smlouvě o rozpočtové unii, s níž předseda TOP 09 spojuje další osud vlády. Kalousek nebyl zprvu nadšen ani naší účastí na půjče Mezinárodnímu měnovému fondu. Pak ale začal prohlašovat, že „nemůžeme zůstat mimo jen po boku orbánovského Maďarska a Velké Británie“, a přirovnal takové rozhodnutí k zahraničněpolitické izolaci rovnající se „nástupu na ruskou letadlovou loď“.

Při včerejším jednání vlády o vstupu do rozpočtové unie byl Kalousek podstatně umírněnější než Schwarzenberg. „Jednání se dnes teprve otevřelo. Uzavřít ho máme příští týden. Jsem přesvědčen, že se podaří najít společná vládní pozice, s níž pojede pan premiér na summit,“ říká Kalousek.

Jedním z kompromisů, o němž uvažuje ODS, by mohla být ratifikace smlouvy o rozpočtové unii v referendu. „Jsem přesvědčen, že jde o zásadní přenos pravomocí. A v koaliční smlouvě máme závazek, že takový přesun pravomocí se má schválit v referendu,“ tvrdí premiér.

Schwarzenberg ale referendum odmítá s tím, že koalice se k němu zavázala, jen pokud by se pravomoci přesouvaly do Bruselu změnou primárního práva Evropské unie. „Tohle žádný zásah do primárního práva není,“ argumentuje ministr zahraničí.

Formálně má pravdu, protože poté co změnu Lisabonské smlouvy vetovala Velká Británie, se rozpočtová unie připravuje zcela mimo evropské právo jako mezivládní smlouva, v níž se jen využívají unijní instituce. Na faktickém přesunu pravomocí to ale nic nemění. Na vládě se tak včera odehrála pozoruhodná scénka, kdy předseda TOP 09 tvrdil, že nejde o zásadní přesun pravomocí, a jeho první místopředseda zastával opačný názor.

Lenka Zlámalová

Lidové noviny, 12. 1. 2012, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme