Starostové vyjadřují obavy o osud RUD

20. 4. 2012

V minulých několika týdnech jsem se zúčastnila několika setkání se starosty především malých obcí v Moravskoslezském kraji. Kromě Karviné, kde probíhalo jednání SMO Karvinska, to bylo setkání se starosty Mikroregionu Hlučínska v Bolaticích, následoval sněm starostů Mikroregionu Matice Slezské ve Velké Polomi, jehož členy jsou obce z okresu Ostrava – město a Opava. V pátek 20. dubna jsem se setkala se starosty z oblasti Třinecka a Jablunkovska v obci Hrádek.

Jednání probíhala v době, kdy se naše politická scéna otřásala, hrozil pád vlády a předčasné volby. Starostové vyjadřovali obavy z dalšího vývoje a především je trápil osud zákona o rozpočtovém určení daní, od kterého si slibují zlepšení finanční situace svých obcí. Debata se týkala i mnoha jiných oblastí, zákona o ovzduší, změny poplatku za komunální odpad, novely stavebního zákona, připravované změny zákona o obcích i situace v oblasti veřejné služby. Kritiku sklidila novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Všichni bez rozdílu by přivítali menší počet změn v legislativě, větší stabilitu, zklidnění politické scény a především zlepšení politické kultury.

Diskutovali jsme o všech problémech, odpovídala jsem na dotazy, snažila jsem se vysvětlit, jak probíhá proces schvalování zákonů, v jakém stadiu přípravy se některé návrhy nacházejí.

Na Jablunkovsku jsem využila příležitosti (jednání probíhalo v mimořádně přátelské atmosféře, přestože padla spousta kritických připomínek) a oslovila jsem přítomné a ptala se na jejich názor ve věci předčasných voleb.

Byl prezentován většinový názor (i ze strany starostů, zvolených za ČSSD), že i když mají spoustu výhrad, znamenaly by podle nich předčasné voly negativní dopad na vývoj naší republiky. A přestože většina reforem není přijímána zrovna s radostí, všichni si uvědomují, že je třeba je realizovat a neunikne tomu žádná vláda. Byly by ohroženy i projekty z EU, několikaměsíční prodleva v komunikaci s Evropskou komisí by znamenalo pro Českou republiku miliardové ztráty.

S vděkem jsem přijala otevřenost debaty, racionální přístup a postoj mnoha starostů a starostek. A protože jsem mimo jiné i jedna z nich, ráda si vyslechnu názory, abych se ujistila, že i můj postoj v mnoha ohledech je podobný. Starostové mají v naší společnosti nejvyšší kredit, jsou to rozumně smýšlející lidé, kteří se umějí zorientovat v těžké politické i hospodářské situaci a já si jejich názoru velmi vážím.

Ing. Ludmila Bubeníková
poslankyně

Hrádek, 20. dubna

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme