Takový konec si Topolánek vůbec nezasloužil

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

2. 4. 2010

Občanští demokraté se zachovali při odstraňování Mirka Topolánka nedůstojně, je to statečný chlap, statečný politik a vlastenec. A pokud ODS říká, že její program je konzervativní, dělá si srandu, říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. V rozhovoru se brání proti nařčení z pravicového populismu, odkazuje na „řecký příklad" a také se kaje za to, že před posledními volbami, ještě jako předseda KDU-ČSL přispíval ke zvýšení schodku státního rozpočtu.

* HN: Platí podle vás přísloví „bližší košile než kabát"?

Někdy ano, někdy ne. Záleží na hodnotách, o které se zrovna jedná.

* HN: Ptáme se proto, že nám není jasné, proč by měl volit TOP 09 jediný z půl milionu státních zaměstnanců, kterým chcete sebrat deset procent z platů.

Ve skutečnosti chceme sebrat deset procent z objemu mezd a změnit systém odměňování. To neznamená snížení platů. To znamená, že ve státních službách bude pracovat méně lidí, ale budou to ti schopnější. A budou také lépe zaplaceni. Líní a neschopní lidé nás volit nebudou. Schopní, kterým vadí, že na líné musí dělat, ano.

* HN: Jak zajistíte, aby těm schopným platy neklesly? A ti líní nezůstali?

Finančním tlakem, který je základem efektivity všude. V byznysu i ve státní správě. Šéf bude mít prostě omezený objem peněz. Pak to půjde. Podřízení ve státní správě mi vždy neformálně říkali: kdyby se agenda zprivatizovala, uměl bych to dělat s třetinou lidí.

* HN: Jenže to je právě ono: ve státní správě konkurenceschopnost moc nefunguje...

Povede se to jenom tehdy, když bude použit brutální a nekompromisní fiskální tlak. To se zatím nezkusilo.

* HN: Proč jsou pro vás učitelé hodnotnější než hasiči? Učitelům brát peníze nechcete, hasičům ano.

Vážím si každé práce úplně stejně. Ale společnost by měla mít priority. A vzdělání věda a výzkum jsou prioritou číslo jedna. Navíc jsme jedinou zemí euroatlantického prostoru, kde je plat policisty o 30 procent vyšší než plat učitele. A když nemůžeme razantně přidat učitelům, je škrt na druhé straně jediným způsobem, jak tenhle šílený nepoměr vyrovnat.

Nejsme pravicoví populisté

* HN: Chcete škrtat skoro všude. Nedávno jsme ale viděli, že pouhé zdražení režijek může vyvolat stávku, která paralyzuje zemi. Co budete dělat až budete mít na krku generální stávku?

Je jasné, že to ze strany odborů vyvolá protesty. My ale prostě musíme šetřit, a čím dřív, tím lépe. Podívejte se do Řecka. To stojí před neskonale většími sociálními nepokoji, než kdyby to řešilo už před pěti lety. Mě fascinují reakce, které říkají, že náš program je nějaký pravicový populismus nebo sci-fi. Podmínky Mezinárodního měnového fondu, který by v případě hrozícího státního bankrotu nastoupil jako věřitel poslední instance, by byly desetkrát tvrdší.

* HN: Promiňte, ale mluvit o MMF v situaci, kdy je český veřejný dluh hodnocený jako osmý nejbezpečnější mimo eurozónu, to zavání strašením.

Je pravda, že teď jsou české dluhopisy žádané a mají nízkou rizikovou přirážku, protože výše dluhu není vysoká. Neúnosný je ale trend se kterým dluh generujeme a nádor strukturálního deficitu, se kterým se nic nedělá.

* HN: Mluvil jste s někým z MMF kdo vám naznačil, že bude brzy problém prodat české dluhopisy?

I kdybych takový rozhovor měl, tak ho nezveřejním, bylo by to neseriózní.

* HN: A odkud tedy berete jistotu, že je to tak vážné?

Bankrot nepadá z nebe. Je to choroba, která má své průvodní znaky. Jedním z nich je snížení ratingu země. A pokud ratingové agentury neuvidí do roka zásadní změnu trendu vývoje českých veřejných rozpočtů, tak nám snížení hrozí zcela jistě. Investoři prostě sledují i jiné věci než absolutní výši dluhu. Třeba obrovský strukturální deficit.

* HN: Vzpomínáte, jak jste před posledními volbami v roce 2006 figuroval na billboardu, kde se KDU-ČSL chválila za to, že zajistila „7600 korun maminkám"?

Ano.

* HN: Zvyšovali jste tím deficit, který vám teď tak vadí a ještě jste se s tím chlubil.

Neomlouvá mě, že jsem s tím nesouhlasil, neomlouvá mě, že jsem pro to nebyl schopen hlasovat. Souhlasil jsem, abych jako tehdejší předseda KDU byl na billboardu. Byl to klasický předvolební populismus, který dělala celá sněmovna.

* HN: Poslanec KDU Pavel Severa tehdy navrhl rekordní zvýšení porodného. Teď je v TOP 09 a hájí program, který chce porodné úplně zrušit. Prozřel?

Jenom blbec nemění své názory. Všichni odprava doleva neseme odpovědnost za stav veřejných financí.

* HN: Promiňte, ale to jste tehdy nevěděli, že deficit je problém?

Samozřejmě že ano. Já otevřeně říkám, že za to můžeme všichni. Jsou dvě možnosti: buď to budeme házet jeden na druhého a strkat hlavu do písku nebo přiznáme společnou odpovědnost a problém budeme řešit. Já nabízím to druhé.

* HN: V programu poněkud vágně říkáte, že omezíte podporu stavebního spoření. Co to znamená?

Naší snahou bude snížit míru státní podpory tak, aby stavební spoření nebylo až tak výlučně nejlepším produktem na finančním trhu. A chceme ho důsledně vázat skutečně na stavební účely. Jak je to teď, to vidím sám na sobě. Celá Kalouskova rodina už dvakrát otočila stavební spoření, přesto, že ho nikdy nečerpala.

* HN: Chcete úplně zrušit státní podporu?

Ne, toho se bojím, protože by mohlo dojít k systémovému kolapsu. Ale jsou různé varianty a upřímně řečeno se rádi domluvíme na jakékoliv, když splní dva cíle: Snížení finanční náročnosti a přísnější vázání na stavební práce.

* HN: ODS je například proti snížení podpory u již uzavřených smluv, protože se bojí, že by to bylo protiústavní. Vy se toho nebojíte?

Upřímně řečeno, jako ministr financí jsem si nechal udělat dvě nezávislé právní analýzy, které nabízejí cestu, jak to riziko podstoupit.

Topolánek si tohle nezasloužil

* HN: Co říkáte na způsob, kterým se ODS zbavila Mirka Topolánka?

To, co se stalo, nepokládám za důstojné konzervativní strany. Možná to nemohu vnímat neosobně, viděl jsem to příliš zblízka. Viděl jsem spoustu těch důstojných tváří, které hovořily o nezbytnosti odchodu Mirka Topolánka, jak mu zcela nedůstojně lezly do zadku, když byl předsedou a jemu to vždycky vadilo. Všem je snad jasné, že neodešel kvůli nějakým výrokům. Že to byl dlouho doutnající spor uvnitř ODS a že bude doutnat dál, bez ohledu na to, že Mirka Topolánka vystřídá Petr Nečas. Nečas bude ve stejné pozici jako Špidla. Bude tam jen tak dlouho, dokud příslušná bratrstva uznají za vhodné. A ještě něco: vadí mně, jak se teď mluví o Mirku Topolánkovi. Protože to je člověk, který přes všechny své chyby a poklesky, kdo z nás je nemá, byl statečný chlap, statečný politik, vlastenec, pro pravicovou politiku toho udělal hodně a většinu svých kolegů ve své straně převyšoval o několik hlav. Vůbec si nezasloužil, aby se jeho strana, kterou vyvedl z izolace a dovedl ji k řadě vítězství, k němu takovýmto způsobem zachovala.

* HN: Jak se po odchodu Mirka Topolánka vyvine spolupráce lídrů TOP 09 a ODS? Vy o Petru Nečasovi říkáte, že je sociální demokrat, on o vás říká, že jste pravicový populista...

Já mám s Petrem velmi korektní vztahy, vždyť se, proboha, známe 17 let. Topolánek mi byl samozřejmě bližší svým větším tahem na úspory. Jeho odpovědnost vůči rozpočtu byla vždycky víc než to, že to bude mít dobré u toho nebo onoho svého ministra, který má silnou vnitrostranickou pozici. To byla z jeho strany velká odvaha. A myslím, že na to také často doplatil.

* HN: A pokud jde o program?

To, co zatím představila ODS u nezaměstnanosti a u podpory podnikání, není konzervativní program ani náhodou. Já neříkám, že je odpudivý nebo že není slušný, ale říkat tomu konzervativní program, to je snad sranda, to snad nikdo nemůže myslet vážně.

* HN: Platí stále vaše věta, že s Paroubkem nepůjdete, ale že s ČSSD je v zásadě programový kompromis možný?

S tímhle volebním programem je to naprosto vyloučené. Ten program je cesta do záhuby.

Jsem prosvícený skrz naskrz

* HN: Na billboardy jste umístili rentgen Karla Schwarzenberga s tím, že „předseda má být transparentní." Má být transparentní i první místopředseda?

Já myslím, že jsme transparentní všichni. Já už byl prosvícen tolika rentgeny a často dokonce velmi motivovanými investigativními rentgeny, že už si neumím představit, jak bych se mohl dát prosvítit víc.

* HN: Takže v další fázi kampaně se na billboardech objeví prosvícený transparentní Miroslav Kalousek?

To ne, to bude skutečně jen Karel Schwarzenberg. My nemáme 300 milionů na kampaň jako naši konkurenti. My máme 30 milionů. Takže billboardů máme málo a snažíme se nějak zaujmout.

* HN: Když jsme u transparentnosti: Jak si vysvětlujete, že pod každým článkem na internetu, kde se objeví vaše jméno, vám diskutující předhazují působení na ministerstvu obrany, přátelství se zbrojařem Hávou, způsob, jak jste se dostal k bytu....

Samozřejmě že mě to mrzí. Je to ukázka toho, že smyšlená špína, i když ji tisíckrát umyjete, tak se vždycky připomíná. Nemůžu říct nic jiného, než že to jsou tisíckrát vyvrácené drby.

Petr Honzejk, Petr Vašek
Hospodářské noviny, 2. 4. 2010, rubrika: Rozhovor, strana: 11
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme