Schwarzenberg: Vláda se kvůli Klausovi může dostat do svízelné situace

Rozhovor s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem

6. 9. 2011

Prezident Klaus vám vzkázal, že devastujete svými výroky politickou kulturu. Co na to říkáte?

Jako starému lesníkovi je mi známé české přísloví, že jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Za druhé se potvrzuje moje teorie, že jde o vědomé politické tažení, které - obávám se – bude trvat až do roku 2013, za to, aby si uvolnil pro sebe místo v pravé polovině politického spektra.

Myslíte, že se Klaus svým snažením zařadil mezi vaše politické rivaly?

Pro mě je stále hlavou státu. A já bych neřekl, že bych tuto polemiku začal, pouze jsem se ohradil. Pan prezident se identifikuje s panem Bátorou. On považuje útoky na pana Bátoru za útoky na sebe. Před velvyslanci mě napadl a potom prohlásil, že nemám odvahu s ním vést polemiku. To nebylo u kulatého stolu, ale při přijímání velvyslanců hlavou státu. On byl na vyvýšeném místě a my jsme seděli dole. To je trochu obtížná forma debaty. Doposud jsem se snažil s ním vycházet korektně. Já jsem ho nenapadl, to je jeho vůle. Pokud to bude takto pokračovat, tak se vláda dostane do svízelné situace.

Budete mít pro prosazování zahraniční politiky podporu premiéra Petra Nečase? Přece jen má vazby na prezidenta, a tudíž bude mezi mlýnskými kameny.

Koncepce zahraniční politiky je schválena vládou. Pan premiér má ale velice obtížnou situaci v ODS. Je mi proto jasné, že ta strana není stabilní a uvnitř bojují různé proudy a že premiér a předseda ODS musí brát ohledy na různá křídla.

Oldřich Danda

Právo, 6. 9. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme