Tahák TOP 09: bavič Schwarzenberg

19. 4. 2010

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pořádá po českých a moravských zemích spanilé předvolební jízdy. Již několik týdnů vyjíždí na své one-man-show ve fialovém superbu s řidičem, produkční a fotografem. Tentokrát zamířil na Moravu a projel ji od Ostravy po Znojmo.

Všude na trase ho čekali nadšení straníci, zvědaví i znudění studenti a skeptičtí důchodci. U straníků sklízí šéf TOP 09 obdiv. „Takových osobností moc nemáme, bez něj by to šlo jen těžko," řekl Právu Petr Březík z Hranic na Moravě.

Do místní lesnické školy si Schwarzenberg přijel podiskutovat se svými kolegy - sám je vyučeným lesníkem.

Na dotaz, co soudí o hospodaření v šumavských lesích napadených kůrovcem, uvedl: „Já se k tomu nerad vyjadřuji. Je to stejné, jako byste zdědil zlaté hodinky a někdo vám je šlohl, pak je rozbil a přišel se zeptat, co má dělat s rozbitým sklíčkem." Schwarzenbergové bývali vlastníky šumavských lesů.

Z Hranic se kníže, jak ho v jeho nepřítomnosti všichni jmenují, přesunul do Hrušovan u Brna, kde si v hasičárně podiskutoval s místními důchodci. Například Annu Pobíjalovou šéf TOP 09 nepřesvědčil, že dokážou zatočit s místními podniky, které lidi pošlou na pracovní úřad pro podporu a pak je načerno zaměstnají.

„Nestačí říci, že je to skandální a že by to tak být nemělo," hartusila starší paní, která ráda sleduje politické pořady a prý půjde zřejmě radši volit ČSSD.

V nedalekých Bohuticích čekali na Schwarzenberga v místním zámečku starostové okolních obcí. Ty většinou zajímalo spravedlivější rozpočtové určení daní. Také dostali příslib, že příští vláda, pokud v ní TOP 09 zasedne, to bude řešit jako první věc.

Schwarzenberga, jehož nabitý program nepočítal s obědem, naopak zaujal talíř plný koláčků. Skoro celý ho snědl a od nadšených hostitelů dostal ještě krabici na cestu.

V podvečer šéf TOP 09 dorazil na znojemskou vysokou školu ekonomickou a již lehce znavený odpovídal např. na otázky, co dělat s kvalitou vysokých škol. Schwarzenberg by část vysokých škol zrušil, „abychom nedospěli ke stavu, kdy magistr školy z Horní Dolní bude moci dělat nanejvýš nočního hlídače". Ze školy Schwarzenberg zamířil do nedaleké hospody Na Statku, kde očividně ožil, i když musel často čelit nepříjemným otázkám. Skoro u každého stolu slyšel větu: „Jak člověk tak skvělé pověsti jako vy se může spojit s Kalouskem." Všem odpovídal ve stejném duchu: „Miroslava Kalouska jsem poznal jako skvělého ministra financí a postupně jsem si ho začal vážit. Co se o něm povídá, jsou jen pomluvy, nic se nikdy neprokázalo."

Přítomnost známého politika v hostinci zapůsobila i na ty, kteří o diskusi nestáli. Ukazuje na to rozhovor na pánských toaletách: „Jak jste si pokecali s Paroubkem?" „S jakým Paroubkem, ty vole, to je Schwarzenberg!"

Oldřich Danda
Právo, 19. 4. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme