× Pohněme s tím. Společně!

Skalický: Co udělat s penězi z hazardu?

Komentář poslance Jiřího Skalického

8. 11. 2011

Po zdanění hazardu by mělo být skoro 6,5 miliardy korun přerozděleno obcím.

V současné době rozhodujeme v Poslanecké sněmovně o tom, zda sedm miliard korun ročně z hazardních her získá stát, nebo s nimi budou moci i nadále nakládat loterijní společnosti podle vlastního uvážení. Naše snaha o transparentní zacházení s penězi z hazardu je vedena dobrým úmyslem a úsilím poskytnout jistotu organizacím, které prospěšné aktivity zajišťují.

S čím počítá návrh?

Až dosud nemusely společnosti provozující hazard odvádět státu daň z příjmu, ale šest až dvacet procent musely poukázat na takzvané dobročinné účely. Stává se však, že se mnoho peněz vrací přes nastrčené společnosti zpět loterijním firmám.

Ukončíme to schválením návrhu ministerstva financí, který počítá s tím, že by hazardní společnosti platily devatenáctiprocentní daň z příjmů a dalších dvacet procent z obratu. Z toho sedmdesát procent by směřovalo do obcí, dalších třicet procent do státního rozpočtu. Návrh dále počítá se zrušením odvodů na veřejně prospěšné účely. Aby loterijní, i jiné, společnosti měly ještě větší motivaci prospěšné aktivity dotovat, rozhodlo se navíc ministerstvo financí o celých sto procent zvýšit limit pro odpočet darů ze základu daně právnických osob.

Pokud by tento návrh prošel, začal by platit od ledna příštího roku.

Zdanění hazardu zbaví veřejně prospěšné společnosti závislosti na libovůli hazardního sektoru a umožní hospodárné, nezávislé a veřejně kontrolovatelné využití získaných prostředků. Poskytne tak neziskovým organizacím daleko větší jistotu, než jakou čerpaly doposud.

Peníze jdou obcím

Po zdanění hazardu bude skoro 6,5 miliardy přerozděleno obcím. Získají tak třiapůlkrát více, než kolik dostávaly doposud. Samy obce proto budou moci přímo, a jistě lépe než stát, rozhodovat o podpoře lokální kultury, školství či sportu. Takový systém je transparentní, efektivní i neplýtvavý.

Od počátku bojujeme proti korupci, a právě hazard je černou dírou, kudy dnes peníze náležející občanům často nenávratně mizí. Tento stav je nepopiratelně špatný a jinde v Evropě neakceptovatelný.

V demokratické zemi musí totiž o veřejných financích rozhodovat demokraticky volené orgány a ne soukromé subjekty, které zneužívají možnost, již jim stát poskytl.

Důsledkem jsou nejen finanční úniky, ale i nerovnováha v samotném sektoru veřejně prospěšných účelů. Nepoměr, kdy jde 1 procento na školství a 59 procent na sport, nereflektuje hodnoty, které naše společnost uznává.

Ujišťuji vás, že zdanění hazardu zbaví veřejně prospěšné společnosti závislosti na libovůli hazardního sektoru a umožní hospodárné, nezávislé a veřejně kontrolovatelné využití získaných prostředků.

Jiří Skalický
poslanec