Schwarzenberg: Su Ťij přijela poděkovat Václavu Havlovi

Komentář předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga

Velkým dílem, které nám zanechal Václav Havel, je Forum 2000. Čestným hostem letošního ročníku byla Aun Schan Su Ťij. Je to obdivuhodná žena, která byla po desetiletí zosobněním opozice v barmské vojenské diktatuře.

16. 9. 2013

Vzhledem k tomu, že je dcerou Aun Schana, národního hrdiny, který osvobodil Barmu od Japonců i od anglické koloniální nadvlády, nemohla ji vojenská junta popravit ani zavřít do vězení. Uzavřeli ji proto na mnoho let doma a nesměla nikam vykročit. Jen zřídka mohla přijímat návštěvy. Je obdivuhodné, že to vydržela po desetiletí.

V roce 1991 ji Václav Havel navrhl na Nobelovu cenu za mír, která jí byla následně udělena. To samozřejmě posílilo její postavení v boji za svobodu. Dnes na to Su Ťij vzpomíná a říká, že jak tato skutečnost, tak i spisy Václava Havla ji velmi inspirovaly. Už však nezdůraznila, ač o tom ona i já víme, že s ní Václav Havel byl léta potají v kontaktu. Byl její morální oporou v boji proti diktátu v Barmě.

V těchto dnech za to zesnulému Václavu Havlovi přijela do České republiky poděkovat. To, že k nám přijeli na Forum 2000 lidé, kteří se opravdu o mnohé zasloužili, je pro nás velká čest. Kromě Su Ťij nás navštívili i další dva nositelé Nobelovy ceny míru Frederik de Klerk, dalajlama a mnoho dalších osobností, které jsem s radostí potkal a kteří po celém světě bojují za lidská práva.

Karel Schwarzenberg
bývalý kancléř prezidenta Václava Havla

aktualne.cz-blog, 16. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme