TOP 09 chce znát nominaci za ODS do neděle, jinak volby

ODS hledá nového premiéra a TOP 09 jí to příliš neulehčuje. Za prvé jí dala nůž na krk s tím, že chce vědět jméno kandidáta nejpozději do neděle, jinak začne s opozicí v pondělí vyjednávat o předčasných volbách. A za druhé neformálně vzkazuje ODS, aby zapomněla na to, že nominuje svého prvního místopředsedu Martina Kubu, který po pádu Petra Nečase jako první místopředseda řídí stranu.

19. 6. 2013

„Nechci být puntičkář, ale do konce týdne by měla ODS se jménem přijít, jinak je mi líto,“ řekl Právu šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Na dotaz, zda raději dohodnou předčasné volby s opozicí, než aby asistovali prezidentu Miloši Zemanovi při vzniku případné úřednické vlády, uvedl: „To na každý pád, protože my jsme parlamentní demokracie a měl by rozhodovat parlament.“

Podle Schwarzenberga se musí počkat, s čím přijde prezident, ke kterému se TOP 09 chystá v pátek večer. Předpokládá, že se Zeman pokusí o víkendu vytvořit podmínky pro úřednickou vládu. „O tom nemám nejmenší pochyby, že na tom už pracuje,“ dodal Schwarzenberg.

Kubovo jméno nechtěl komentovat s tím, že ho ODS ještě nenavrhla. Poslanci TOP 09 se ale v neformálních rozhovorech netají s tím, že s Kubou by ODS narazila. Některým na mobil přišla SMS, kterou napsal Schwarzenberg, se vzkazem: „Legitimní kníže z Hluboké nemůže připustit, aby se pohůnek nelegitimního knížete z Hluboké stal jeho premiérem.“ Schwarzenberg se již dříve vyjádřil, že se mu nelíbí Kubova vazba na vlivného muže jihočeské ODS Pavla Dlouhého, jemuž se přezdívá „kníže z Hluboké“.

Kuba nepřipouští, že by ODS měla s hledáním Nečasova nástupce problémy. „Jsme stranou, která se dostala do komplikované situace. Jsme 36 hodin od demise premiéra. Bylo by bláznivé si myslet, že největší pravicová strana se bude rozhodovat pod tlakem médií,“ řekl Právu Kuba.

Podle svých slov si o premiérskou funkci neříká, ale pokud by ho ODS nominovala, tak si myslí, že je pro ni připraven.

Blažek, Němcová Stanjura, Chalupa?

Představitelé ODS se i včera snažili důsledně držet bobříka mlčení, co se Nečasova nástupce týče. Někteří z nich jsou si vědomi, že Kubovo jméno není přes TOP 09 průchodné.

„Normálně by se premiérem stal Kuba, jenže tam existují tlaky na jeho,kmotrovské´vazby, a také ho nechce Schwarzenberg. Mluví se i o Blažkovi, ve hře jsou ještě Stanjura a Němcová,“ řekl Právu člen ODS, který nechtěl být jmenován.

O tom, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek, ministr dopravy Zbyněk Stanjura či šéfka Sněmovny Miroslava Němcová by mohli post premiéra zastávat, mluvil již v pondělí šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík a záměrně se vyhýbal jménu úřadujícího šéfa ODS. Místopředseda Jiří Pospíšil, který už předevčírem Právu řekl, že by Kubu podpořil, nechtěl o averzi TOP 09 ke Kubovi spekulovat. „Teď na to neříkám nic. Uvidíme, budeme jednat,“ sdělil Právu včera.

Úřednická vláda? Ani náhodou!

Místopředseda ODS Tomáš Chalupa, jehož jméno se také skloňovalo, včera sdělil, že „není realistické, aby byl premiérem“.

Kubu si nepřeje ani bývalý poslanec ODS Michal Doktor, který by mohl být pro nově vznikající vládu důležitým stoprvním hlasem. „Až bude nominován premiér přijatelný pro podmnožiny koalice – a nedovedu si z mnoha důvodů představit, jak by se mohli dohodnout na jméně Martina Kuby –, tak řeknu svůj názor na takto vznikající koalici,“ řekl včera Doktor.

Ten nemůže zapomenout Nečasovi, že ho loni pominul a ministrem průmyslu a obchodu jmenoval Kubu. Na jedné věci se politici shodují napříč spektrem. Nechtějí úřednickou vládu, kterou nevylučují lidé okolo Zemana. Člen Zemanovy strany senátor Vladimír Dryml se nechal slyšet, že by prezident nejraději viděl v čele nové vlády úředníka. Úřednický kabinet by pak prý mohl dovést zemi až k řádným volbám v květnu příštího roku.

Hradní kancléř Vratislav Mynář pro změnu uvedl, že „prezident bude zvažovat všechny varianty, včetně pokračování stávající koalice či jmenování úřednického kabinetu“.

Politici jsou ale na úřednickou vládu doslova alergičtí. „Úřednické vlády bývají populární proto, že nedělají žádná nepopulární politická rozhodnutí. Výsledkem může být problém v řádu desítek miliard typu fotovoltaika či energetické štítky a populární Fischerova vláda. Tuto tristní zkušenost nechceme opakovat,“ řekl Právu Gazdík.

Opozice úřednickou vládu také odmítá. „Preferujeme rozpuštění Sněmovny a nové volby, ne samozvanou vládu bez jakékoli vazby na demokratické rozhodnutí občanů,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka. Také komunisté takové řešení odmítají. „Přechodná vláda, úřednická vláda, to vše už tu bylo,“ omezil se na strohé vyjádření šéf sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik.

Oldřich Danda, Jan Martínek

Právo, 19. 6. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme