Schwarzenberg: Nová koaliční smlouva není nutná

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

29. 4. 2012

Václav MORAVEC, moderátor

Sepsat koaliční smlouvu a především najít nového ministra školství, to jsou teď dva hlavní úkoly pro premiéra Petra Nečase. Po pátečním vyslovení důvěry v Poslanecké sněmovně dostal Nečasův kabinet podle vicepremiérky Karolíny Peake druhou šanci. Ani po pátku však neznáme odpovědi na základní otázky, vládne zemi menšinový kabinet ODS a TOP 09 s podporou nezařazených poslanců nebo jde o většinovou vládu? Projdou ve sněmovně vládní návrhy zákonů o církevních restitucích a úspor a kdo se stane novým ministrem školství?

Petr NEČAS, premiér /ODS/

To je součástí těch jednání, které povedeme v těch následujících dnech a týdnech. V tomto případě dnech, když jde o to ministerstvo.

Václav MORAVEC

Konstatoval v pátek po vyslovení důvěry kabinetu v Poslanecké sněmovně premiér Petr Nečas. Hlavními hosty dnešních otázek jsou předsedkyně Poslanecké sněmovny, první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, vítejte po čase v Otázkách, dobrý den. Vítám i vicepremiéra, ministra zahraničí, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, vítejte, hezký dobrý den.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/

Přeji pěkný den, doufám, že v přírodě a ne u televize.

Václav MORAVEC

Vítám i předsedu České strany sociálně demokratické, šéfa poslaneckého klubu ČSSD Bohuslava Sobotku, vítejte, pane předsedo v Otázkách. A pozvání přijal i předseda politické strany Věci veřejné, šéf bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Radek John, přeji hezký dobrý den. V pátek po vyslovení důvěry vládě jsme z úst premiéra Petra Nečase slyšeli, že teď se začne pracovat na znění koaliční smlouvy. Paní předsedkyně, není to poněkud zvláštní postup, že vláda nejdříve požádá o důvěru a teprve pak se pracuje na znění koaliční smlouvy?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny, 1. místopředsedkyně strany /ODS/

Já si myslím, že to bylo myšleno tak, že se budeme dívat na to, co z té smlouvy bude nutno vyřadit. Já očekávám, že to budou úplně minimální úpravy, neboť ta jednání, o kterých všichni poslanci, kteří podpořili večera před včerejškem v Poslanecké sněmovně vládu, tak vždycky u těchto jednání byli a k tomuto programu se přihlásili, takže tam nepůjde rozhodně  nějaké přepisování, sestavování, znovu formulování koaliční smlouvy.

Václav MORAVEC

V čem tedy koaliční smlouva bude revidována?

Miroslava NĚMCOVÁ

V podstatě půjde o to, aby znovu vláda řekla, které jsou určitě priority, kterými chce do konce toho volebního období, které chce ještě prosadit a na tom se musí shodnout s těmi poslanci, kteří ji včera podpořili.

Petr NEČAS

Bude to koaliční smlouva, která bude podepsána dvěma politickými stranami a pak jednotlivými poslanci, nebo půjde opravdu o koaliční smlouvu tří politických subjektů a tudíž se bude muset čekat na Karolínu Peake, než zaregistruje politickou stranu, což může trvat i měsíce?

Miroslava NĚMCOVÁ

To rozhodně neočekávám, že to bude koaliční smlouva, kde budou dvě politické strany a potom jednotliví poslanci. To určitě by nedávalo žádný zvláštní smysl. Čekání do jisté míry tady bude, ale ono lze už ty rozbory a předběžně se dohodnou ve chvíli, kdy Karolína Peake vytvořila nějaký přípravný výbor pro vznik nového politického subjektu. To, že potom tady má nějaké lhůty, než bude schválen a celá ta procedura bude uzavřena na ministerstvu vnitra, kolem toho měsíce, to je pravda, ale nebrání to tomu, aby už teď se jednalo s tím přípravným výborem.

Václav MORAVEC

Vy souhlasíte, pane předsedo Schwarzenbergu také s tou tezí, že se nebude čekat až na registraci nového politického subjektu Karolíny Peake, než bude podepsána koaliční smlouva?

Karel SCHWARZENBERG

Já nepovažuji vůbec za nutnost podepsat novou koaliční smlouvu. Celkem vzato víme, které síly máme, doufáme, že dotáhneme, ale já bych nerad, abychom zase začali hádankovat o koaliční smlouvě. Pro mě to není nutné.

Václav MORAVEC

Premiér Petr Nečas v pátek po vyslovení důvěry.

Karel SCHWARZENBERG

To je jeho názor, prosím, já to beru a když si to bude přát, tak prosím, ale jak říkám, já se o to nezajímám, podle mého názoru to není tak nutné.

Václav MORAVEC

Pro Radka Johna.

Radek JOHN, předseda strany /VV/

Já bych to považoval za velmi zábavné, protože my jsme revidovali koaliční smlouvu před třemi nedělemi a v tom vyjednávacím týmu jsem byl já, Karolína Peake a Kamil Jankovský z platformy Karolíny Peake. My jsme před třemi nedělemi takhle seděli a prostě jsme tu revizi udělali. A pokud bude znovu udělaná revize, tak pak mám podezření jedině tak, že by se vyškrtly některé body Věcí veřejných, protože jsou oslabeny. Pokud bude takováto revize, tak to je skutečně katastrofa, ale Karolína slibovala, že bude držet program a pak není třeba vůbec nic revidovat. Bylo zrevidováno před třema nedělema.

Václav MORAVEC

To je asi názor Karla Schwarzenberga, proto není podle vás nutné revidovat koaliční smlouvu?

Karel SCHWARZENBERG

My jsme to revidovali, víme, co můžeme, co stačíme dotahnout, takže já nejsem takový přítel papírování.

Václav MORAVEC

Vy jste, pane předsedo Sobotko, v pátek po jednání sněmovny o vyslovení důvěry vládě konstatoval a teď cituji: "výsledek hlasování je promarněnou příležitostí na rychlou změnu vládnutí v České republice. Pochopil jsem z těch vašich slov správně, že vlastně nejbližší možnou příležitostí na změny vlády v České republice bude situace po krajských volbách letos na podzim?

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Já se domnívám, že to tak je, pokud se nepodaří vyjádřit vládě nedůvěru do té doby, pak každý občan, který půjde na podzim ke krajským a senátním volbám, tak sám za sebe může vyjádřit vládě důvěru či nedůvěru, podle toho, jaké politické strany bude volit. Ale jen jestli dovolíte poznámku k té diskusi o koaliční smlouvě, já to skutečně pokládám za docela povedenou taškařici, protože vládní strany říkaly něco jiného před volbami, něco jiného si napsaly do koaliční smlouvy a pak si napsaly ještě něco jiného do vládního programu a něco úplně jiného dělají. Když si vezmu například otázku daní, tak před volbami říkali, že nebudou zvyšovat daně, do koaliční smlouvy si napsali, že nepřipadá v úvahu daňová progrese a teď ten poslední balíček znamená návrat k tomu, co tady bylo v době vlády sociální demokracie.

Václav MORAVEC

Vlády zpravidla dělají, to bylo i u sociálnědemokratických vlád, že byly jiné věci.

Bohuslav SOBOTKA

Když se podíváme na koaliční smlouvu, tak ona má jedno docela pikantní ustanovení, kde se všechny tři strany zavázaly, tuším ODS, TOP 09 a Věci veřejné, že nebudou spoléhat na přeběhlíky, takže si myslím, že minimálně tahle pasáž koaliční smlouvy by se přeci jenom měla vyřadit, aby si z vládních stran opozice na základě tohoto už v těch příštích měsících nemusela dělat legraci.

Václav MORAVEC

Když to tam nechají, tak to využijete.

Bohuslav SOBOTKA

Ale teď vážně. Já myslím, že celá ta debata kolem koaliční smlouvy ukazuje, v čem ve skutečnosti je vládní problém, pro vládu sice hlasovalo tuším 105 poslanců, ale každý z nich si něco myslí  o tom, co by se teď jiného mělo dělat. Řada z těchto poslanců říká: Já nikdy nebudu hlasovat pro církevní restituce, jiní zase říkají: Já nikdy nebudu hlasovat pro zvyšování daní, čili se ukazuje, že jediné, co udrželo těch 105 lidí pohromadě, kteří podpořili vládu, je panický strach z toho, že by mohly být nové volby a řada z nich už by se do Poslanecké sněmovny nedostaly.

Václav MORAVEC

Pak se nedivte panu předsedovi Schwarzenbergovi, že nechce papírovat.

Bohuslav SOBOTKA

Ve skutečnosti se vláda opírá o šest subjektů.

Václav MORAVEC

Které do toho počítáte, prosím pěkně?

Bohuslav SOBOTKA

ODS, TOP 09, část stávajícího klubu Věcí veřejných, pak jsou to přeběhlíci nebo odpadlíci kolem Karolíny Peake, pak je to Pavel Bém zapuzený z ODS, a pak je to poslanec Doktor, který vystupuje teď za hnutí tuším, které se jmenuje Jihočeši 2012. Takže ve skutečnosti se vláda opírá o šest subjektů a bude velmi zajímavé sledovat, jak se těchto 6 subjektů bude podle návrhu premiéra Nečase podílet na vyjednávání nové koaliční smlouvy.

Václav MORAVEC

Pane předsedo Schwarzenbergu, ani nevyškrtnete tady pro opozici, která si může dělat legraci z toho, že v koaliční smlouvě tvrdíte, že se nebudete opírat o přeběhlíky?

Karel SCHWARZENBERG

Já bych řekl, že nemáme přeběhlíky. Máme uprchlíky, které uprchli ze strany Věci veřejné, a  přeběhlík je k něčemu jinému, nýbrž nevstoupili ani do TOP ani do ODS, ani do sociální demokracie, takže nejsou přeběhlíci. Oni uprchlíci z VV a veverky se, jak známo, lehce rozprchnou, skákají z jednoho stromu na druhý, to člověk nikdy neví, kam namíří.

Václav MORAVEC

Oni se možná vrací ke kořenům, protože Karolína Peake byla původně členkou Občanské demokratické strany, paní předsedkyně?

Miroslava NĚMCOVÁ

To je pravda. Já na jednu stranu obdivuji, jak velmi dobře vidí předseda ČSSD do hlav všem poslancům, kteří včera hlasovali pro vládu. To mě docela fascinuje, jak má přečtený jejich vzkaz o tom, co budou a nebudou podporovat. To vám gratuluji k takovému ostrému vidění, za druhé bych chtěla říct k těm přeběhlíkům. To je teď bič, kterým bude ta vláda permanentně napadána za to, jak sestavila svoji většinu v Poslanecké sněmovně o tom, že to jsou přeběhlíci. Nikdo nechce mluvit o tom, že jsou tu lidé, kteří byli do Poslanecké sněmovny zvoleni, přihlásili se k programu této vlády od první chvíle, kdy sejí kontury začaly rýsovat. Celý tento program s ní absolvovali až do dnešního dne. Nyní pro neshody ve straně Věci veřejné část z nich se rozhodla že ve chvíli, kdy proběhl soud s Vítem Bártou, kdy ta strana nebyla schopna žádné sebereflexe ve smyslu toho, protože my jsme ji vyzývali, aby se naprosto jasně, zřetelně distancovala od poslance Víta Bárty a vyzvala ho k odchodu ze sněmovny. Tak podle mě je zcela formální a správné, že ta část poslanců, která nechtěla přitakat těmto poměrům, takže od této strany odešla, ale neodešla od vládního programu, nezměnila vůbec nic v tom svém uvažování, co chce a co nechce.

Václav MORAVEC

Paní předsedkyně, ale když se podíváte a mluvil o tom Bohuslav Sobotka o tom aktuálnímu poměru sil v Poslanecké sněmovně, 105:93, tento poměr nemusí platit v následujícím týdnu při hlasování dolní parlamentní komory o těch vládních návrzích. Když es podíváme na tu sněmovní matematiku, v Poslanecké sněmovně máme teď aktuálně 1 nezařazených poslanců, navíc vládu podpořili aktivně při hlasování o důvěře i tři poslanci z Věcí veřejných, což je další otazník těch 3 véčkařů, kteří zůstávají v poslaneckém klubu, jak právě ti tři véčkaři budou hlasovat o těch sněmovních návrzích, respektive o vládních návrzích, které jsou v Poslanecké sněmovně. Největší podíl na vzniku 15členné entity nezařazených poslanců mají Věci veřejné, to už vidíte, 11. Od nich tedy odešlo od Věcí veřejných 11 zákonodárců, po dvou poslancích ztratily i občanští a sociální demokraté, tudíž Bohuslave Sobotko, řečeno slovy Karla Schwarzenberga i vy máte dva uprchlíky. V případě ČSSD Jiří Paroubek, Jiří Šlégr, v případě občanských demokratů Michal Doktor a Pavel Bém. Paní předsedkyně, to přece není normální věc, aby v Poslanecké sněmovně bylo takto 15 nezařazených poslanců a nevěděli jsme, jak se budou stavět ideově k jednotlivým návrhům zákonů?

Miroslava NĚMCOVÁ

Podobné situace už se stávaly ve chvíli, kdy byly ty velmi vratké koalice, kdy vůbec jste nevěděl, jak to hlasování dopadne, o jakémkoliv tipu zákona, nehledě už o ústavních, to už jsme zažili, že to není situace, která mně by se líbila, že to je do jisté míry pro vládu velká komplikace do budoucích dnů, protože o každý zákon, která bude chtít prosadit, bude mít to vyjednávání složitější.

Václav MORAVEC

Můžete takto vydržet do těch krajských voleb, kdy Bohuslav Sobotka říkal, že další situace na změnu vládních poměrů vidí až po krajských volbách?

Miroslava NĚMCOVÁ

Já věřím, že to může vydržet celé dva roky do konce volebního mandátu této vlády a přála bych si to, protože si nemyslím, že máme opouštět vládní program.

Václav MORAVEC

Proč si myslíte, že přijde zemětřesení, protože to potom jak to dopadlo v pátek a potom jak premiér Petr Nečas, jakým způsobem udržel svoji vládu, tak to bude znamenat ještě větší výprask, lidově řečeno, pro strany vládní koalice v krajských volbách?

Miroslava NĚMCOVÁ

Já o tom vůbec nejsem přesvědčena, že to tak musí být. Ta vláda má za sebou první polovinu svého mandátu, nedělala populární kroky, nejsou to kroky, které by mohly být přijímány s otevřenou náručí, že by každý nad tím jásal. Ta druhá etapa může změnit pohled veřejnosti na to, zda tato vláda skutečně byla pro ni užitečná nebo ne. Takže já všechny ty hlasy, které znění, že teď by to bylo dobré, lidově řečeno, odpískat, že si tak trochu zachráníme kůži, že ten výsledek bude lepší než by mohl být za měsíc, za dva, za tři. Já těmhle těm hlasům nevěřím, já si myslím, že vláda jednou na sebe vzala odpovědnost. Vzala ji na sebe v těžké chvíli a tak chvíle se nezlepšuje. Ta situace, ať se díváme na kohokoliv kolem nás, se spíše komplikuje. V takové situaci si myslím, že vláda má setrvat, nemá uhýbat z toho svého programu, protože ten výsledek pro Českou republiku se sečte až za ty dva roky a já věřím, že bude pozitivní.

ČT1, 29. 4. 2012, Pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme