Stanislav Pavelec: Vším, čím jsem byl, byl jsem rád

24. 2. 2010

Stanislav Pavelec vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. V letech 1983-1999 hrál profesionálně hokej. Během své aktivní kariéry působil v Třinci, Vsetíně a v Bratislavě. Od roku 1999 pracoval jako obchodní ředitel extraligového hokejového klubu a předseda správní rady mládežnického občanského sdružení. V roce 2007 se stal manažerem sportovního klubu v Novém Jičíně. Od roku 2008 působí jako manažer v klubu VHK Vsetín. V současnosti je Stanislav Pavelec členem TOP 09 a je na čtvrtém místě kandidátky TOP 09 pro volby do PSP 2010 za Zlínský kraj.

Právě o hokeji, o Zlínském kraji a jeho motivaci pro kandidaturu bude i následující rozhovor.

*Jak jste se dostal k hokeji a jaké byly vaše první hokejové krůčky?
Já jsem toužil hrát hokej již od mala. Své první hokejové krůčky jsem udělal již ve třetí třídě. Rodiče měli tehdy jen jedinou podmínku - abych napsal dobře a bez chyby domácí úkol. Podařilo se a hned druhý den mě vzal dědeček na zimní stadion v Opavě.

„Můj první přestup se uskutečnil na kapotě auta u pálenice."

Bratislava vítá Vsetín

*Jak vlastně začalo vaše profesionální angažmá?
K profesionálnímu hokeji jsem se dostal v Opavě. Tam si mě vyhlédli trenéři Slovanu Bratislava a já se hned po maturitě stěhoval na Slovensko. Vzpomínám si, že když přijeli bratislavští funkcionáři, aby mě koupili, museli mluvit mimo jiné také s mojí mamkou, která zrovna pálila slivovici v palírně. Takže můj první přestup se uskutečnil na kapotě auta u pálenice.

„Když se mi nechtělo učit, žena mě zamkla v ložnici a pustila mě, až jsem předvedl, kolik toho umím."

*Hned po maturitě jste tedy začal hrát vrcholový hokej. Také jste poměrně brzo založil rodinu, do toho jste vystudoval práva a získal doktorský titul. Jak se to dá stihnout?
Přiznám se, že to bylo opravdu hodně těžké období. Za to, že všechno dobře dopadlo, vděčím své ženě. Když se mi nechtělo učit, zamkla mě v ložnici a pustila mě, až jsem předvedl, kolik toho umím.

Návrat ke kořenům

*Pak jste se vrátil z Bratislavy do Vsetína. Tam jste měl také úspěšné sezóny?
Ano, strávil jsem tam tři sezóny. V první jsme postoupili do extraligy a pak jsme získali dva mistrovské tituly.

*To musela být ve Vsetíně úžasná atmosféra, vzpomínáte si na dění kolem klubu?
Ve Vsetíně se točili kolem hokeje skvělí lidé a především fanoušci. Šli jsme za společným úspěchem nejenom jako hráči, ale dohromady s lidmi, kteří byli okolo nás. To bylo to famózní, to bylo to kouzlo.

*Co považujete za největší úspěch vaší aktivní sportovní kariéry?
Asi to, že jsem ji v relativním zdraví přežil. Co se týče medailí, velmi si cením bronzové medaile na mistrovství světa dvacetiletých ve Švédsku. Samozřejmě, že za vrchol své kariéry považuji dva mistrovské tituly ve Vsetíně, i když já to počítám jako by byly tři, protože i postup do extraligy byl nezapomenutelný a možná i nejkrásnější.

Hokejista manažerem

*Přejděme k manažerské části vašeho hokejového působení. Sledoval jste konec hokeje na Vsetíně, jak jste ho vnímal?
Byla to hrozně smutná epocha vsetínského hokeje. Samozřejmě, že mě to bolí, proto jsem se rozhodl, že se do toho obuji znova a pokusím se, aby hokej na Vsetíně zůstal.

*Založil jste se Sašou Jaškinem nový Valašský hokejový klub. Jaké byly největší problémy v začátcích klubu?
Klub jsme zakládali na zelené louce. Největší problém byly finance, počáteční investice byla vysoká, museli jsme odkoupit soutěže, výstroje a podobné věci s tím spojené. Druhá věc bylo dát dohromady tým, který by byl schopen hrát důstojně druhou ligu. Ze začátku se nám to vůbec nedařilo, už jsem si myslel, že to ani nepůjde. Díky bohu se vše nakonec obrátilo a ten konec byl famózní.

„Chci se na vlastní oči přesvědčit, že se některé věci řeší tak, protože to jinak nejde."

*Na začátku sezóny úplně nový tým, outsider, na konci účast v semifinále. Jaký máte recept na úspěch?
Během sezóny jsme v sestavě udělali pár změn, doplnili jsme kádr. Kluci ze sebe dostali maximum a neuvěřitelně nás podpořili fanoušci, kteří nás hnali kupředu.

Valašsko mám moc rád

*Nejen pro Vsetín, ale i Valašsko jste toho hodně udělal. Jaký je váš vztah k tomuto regionu?
No úžasný. Já jsem se tady narodil. Ten kraj mám moc rád. Myslím si, že nám tady nic nechybí, je tady nádherné prostředí, hezky se tady žije. Možná kdyby sem přišla nějaká větší investice, lidem by to pomohlo, aby se oni i kraj ekonomicky zvedli, to mi tady malinko chybí.

TOP politik

*Byl jste TOP hokejista, teď jste TOP politik. Proč jste se rozhodl vstoupit do politiky a vybral jste si k tomu právě stranu TOP 09?
Už pro mě skončilo to životní období, kdy jsem se o politiku vůbec nezajímal. Nechci nikoho kritizovat nebo hodnotit, ale chci se přesvědčit na vlastní oči, že se některé věci řeší tak, protože to jinak nejde. Já osobně si třeba myslím, že by to lépe šlo, ale pokud ne, tak to chci vidět a přesvědčit se o tom na vlastní oči. Hlavně mám zájem na tom, aby ten náš region trochu ekonomicky vzkvétal, a doufám, že se mi tímto způsobem podaří mu nějak pomoci.

*Jste sportovec, právník a teď nově i politik, která role je vám nejbližší?
Nikdy jsem o tom takto nepřemýšlel. Nejlépe to asi vystihnu citátem: „Vším, čím jsem byl, byl jsem rád." Všechno co dělám, se snažím dělat na plno, i když mě to samozřejmě občas štve, mrzí a otravuje. Ale to je jenom zlomek toho času, kdy si říkám, že to co dělám, dělám rád.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme