Schwarzenberg: Největší blbosti politici dělají z ješitnosti

22. 11. 2018

„Protože pan Babiš je velmi chudý člověk, tak si nemůže dovolit poslat syna do Karibiku,“ glosuje údajně nedobrovolnou cestu nemocného premiérova syna na anektovaný Krym bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se podivuje nad vystupováním bývalé ženy Andreje Babiše v televizi Nova. Její odsudek novinářů Seznamu si bývalý šéf české diplomacie vysvětluje tím, že „ona i její domácnost závisí na přísunu peněz od Andreje Babiše staršího, tak bude říkat, co jí řekne“. Poukazuje přitom na zpaměti naučený text odříkaný bez emocí. „Já to nemůžu vidět, já tam nebyl, ale kdyby se rozhorlila, že ji přepadli v bytě, tak by mluvila odlišně,“ dodal Schwarzenberg.

Kromě kauzy Babiš se ale Schwarzenberg na Seznamu zabývá i situací, v níž je dnes strana, kterou dříve vedl a teď je ve funkci jejího čestného předsedy. TOP 09 podle něj platí za to, že Miroslav Kalousek jako ministr financí zbytečně moc šetřil, mimo jiné na důchodcích. „Ze strany topky to byla klíčová chyba,“ konstatuje teď v roli poslance strany Schwarzenberg.

Proč ale věří voliči zrovna Andreji Babišovi? „Víte, já jsem starý dědek a zjistil jsem, že když si voliči někoho zamilují, tak u něj z trucu setrvávají, i když všechno svědčí proti němu. Lidé jsou zvláštní a tak to prostě je. Lidé bohužel neuvažují racionálně, politika je většinou otázkou emocí a Babiš je fascinuje, mají ho rádi a ti, kteří se k němu přikloní, podrží ho,“ říká Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg se ve Výzvě Seznamu vyjádřil i ke svému zdravotnímu stavu. V uplynulém měsíci prodělal těžký zápal plic, ze kterého se ještě úplně nevzpamatoval. K tomu dodává, že stáří mu leze na nervy. „Snáším to špatně, jde mi to na nervy, pajdám hůř než pan prezident, slyším špatně. Teď mi lékaři sdělili, že na jedno oko asi oslepnu, to nejsou příjemné zprávy, ale co mám dělat. Tady souhlasím s prezidentem Milošem Zemanem. Říkal: Jsou tři životní období. Jedno je, že v takovém věku už vám lidé říkají jenom to, že vypadáte dobře.“

Jak hodnotí Karel Schwarzenberg prezidentství Miloše Zemana a jak on sám vidí svoji budoucnost v politice? Podívejte se na video.

Zdroj: seznamzpravy.cz, 22.11.2018

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme