Spolu jsme podrželi domácnosti, firmy i nemocnice

26. 9. 2022

Všichni jsme viděli, že mezinárodní trhy v posledních měsících zkolabovaly a ceny elektřiny se vyšplhaly do výšin, které nemohla žádná vláda reálně nahrazovat. Proto bych chtěl ocenit vládu Petra Fialy, která přistoupila k řešení celé situace. Zastropování ceny elektřiny a plynu je krok, který výrazně pomůže. A proto jsme jeho včasné zavedení podpořili i v Senátu. Pomoc díky tomu bude rychlá a lidé pocítí snížení záloh už v listopadu.

Chtěl bych vám slíbit, že se skutečně žádná domácnost nemusí bát neustále se zvyšujících cen energií. Zavedli jsme totiž cenový strop za kWh silové elektřiny pro domácnosti, živnostníky a maloodběratele, který činí maximálně 6 Kč včetně DPH. Stanovili jsme také cenový strop za plyn na 3 Kč za kWh včetně DPH. Jsem přesvědčen o tom, že to jsou konkrétní kroky, které nám vše pomohou zvládnout obtížné období.

Zároveň se nikdo z nás nemusí obávat toho, že by se nedostatek energií výrazně dotkl provozu nemocnic, škol i místních samospráv. Pro tyto instituce vznikl státní obchodník s energiemi, který pro ně bude nakupovat elektřinu i plyn přímo od jejich výrobců.

Spolu s domácnostmi vláda pomůže i firmám. Ty energeticky náročné budou mít nárok na 200 milionů korun, ostatní maximálně na 45 milionů. O kompenzaci si budou moci zažádat od 1. listopadu i ti podnikatelé, kteří doloží, že jsou v provozní ztrátě a polovinu této ztráty způsobují náklady na energie.

Samozřejmě nesmíme zapomínat ani na to, že do velké míry tuto krizi umocnila válka na Ukrajině a Vladimir Putin, který ji bezdůvodně rozpoutal. Je opravdu trestuhodné, že předchozí vláda Andreje Babiše brala energetickou bezpečnost na lehkou váhu, neřešila naši závislost na ruském plynu, a naopak chtěla za ruské asistence dostavět Dukovany. Všichni vidíme, co taková závislost na zločinném režimu způsobuje. Musíme se jí zbavit a zároveň být zodpovědní a s energiemi zbytečně neplýtvat.

Jednou z možností, je mimo jiné podporovat obnovitelné zdroje energie pro domácnosti. Je proto velmi dobře, že Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novelu zákona, která umožní zvýšit limit, aby pro provoz výkonnější solární elektrárny nemuseli lidé žádat o licenci. Místo stávajících 10 killovatů, by se zvýšení mohlo pohybovat až na 50 kilowattů. To rozhodně vítám.

Slibuji vám, že pokud mi dáte důvěru i ve druhém kole senátních voleb, které se koná už 30. 9. a 1. 10., budu nadále pokračovat v práci a prosazovat, aby následky války a energetické krize byly co nejmenší. V těžkých časech držíme SPOLU.

Tomáš Czernin

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme