Starostové nejsou lehká holka

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

21. 6. 2010

* Bývalý učitel, starosta Suché Loze, moravské obce asi s tisícovkou obyvatel, vyjednává o vládě. Neříkáte si někdy, že se vám to zdá?

Ze začátku ano. Teď už ne. Protože ta odpovědnost, kterou cítím, a složitost jednání – to mě hází do reality.

* Zkuste méně mluvit jako politik a více jako člověk, prosím.

To jsme si měli dát štamprle.

* Jeden můj kolega poznamenal, že jestli to celé bude pro někoho z vysoké politiky mazec, bude to Gazdík – nebojíte se, že má pravdu? Že vás to sešrotuje?

Zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by si myslel, že mohu zůstat čtyři roky v politice normálním člověkem. Rozhodně se o to budu snažit. A říkám každému, kdo by měl pocit, že jsem na špatné cestě, aby mě v lepším případě upozornil, v horším mi dal přes hubu.

* Víte jistě, že byste ho nežaloval?

Nežaloval. Ale musí mi konkrétně říct, že jsem udělal to a to a jde mi kvůli tomu jednu vrazit.

* Ale co když vy si budete myslet, že je to spíš na pohlazení? Takhle to politici většinou cítí...

Poradil bych se se svými nejbližšími, kteří mě mají opravdu rádi a kteří jsou schopni to vidět z nadhledu. Jsem v řadě funkcí a držím si takový odstup, že jsem kdykoliv schopen si říci: A dost, končím. Klidně se zítra vrátím k učitelování, když ucítím, že nejsem potřebný tam, kde jsem.

* To je nevídaná schopnost. Jen mám pocit, že podobně mluvili všichni političtí šíbři, když začínali. Jak poznáte moment, kdy už se chováte pošahaně?

To je strašně těžké říct po čtrnácti dnech. Pořád si ještě myslím, že se to tak neliší od problémů, které jsem řešil jako starosta.

* Počkejte – rozhodovat o obci s tisícovkou obyvatel je totéž jako skládat vládu a spolurozhodovat o směrech vývoje tohoto státu?

Samozřejmě, že odpovědnost je daleko větší, ale to, jestli rozhodujete dobře, nebo špatně, to, jestli se ubíráte dobrým, nebo špatným směrem, jestli se zpronevěřujete svým ideálům, nebo ne – to je úplně stejné v Suché Lozi jako v Praze.

* Akorát že řízení malé obce se snáz opouští než pražské paláce a auta s řidičem.

To neumím posoudit. Ještě jsem neopouštěl ani jedno.

* Na první schůzi budete ve Sněmovně sedět podle abecedy – vy tak usednete vedle soudruha Grebeníčka, co byste mu měl chuť říct?

Říkám to svému kolegovi, předsedovi krajské komunistické strany, mimochodem moc fajn člověku. A říkám mu to denně: Proč vaše strana neodsoudila to, co se dělo v minulosti? Proč se nevzdáte názvu, který označuje zločinnou ideologii?

* A řeknete mu to doopravdy?

Klidně. Jestli se dáme do řeči, nedělámi to žádnou potíž. Ale předpokládám, že někdo bude sedět vedle mne i z druhé strany. A pan Grebeníček přece jen není můj šálek čaje, ani na pokec.

* „Mnozí oponenti mne osočují z touhy po velké politice. Kvůli svým třem dcerám a své obci bych nic takového nechtěl dělat,“ řekl jste před dvěma lety. Co způsobilo ten posun?

To je těžké vysvětlovat. Nikdy jsem nechtěl být starostou a stal jsem se jím úplně náhodou. Vyhráli jsme volby a byl jsem před těžkým rozhodnutím, zda funkci vzít, nebo nevzít. A protože mám trochu nevymáchanou hubu, jak říká moje maminka, tak některé věci prostě nesnesu a vložím se do nich. Tak jsem to dělal a vznikli z toho Starostové a nezávislí.

* To jsou jistě body pro vás, ale pořád nevím, proč jste nejdřív nechtěl a pak chtěl do vysoké politiky. To souvisí s tou hubou nevymáchanou?

Taky. Když začnete nějaký boj, v mém případě třeba za rozpočtové určení daní, nabalujete na sebe víc a víc lidí, kteří vám věří, a vlak se rozjíždí. A pak už je složité z něj vystoupit. A můj vlak dojel do vysoké politiky. Že by to byl můj životní sen, to rozhodně ne.

* A z kolika svých sil jste tedy usiloval?

Ze všech svých sil se snažím změnit to, co mě štve. Pokud cesta k tomu vede přes poslanecký mandát, nevzpouzím se. Ale pořád říkám, že vysoká politika není pro mne to hlavní – pořád říkám, že dcery a má obec jsou pro mne důležitější.

* A co si počne ta vaše obec i vaše dcery bez vás?

Dělám všechno pro to, aby moje dcery byly v pohodě a moje obec se dál rozvíjela. Slíbil jsem lidem u nás, že pro ně budu pracovat dál, uvidíme, jestli mě zvolí a budu zastupitel, místostarosta... chci pokračovat v tom, co jsem osm let dělal pro lidi, kteří si mne za úspěchy mé obce váží.

* Spolu s klasikem mám chuť říci slova, slova, slova. Jak chcete být současně šéfem poslaneckého klubu v Praze, ne-li něco víc, a k tomu se starat o záležitosti vaší rodné obce a o tři dcery?

Nic víc nebude. A berte to tak, že to vyžaduje mnoho úsilí, ale zatím to nějak funguje.

* Nebo že by práce poslance nebyla na plný úvazek?

To ještě neumím posoudit. Když to nebude fungovat, nemám problém se kterékoliv ze svých funkcí vzdát. Promiňte, nejsem závislý na penězích: zdědil jsem po rodičích dům, se svým autem jsem spokojený, lepší milenku, než je moje žena, nepotřebuji. To, jestli mám o deset, dvacet nebo padesát tisíc víc, je mi vcelku jedno. A myslím to vážně. Protože ty nejdůležitější věci v životě se koupit nedají.

* To víme všichni, ale pak přijde moment, kdy si chceme koupit aspoň ty méně důležité.

Sejděme se tu za tři a tři čtvrtě roku a společně to zhodnotíme.

* Premiér Fischer označil za svůj největší handicap to, že je analytik, a nikoliv střelec. Jaký je váš handicap?

Jsem cholerik. Rozčilí mne lidská blbost, vyčuranost, nenávist, zloba a nespravedlnost.

* To nevím, jestli je pro vás prostředí vysoké politiky optimální.

Tak se těšte, až se budu vztekat v Poslanecké sněmovně. Garantuji, že to bude pro okolí zábavné.

* Při probíhajícím koaličním vyjednávání už přišel nějaký cholerikův výstup?

Vůbec ne. Naopak. Představa lidí, jak proti sobě sedíme, nenávistně se na sebe koukáme, podrážíme se, shazujeme se a vyhrožujeme si, není vůbec správná. Je to úplně normální příjemná debata, kdy si říkáme argumenty a přemýšlíme o nich.

* Jak příjemná je debata třeba mezi vámi – jako systémově uvažujícím člověkem – a Radkem Johnem, který vám říká, že véčkaři v internetové anketě rozhodnou, jestli chtějí Karla Schwarzenberga ve vládě?

Tak Radek John zatím naštěstí nic takového při vyjednávání neříkal. A zadruhé: mně se s ním jedná velmi dobře. Tak nějak jsme si sedli.

* To vám přeju, ale jeden z milníků jejich programu je to, čemu říkají přímá demokracie: zaregistrovaný lid nechť rozhodne o čemkoliv. Co vy na to?

Ujistili nás, že ten systém není zneužitelný, že funguje. Je zcela jejich věc, jak to hlasování provedou. A pokud se ti jejich véčkaři rozhodnou, že tato vláda nevznikne, tak halt oni nesou politickou zodpovědnost. Na podzim máme komunální volby a voliči by jim to spočítali.

* To je pomluva, nebo pravda, že vy sám jste zaregistrovaný véčkař?

To není pravda! Kdysi před rokem, kdy ta strana vznikala, jsem chtěl vědět, jak to dělají. Ne šmírovat, jen jsem tam kliknul, aby mi chodily informace. Hlasovat nemůžu.

* Ani jednou jste si nekliknul?

Jednou ano, v rámci nějaké ankety asi před rokem.

* Takže jste spoluvytvářel program Věcí veřejných? To je vtipné.

To ještě tehdy netvořili program.

* S TOP 09 máte uzavřenou smlouvu do roku 2012 – co by semuselo stát, abyste si pro partnerství hledali někoho jiného?

Starostové nejsou lehká holka. Vyznávají konzervativní hodnoty. Budujeme dlouhodobě něco, co tu nefunguje. Třeba slovo starosty: když někomu na něco podám ruku, je to víc než papír. A když jsme se dohodli s TOP 09, že s nimi budeme do roku 2012, tak s nimi budeme do roku 2012 – v dobrém i zlém.

* A po roce 2012?

Zatím to partnerství nemá chybu.

* Optimismus je opium lidstva.

V tomto trudném světě je občas trocha opia třeba.

* Co by se stalo, kdyby se Karel Schwarzenberg nakonec nestal ministrem?

Jak říká Miroslav Kalousek: Tak zítra taky vyjde slunce.

* Co vás ještě Miroslav Kalousek naučil?

Jako pilný učeň naslouchám a některé další bonmoty použiji příště. Ale líbí se mi jeho styl uvažování a učím se od něj jednat.

* Jaký ústupek z programu vás nakonec může nejvíc bolet? Můj tip: daně.

... kdyby třeba mělo dojít k navýšení daně z přidané hodnoty nebo daně z příjmů, bolelo by to hodně. Ale volič by snad pochopil, že tři pilíře, totiž důchodová reforma, vyrovnaný rozpočet a právní stát, stojí nejvýš. A promiňte, musím ještě jednou citovat Kalouska: Rozdíl mezi naším voličem a voličem VV je v tom, že náš volič dokáže rozlišit parlamentní volby od ankety Týtý.

Mf Dnes, 21. 6. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 12

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme