Šéf TOP 09 vnáší do jednání evropský rozměr, ne český dvorek

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

1. 6. 2010

* Poprvé se sešly vyjednávací týmy ODS a TOP 09. Jaký je výsledek?

Z jednání mám výjimečně dobrý pocit, bylo věcné a profesionální. Obě strany jsou si vědomy odpovědnosti, kterou na ně voliči vložili. Je zde jistá šance rehabilitovat rozumnou politiku. A nemyslíme, že by takových příležitostí mohlo být více. Nesmíme tedy zklamat.

* Jak se vám s Petrem Nečasem jedná?

Na jedné straně je to rutina, protože jsme jednali už mnohokrát. A na straně druhé je to úplně nová zkušenost. Zatím to vždy bylo tak, že ODS byla dominantní strana, která se potřebovala domluvit s malými partnery. Nyní proti sobě sedí strany rovnocenné síly a významu. Musím zdůraznit, že jsem nesmírně hrdý na svého předsedu Karla Schwarzenberga, který do rozhovorů se zástupci občanských demokratů vnáší rozměr evropské politiky, a ne českého dvorku.

* O čem jste jednali?

Zatímco ODS hovoří o vládě rozpočtové odpovědnosti, my bychom spíš říkali vláda směřující k vyrovnaným rozpočtům. Doufám, že obě strany myslí totéž, i když jejich programy tomu zatím neodpovídají. Věřím ale, že se dohodneme. Shodli jsme se, že nejdůležitější je programová část koaliční dohody, z níž bude naprosto zřetelné, co koalice prosadí, jakým způsobem a v jakých termínech. Máme představu o velmi velké míře detailu, aby nedocházelo k nedorozuměním, která v předchozím volebním období předváděli poslanci Ludvík Hovorka či Jiří Carbol.

* Shodli jste se celkem na šesti klíčových okruzích, které postupně rozpracujete do programového prohlášení vlády. Je to tak?

Pracovní skupiny ODS, TOP 09 a Věcí veřejných připraví podrobnou dohodu. Práce může pokračovat velmi svižně kupředu. Věřím, že vládní program jsme schopni dát dohromady.

* A oněch šest okruhů?

Veřejné rozpočty. Zdravotnictví. Zahraniční politika. Školství, věda, výzkum a kultura. Veřejná správa a korupce. A posledním okruhem je životní prostředí, venkov, zemědělství. Nejsou to ale kapitoly programového prohlášení vlády, pouze tematické okruhy, které expertní týmy všech tří stran rozpracují. Nakonec je jejich lídři doladí.

* A co obsazení jednotlivých vládních křesel?

Zatím nebudeme vést diskuzi o personálním obsazení. Nejdřív musí být na stole programová část koaliční dohody. Tedy priority programového prohlášení vlády.

* A co reorganizace vedení Poslanecké sněmovny, aby tam už nebyli zástupci komunistů, tedy konkrétně jejich předseda Vojtěch Filip?

Shodujeme se, že musíme šetřit. A když říkáme, že to platí pro všechny, musíme začít u sebe. Proč má z dvou stovek poslanců plných sto osmdesát různé příplatky? To je směšné. Výrazně omezíme počet podvýborů, komisí, funkcionářů a také platů v celé Poslanecké sněmovně. Výrazně omezíme i různé náhrady a podobně. Výrazně omezíme i imunitu. Prostě všechno, čemu se říká privilegia, je potřeba osekat na minimum. A to se týká i příliš mnoha místopředsedů dolní komory. Může jich být mnohem méně. Pokud vím, komunisté byli ve volbách poslední na pásce.

* Budete ODS tlačit ještě k nižšímu schodku, než je předpokládaných 4,8 procenta HDP?

Musíme být realisté. Není v silách žádné vlády, aby byl rozpočet na rok 2011 skutečně reformní. Takový můžeme sestavit jen tehdy, pokud jeho výdaje předznamená již schválená legislativa. Příslušné novely či nové zákony není žádná vláda schopna předložit a schválit do konce září, kdy musí být návrh rozpočtu předložen sněmovně. Neměli jsme odvahu schválit druhý balíček ministra financí Eduarda Janoty. A cenou je nemožnost předložit reformní rozpočet na příští rok.

* Takže k reformnímu rozpočtu se lze dopracovat někdy v polovině příštího roku?

Návrh rozpočtu musí být doprovázen seznamem zákonů, které budou předloženy ještě v tomto roce. To znamená, že neovlivní rozpočet od ledna, ale třeba od června 2011. Rozpočet sice jako reformní předložen nebude, ale během příštího roku se jím stane.

* A výše deficitu?

TOP 09 má větší ambice než 4,8 HDP, chtěli bychom ještě nižší schodek. Na druhé straně chápu, že strany, které jsou blíže ke středu, jako ODS a Věci veřejné, na to mohou mít jiný názor. Číslo 4,8 je ale maximální možný strop.

* Ve vašem programu je závazek snížit výdaje na státní správu o 20 procent? Prosadíte ho?

Vzhledem k tomu, že ostatní dvě strany se bály sahat do ekonomicko-sociálních systémů neskonale více než my, je to asi to jediné, na čem se shodneme. Nesmíme ale přijít s nějakými personálními audity a analýzami. Je třeba sáhnout k sankcím. Buď ten či onen úřad zruší zbytečnou agendu, anebo bude mít příští rok o deset procent méně na mzdy. Jinak efektivitu státní správy zvýšit nelze.

* TOP 09 také přišla s návrhem na desetiprocentní snížení sociálních dávek. Dohodnete se s ODS a VV?

Povedeme o tom diskuzi. Věci veřejné připouštěly mírné zvýšení daní, ODS a TOP 09 ne. Když nesnížíme sociální dávky, musíme zvýšit daně. Jinak to podle mého názoru není možné.

* Pro ODS jsou vedle úsporného rozpočtu na rok 2011 prioritami schválení finanční ústavy a vznik Národní rozpočtové rady. Podpoříte je?

Tyto instituty definují cílový stav, ale neusilují o prosazení nástrojů, s jejichž pomocí je možné onoho cílového stavu dosáhnout. Když mi lékař zjistí nádor, mám přijmout zákon, že ho mít nesmím? Pro nás je neskonale důležitější učinit kroky, které vzniku nádoru už dopředu zabrání. Zároveň ale nechci uzavírat cestu k dohodě. Finanční ústavu ani Národní rozpočtovou radu rozhodně nepodkládám za návrhy, které by byly škodlivé.

* Rozdíl mezi volebním výsledkem ODS a TOP 09 přepočtený na poslanecké mandáty není nijak velký. Budete požadovat stejný počet křesel ve vládě, jako budou mít občanští demokraté?

To nyní vůbec neřešíme. Důležité je oněch šest programových okruhů a samozřejmě jsou to i lidé, kteří by je v exekutivě dokázali efektivně prosazovat. Za TOP 09 mohu říci jediné: Jsme sice nová strana, ale díky politikům, kteří jsou v našich řadách, máme velké zkušenosti. Jedna z velmi špatných zkušeností české politiky je, že zejména větší strany mají při nominaci svých zástupců do vlády sklon k vyvažování. Mohou tam být různé regionální vlivy, mohou tam být i vlivy mezikmotrovské. Taková strana pak nemá ve vládě kompaktní tým, což ji oslabuje a škodí.

* TOP 09 tedy nejde o počet křesel, ale o vytvoření takového týmu.

Kompaktní tým znamená jednu jedinou věc: absolutní pravomoc má předseda. Pokud budeme mít vládní odpovědnost, náš předseda ve vládě zcela určitě bude. A dále tam budou ti z TOP 09 a hnutí Starostové, které si v tomto týmu bude přát. Karel Schwarzenberg musí mít jistotu, že mu jeho ministři kryjí záda, místo toho, aby mu mydlili schody. Zažil jsem Mirka Topolánka jako předsedu strany a premiéra, jemuž jeho vlastní ministři tak usilovně mydlili schody, že kdyby neměl partnery v jiných politických stranách, tak by to neustál. A takovou situaci v TOP 09 za žádnou cenu nedopustím.

* Tím, kdo by měl předsedovi ve vládě krýt záda, je první místopředseda strany?

To nevím. Záleží na rozhodnutí předsedy, které budu respektovat bez mrknutí oka a jakéhokoli protestu.

* Karel Schwarzenberg vám dosud nic neřekl, nic nenaznačil?

Jeho rozhodnutí budu respektovat. Tečka.

* Myslíte si, že s Věcmi veřejnými dokážete vytvořit koalici, která vydrží čtyři roky, tedy celé volební období?

Doufáme, že s touto stranou dosáhneme dohody, aby v Česku bylo možné hovořit o stabilizovaných veřejných rozpočtech a vládě práva. O nic jiného nám nejde. Záleží na odpovědnosti každé politické strany a každého poslance. Za TOP 09 a hnutí Starostové ručím. Dohody, které uzavřeme, budou platit celé čtyři roky. Ještě pádněji to může garantovat Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík. V tomto směru nepochybuji ani o ODS. Vnímám ji jako předvídatelnou stranu. A co se týče Věcí veřejných, záleží pouze na nich, zda se chtějí v následujících dnech, týdnech a měsících definovat jako politická strana. My ještě nevíme, jestli politickou stranou jsou. Pevně ale doufáme, že ano.

* Kdyby VV chtěly obsadit ministerstva vnitra a obrany, souhlasili byste?

Je klíčové, aby se řeklo, co se bude na těchto rezortech dělat. Pak je věcí premiéra a lídra Věcí veřejných, aby se dohodli, zda ten či onen člověk je skutečně věrohodným garantem. Nebudu předseda vlády, což říkám s neutrální emocí. A nikdy nebudu ani lídr VV, což říkám šťasten. To znamená, že k vaší otázce nemám, co říci.

* Otevřela se odchodem Jiřího Paroubka možnost sestavit levostředovou koalici s TOP 09 a VV?

Pro příští volební období to zcela určitě možné není. Neumožňuje to program ČSSD. Můžeme ale společně diskutovat, můžeme se scházet. Třeba se nám podaří obrušovat hrany, hledat východiska. Například u penzijní reformy.

Pavel Otto

E15, 1. 6. 2010, Rubrika: Rozhovor, Strana: 16

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme