Schwarzenberg: Kalouska je škoda, ale já jsem na politiku starý

Karlu Schwarzenbergovi je líto, že Miroslav Kalousek, s nímž před 11 lety založili TOP 09, nechce příští rok kandidovat. Moc ale nevěří, že to pomůže ke spojení pravice. Sám se už také do voleb nechystá, je podle svých slov už starý a pajdavý dědek.

14. 7. 2020

Miroslav Kalousek oznámil, že příští rok nebude kandidovat do Sněmovny. Co na to říkáte?

Je mi to líto, protože je to teď nejvýraznější řečník v parlamentu a také je to odborník na finanční záležitosti, který je na svém místě.

Probíral to s vámi?

Před pár dny mi to řekl. A ještě se sejdeme a probereme to.

Chápete jeho motivaci, že svými ambicemi nechce bránit vzniku pravicového protibabišovského bloku?

Chápu, protože takový blok je nutný a užitečný. Jestli to tomu opravdu pomůže, to nevím.

A Kalousek byl takovým červeným hadrem, že by jen kvůli němu nechtěl někdo spolupracovat?

Ano. Obzvláště pro lidovce – jeho bývalou stranu. Když v roce 2016 poprvé Kalousek navrhl, že bychom se měli spojit, tak od lidovců hned zaznělo: Ano, ale jen bez Kalouska.

Vy jste Právu už před měsícem a půl řekl, že do voleb nepůjdete. Neoslabí to TOP 09 ještě víc, když dva její zakladatelé ohlásili, že nebudou kandidovat?

Já jsem pajdavý dědek starý, který neslyší a špatně vidí, a je už na čase, abych už šel do penze. Jeho je škoda a bude chybět, ale nebudu mu vyvracet jeho názor, že by to mohlo být prospěšné.

Věříte v možnost, že se pravicové strany sjednotí?

Naděje umírá poslední.

Věříte, že se domluvíte s lidovci a ODS, mluvil jste s nimi někdy o tom?

U lidovců je starý český problém, že jsou uražení a ponížení. Urazili se, když Kalousek od nich odešel a založil svou stranu. Když teď Kalousek nabídl, že nebude kandidovat, tak doufám, že budou rozumnější. S ODS se docela dobře spolupracuje. Jediná sporná otázka je kolem Evropy, TOP 09 je výrazně proevropská, ale v ODS přetrvává nešťastné Klausovo dědictví euroskepticismu. Je spousta politiků ODS – Stanjura, Benda nebo můj přítel Saša Vondra – kterých si vážím.

Nezmínil jste předsedu ODS Petra Fialu, dokážete si představit, že je to lídr pravicové koalice?

To se může v příštích letech změnit, ale že bude mít v čele příští rok nějakého lídra, tak to nevidím. Někde to např. zelení nebo socani dělají tak, že si do čela nezvolí jednoho vůdce, ale dvojici. Něco podobného může vzniknout i u nás.

Co budete do voleb dělat?

Já i Mirek zůstaneme v parlamentu a budeme pomáhat ve volební kampani. To mě vždycky bavilo, sice nebudu už dělat kampaň za sebe, ale budu podporovat naše kandidáty. Je to teď nejvýraznější řečník v parlamentu a také odborník na finanční záležitosti

Zdroj: Právo, Oldřich Danda, 14.7.2020

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme