Starostové se s TOP 09 nerozkmotří

Další spolupráci mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí (STAN) nic nebrání. V pátek proběhne v Průhonicích u Prahy celostátní sněm starostů a podle jejich šéfa Petra Gazdíka s prodloužením smlouvy vyslovily souhlas všechny krajské sněmy.

28. 5. 2013

„Z toho, jak probíhala diskuse v krajích, je patrné, že členové a registrovaní příznivci STAN nemají se smlouvou zásadní problém a vidí spolupráci jako prospěšnou pro obě strany,“ řekl Právu.

Nová smlouva se v některých bodech změnila, např. místní a krajské organizace STAN budou mít volnou ruku při sestavování kandidátek do lokálních voleb. Podle minulé smlouvy museli starostové udělat kandidátku s místní TOP 09, to ale část STAN po krajských volbách minulý podzim kritizovala. Podle některých starostů jim totiž kandidátka s vládní TOP 09 odebrala voliče.

Podle Gazdíka se na sněmu bude řešit i volební program. Starostové se podle svého šéfa chtějí zaměřit hlavně na zmenšení byrokracie. „Vyhlásíme mezi starosty soutěž o nejbyrokratičtější nařízení, které sužuje obce. A dáme si za každoroční úkol zrušit to, co vyhraje,“ dodal.

Přijede i Zeman

Sněm navštíví nejen partneři z TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, ale i prezident a čestný předseda SPOZ Miloš Zeman. Ten na jaře už navštívil sjezdy ČSSD a SPOZ.

S šéfem Strany práv občanů – zemanovců (SPOZ) Zdeňkem Štenglem se přitom Gazdík včera ostře střetl. Odmítl Štenglova slova z rozhovoru pro sobotní Právo, že STAN „vykradli“ jejich program v návrhu na přímou volbu starostů.

„Pan předseda Štengl je buď hloupý, nebo záměrně lže. Ani jedno není dobrá zpráva. Přímá volba starostů byla naším programovým bodem již před parlamentními volbami a rozhodně nehodláme vykrádat něčí program. O přímé volbě starostů jsem přesvědčen proto, že již více než deset let spoluřídím obec. Ne proto, že ji má nebo nemá jakákoli strana v programu,“ řekl Právu Gazdík, který je místostarostou Suché Lozi a byl i jejím starostou.

(dan, jov)

Právo, 28. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme