'Taťko, jsem na Tebe pyšná,' vzkazuje Niedermayerovi jeho dcera z plakátu

V prezidentských volbách byla dcera Kateřina jedním z hlavních trumfů Miloše Zemana. Měla mu dopomoci k image laskavého a milujícího otce. Teď přichází s obdobným modelem, ve světě hojně využívaných, i TOP 09. V metru a příměstských vlacích vyvěsila plakáty s osobním dopisem, který svému otci a lídrovi kandidátky TOP 09 do europarlamentu Luďku Niedermayerovi píše jeho dcera Petra.

21. 5. 2014

Článek je převzatý ze serveru echo24.cz

„Nazdar taťko, chci ti říct, že jsem na tebe pyšná za to, že kandiduješ do Evropského parlamentu a budu držet palce na konci května,“ začíná Petra dopis, který od úterního rána visí v pražském metru linky A i ve vybraných příměstských vlacích. TOP 09 dala za 200 plakátů celkem 100 tisíc korun. Niedermayer je podle své dcery správným kandidátem do Evropského parlamentu, i když se bude muset učit věci, na které zatím nebyl zvyklý: třeba zaujmout lidi, kteří ho osobně neznají.

„Je smutným údělem eurokampaní, že je jim vyčítáno, že postrádají emoci. Když Petra Niedermayerová, která studuje v zahraničí, napsala svému otci osobní dopis, vzpomněli jsme si na známou kampaň pana Viewega a rozhodli se dát její text do pražského metra,“ připomněl volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček originální reklamní tah, kdy první vydání knihy Román pro ženy doprovázely právě dopisy v metru, které vyvolaly poměrně velkou diskuzi.

Začalo to Klausem

To ale samozřejmě nebyl jediný důvod, proč v kampani využít dceru volebního lídra. Děti totiž táhnou. Na Západě jsou si toho vědomi dlouhodobě a vídat na veřejných akcích třeba kandidáty na amerického prezidenta společně s jejich rodinami je zcela běžnou věcí.

V Čechách to poprvé zkusil prezident Miloš Zeman s dcerou Kateřinou a vyplatilo se. Kačenka, jak své ratolesti sám rád říká, ho provázela na náměstích, ve volební místnosti a účinkovala dokonce i v jeho volebním klipu.

První pokusy ale přišly už mnohem dříve. Třeba v roce 1997, kdy se po takzvaném Sarajevském atentátu v ODS sešla na pražském Václavském náměstí demonstrace na podporu Václava Klause. Manželka tehdejšího premiéra Livia tehdy přítomným přečetla dopis Klausova mladšího syna Jana, který napsal svému otci. Mladý Klaus v něm mimo jiné psal: „Vyhrál si morálně a lidsky, jsem rád, že jsem tvůj syn. Honza.“

Filip Nachtmann

echo24.cz, 20. 5. 2014, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme