Severa: Plivnout je tak snadné

Reakce generálního sekretáře TOP 09 Pavla Severy

3. 12. 2010

Na soukromém záznamu jsem slyšel, jak bývalý kolega redaktora Petra Kamberského říká, že Petr Kamberský možná půjde zítra do hypermarketu a ukradne tam lahev whisky. Na jiném soukromém záznamu jsem slyšel, jak bývalý kolega Pavla Severy říká, že Pavel Severa možná půjde dělat náměstka na ministerstvo a udělá tam něco, co si bývalý kolega Severy přeje.

Obě události se mohly stát. Oba záznamy mohou i nemusí existovat. Oba bývalí kolegové, ať již z redakce, či z ministerstva, mají stejně nulový vliv přinutit Kamberského dojít do hypermarketu či instalovat Severu na pozici náměstka.  Je pak docela jedno, zda to kolega z redakce říkal, protože Kamberského nemá rád, a kolega z ministerstva chtěl jen lobbistům naznačit, že má na Severu vliv, který ve skutečnosti nemá.

Obě zprávy, obě tvrzení manipulují neférově s lidmi, kteří na ně nemohli mít absolutně žádný vliv.  Pokud pan Petr Kamberský nikdy ještě tuto situaci nezažil, tak mu ji nepřeji. Není co závidět... Pomluva, která se založí na dohadech, polopravdách a vyjádřeních jiných osob, se těžko vyvrací prostě proto, že není co vyvracet. Nelze dokazovat něco, co není a co se nikdy nestalo.

Článek Petra Kamberského, ve kterém se snaží vnutit názor, že jsem se něčeho dopustil, považuji za nešťastný a účelový. Nikdo, a na tom skutečně trvám, však nemůže poškozovat moji osobní pověst nepravdivými tvrzeními. Fakta jsou daleko výmluvnější než autorské domněnky. Vždy jsem se snažil chovat korektně a mravně, z žádného objektivního hlediska mi nemůže být, a nikdy nebylo, prokázáno nic, byť jen náznakem nezákonného. Pomluvy, byť zcela falešné, však mají v mediální svůj prostor i dopad. A ačkoli jsem nemusel, požádal jsem o odklad mého působení v pozici generálního sekretáře v TOP 09, aby bylo možno vše detailně ověřit, prověřit a počkat, zda se neobjeví další skutečnosti. Pokud by měl předseda strany Karel Schwarzenberg jakoukoli pochybnost, určitě bych na tomto postu neseděl. Nic z toho se nestalo.

Naprosto odmítám tvrzení Petra Kamberského, že jsem podezřelý – nejsem. Navíc pozice generálního sekretáře strany je administrativní funkce a nikoliv čelný post, jak je v článku uváděno. Generální sekretář není politická funkce, nemá právo hlasovat, zajišťuje administrativní a provozní záležitosti TOP 09.  Na tomto místě musím opět opakovat, že TOP 09 je jedinou politickou stranou, která uvádí příjmy z darů průběžně na internetu, existenci dárců ověřujeme a pokud máme jakoukoliv pochybnost, tak finanční dary nepřijmeme a vracíme je. Rádi bychom, aby tento průhledný systém financování politických stran byl samozřejmostí i v dalších politických stranách. Snad se toho v budoucnosti dočkáme. Proto zcela zásadně odmítáme nepravdivá tvrzení, že „TOP 09 žije i z černých peněz“.

Pavel Severa
generální sekretář TOP 09

Ve zkrácené verzi vyšlo v Lidových novinách.

Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme