Schwarzenberg: Nerad bych spolkl ropuchu

Rozhovor s prezidentským kandidátem Karlem Schwarzenbergem

KARLA SCHWARZENBERGA jeho příznivci vnímají jako pokračovatele odkazu Václava Havla, ale to prý neznamená, že se bude chovat stejně jako on.  

7. 1. 2013

Před dvěma třemi lety jste měl nejvyšší preference mezi relevantními uchazeči o prezidentský úřad. Co se podle vás pokazilo?

Převzal jsem vládní funkci a lidé mě identifikují s vládou a úspornými opatřeními. Na to pochopitelně doplácím. Vláda dělala i chyby a vědomě i nevědomě nepopulární kroky. Věřím, že při prezidentské volbě lidé budou posuzovat kandidáty ve všech souvislostech. Že nebudou tolerantně přehlížet veškeré minulé činy a názory budoucí hlavy státu. A že se budou zamýšlet i nad tím, jestli chceme na Hradě člověka, který se snaží všemu přizpůsobit, anebo člověka, který má jasnou představu o České republice, její roli v Evropě a ve světě, o české společnosti a nevyhýbá se všem otázkám.

Bylo z pohledu prezidentské kandidatury vhodné vaše angažmá ve straně TOP 09? Proč jste se nesoustředil hlavně na souboj o Pražský hrad?

Těžko posoudit, jestli to bylo výhodné. Ale musím zdůraznit, že na boj o Hrad jsem se soustředil dostatečně.

Jak se během své prezidentské kampaně snažíte vyrovnat s „faktorem Miroslav Kalousek", tedy se skutečností, že jste spojován s ministrem financí a jedním z nejméně populárních politiků v zemi?

Miroslav Kalousek je silná politická osobnost, ale já mám své vlastní, zcela zřetelné postoje a názory.

Je náhoda, že ministr financí v posledním měsíci méně vystupuje v médiích, a to i kolem schvalování rozpočtu? Nemáte s ním dohodu, ať vám nekazí kampaň?

Miroslav Kalousek pracoval velmi intenzivně na rozpočtu se vším, co s tím souvisí, a byl tedy spíše v pracovním zápřahu než na veřejnosti.

Vaši kandidaturu podporuje množství osobností z kultury. Jak si vysvětlujete, že se to neodráží na preferencích?

Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří mě podporují. Jinak jsem již odpověděl v první otázce.

Na českém a moravském venkově zaznívá věta: „Karla Schwarzenberga volí Pražáci, my ne." Nejste opravdu spíše kandidátem „pražské kavárny"?

Nevím, co máte na mysli. Já jsem na venkově vyrostl. Ale je pravda, že když žiji a pracuji v Praze, tak se občas usadím v kavárně. Ale když jsem na venkově, jdu do tamější hospody.

Vaši příznivci vás označují za nositele tradice prvního českého prezidenta Václava Havla. Vám to stačí? Nemáte ambice obohatit úřad prezidenta o něco vlastního?

Velice si vážím Václava Havla, ale byl velmi odlišná osobnost v porovnání se mnou. Každý prezident vtiskne svému funkčnímu období vlastní ráz a tak to bude i u mě.

Kolem vaší kandidatury se sdružují čeští antikomunisté. Nebojíte se, že je časem zklamete, když jste ochoten jmenovat vládu, jíž se bude KSČM účastnit?

Vedl bych jako prezident jednání tak, aby se podařilo najít řešení, které by bylo bez podílu KSČM na vládní moci. I před volbami bych se snažil přispívat ke zlepšení společenské atmosféry tak, aby lidé neměli tolik důvodů přiklánět se ke komunistům. Prezident republiky ale nemůže jednat proti ústavě. Hlava státu nemůže měnit výsledek demokratických voleb. Vláda se ustanoví, ať se to někomu líbí, nebo nelíbí, na základě voleb. Jeden můj známý mi kdysi říkal: „V politice někdy vyhraješ, někdy prohraješ, to je normální. Nejhorší ale je, když musíš spolknout ropuchu.“ I to se může stát. Upozorňuji, že pokud by prezident republiky nejmenoval jedinou možnou vládu, musel by abdikovat - a to není řešení. Je třeba také říci, že jsme v Severoatlantickém paktu a Evropské unii. A že už nemáme Sovětský svaz.

U nás se prezidentovi někdy přičítá autorita monarchy. Vy pocházíte ze šlechtické rodiny. Neposílil by se trend monarchistického vnímání hlavy státu v případě, že by na Pražském hradě usedl aristokrat?

Dovolím si upozornit, že jsme zrušili monarchii v českých zemích už před více než devadesáti lety. Dnes si hlava státu musí vytvořit autoritu svou prací a svou osobností. Žádná dědičná autorita neexistuje.

Schwarzenberg vs. Klaus

Pověsil byste na Hrad vlajku EU?

Ano. (Klaus ne.)

Pozval byste do Prahy dalajlamu?

Ano. (Klaus ne.)

Jezdil byste v českém voze?

Ano. (Klaus ne.)

Vyznamenal byste bratry Mašíny?

Ne. (Klaus ne.)

Podepsal byste Lisabonskou smlouvu?

Ano. (Klaus ano.)

Pozval byste do Lán i předsedu KSČM?

Ano. (Klaus ano.)

Vetoval byste svazky homosexuálů?

Ne. (Klaus ano.)

Jmenoval byste soudce pod 30 let?

Ano. (Klaus ne.)

Bydlel byste na Pražském hradě?

Ano. (Klaus ano.)

Mluvil byste s Vladimírem Putinem rusky?

Ne. (Klaus ano.)

Tomáš Menschik

Týden, 7. 1. 2013, rubrika: Speciál, str. 30

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme