Schwarzenberg: Už se zase hrbíme...

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

24. 10. 2013

Proč volit právě vás? Zasloužíte si být premiérem?

Je hluboký omyl domnívat se, že se premiérem člověk stává za zásluhy. Jsem ale deset let v politice, něčeho jsem dosáhl a i naše strana je strana odpovědná, nedělá žádnou populistickou politiku. Podařilo se nám český rozpočet dát do pořádku.

Zatím to s vámi nevypadá příliš dobře. Proč?

To je pravda. Doplácíme na nepopulární škrty, ale i na vlastní chyby. K těm patří, že jsme se chovali docela necitlivě v sociální politice. Na staré a postižené jsme měli brát větší ohled. Ale defi cit v rozpočtu byl tehdy tak hrozivý, že jsme se hlavně dali do boje s ním. Nedůstojný konec této vlády poškodil všechny koaliční strany. A do třetice: velká skupina voličů hledá stranu jako pannu neposkvrněnou, která nemá žádnou aféru, jež by mohla přinést spasitele. Z toho jsme minule těžili my a pan Bárta, dnes pan Babiš.

Dá se v politice mluvit pravda, čistá pravda a nic než pravda?

Podívejte se, já už jsem starý pán, nic si nepamatuju, a nejjednodušší je tudíž říkat pravdu. Lháři musejí mít dobrou paměť. Někdy tu pravdu ale lidé nechtějí slyšet.

Co je třeba Čechům říkat, co nechtějí slyšet?

Že naposledy se na této zemi objevil spasitel před dvěma tisíci lety. Neočekávám, že by se objevil v roce 2013 v České republice.

Myslíte tím Babiše?

Tu roli nárokují dva, on a pan Okamura. Ale osoby nejsou tak zajímavé, zajímavý je ten fenomén. Řada lidí si myslí, že když byli úspěšnými podnikateli, dají nám naši zemi do pořádku. Babiš říká, že povede republiku jako podnik. Ježíšikriste, já znám v Německu a Rakousku tolik podnikatelů, kteří šli do politiky, a vždy to ztroskotalo, poněvadž je to úplně jiné myšlení.

Vy máte podobnou zkušenost, byl jste podnikatel. V čem je to jiné?

Za prvé: když podnikatel zavolá řediteli filiálky, ten se pokloní a řekne: Provedu. Když zavolám krajskému kandidátovi, už mu to nemůžu nařídit, ale jen navrhnout. A on to zváží. Podnikání je do značné míry racionální, politika nikdy. Je plná předsudků, starých zvyků, ideologie ... To musíte taky zohlednit a umět udělat kompromis.

Když jsme u těch kompromisů, často slýchávám: TOP 09 bych možná volil, ale určitě ne s Kalouskem. Proč to tak je?

Protože je to nejpomlouvanější člověk v české politice. Kalousek je inteligentní, ale dělá tu chybu, že když má něco do činění s někým, jehož IQ je nižší, dá mu to cítit. Tím si nadělal mnoho nepřátel.

Kdyby ho vaše strana neměla, o co by přišla?

Nejlepšího organizátora strany a nejlepšího odborníka na hospodářskou politiku. My se právě bezvadně doplňujeme.

K němu se váže celá řada pochybných kauz už z doby, kdy byl na ministerstvu obrany, ale nikdo mu nic nedokázal.

Proto říkám, že jsou to pomluvy. Já tomu nevěřím. Vím taky, jak žije. Dobře, ale ne život bohatého člověka. Má normální byt na vinohradské Zvonařce, jezdí oktávkou, má domek v Bechyni. Sice s krásným výhledem na město a řeku, ale v porovnání s těmi vilami kolem Prahy je to opravdu velmi skromné sídlo. Jediné, na co vydává peníze, je vážná hudba.

Jaký spolu máte vztah?

Vztah mám jenom s holkama. S Kalouskem jsme kolegové a do jisté míry přátelé.

Nedávno jste prohlásil, že už se zase hrbíme před Rusy ...

…To bylo v souvislosti s vládní Zprávou o stavu menšin, v níž si v Česku žijící Rusové stěžovali na zasahování ruské ambasády do svých věcí a stěžovali si taky na takzvané kozáky, onen podivný ruský paramilitaristický spolek, který chodí v carských uniformách a trošku mi připomíná ordnery Sudetoněmecké strany před válkou. Čtrnáct dní poté na vládě povstal pan ministr Martin Pecina a pravil, že u něj byl pobouřený ruský velvyslanec, že ta zpráva je past. Vláda ho vyslechla a udělala tak, jak navrhl ruský velvyslanec a ministr Pecina: Zprávu stáhla. Už schválenou. A protože jsme v Česku a máme zvláštní vztah k našim dějinám, vláda tu zprávu stáhla 21. srpna 2013! Zase jsme se sklonili před ruským velvyslanectvím, zase 21. srpna.

O to také v těchto volbách jde, že?

Když volby skončí, jak předpokládám, už v tom předklonu zůstaneme.

Jaký je rozdíl mezi rakouskou a českou korupcí?

Rakušané nejsou tak okázalí jako my. Ve Vídni nevidíte tolik luxusních aut – bentlíků, medvědů nejvyšší třídy, hummerů a terénních aut, která se do malých uliček ani nevejdou. Ti lidé to už dělají dlouho a jsou i v korupci kultivovaní. Tady naprosto nestydatě rozebereme vše, co je možné. Řečeno s Gogolem, jehož Revizor je klasika, o korupci: Tam krade méně lidí nad svůj čin ...

Jak hodnotíte Miloše Zemana jako prezidenta?

Je to bohužel člověk, jehož osobnost se změnila. Je to smutný výsledek dlouholetého požívání drog. Jaká droga, to je jedno. Změní to osobnost.

Abychom nevyvolávali dohady, že jde o LSD nebo heroin, u něj jde o alkohol, nikotin a možná moc, že?

Alkohol vede ke ztrátě zábran při použití moci.

Jaké to je, prohrát prezidentské volby?

Normální. Člověk prohrál volební souboj. V politice si na to musíte zvyknout.

Proč jste prohrál?

Myslím, že strukturální většina voličů byla od začátku do konce na straně Zemana. Myslel jsem, že dostanu tak 35 procent. Nakonec to bylo 45.

Tomáš Klvaňa

Reflex, 24. 10. 2013, rubrika: Volby, str. 30

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme