Schwarzenberg: Jsem pako. Proto jsem v politice

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

10. 9. 2011

Karel Schwarzenberg se vrátil z dovolené v Rakousku a rázem se tento vládní doyen stal ústřední postavou české politiky. Nejprve ministři jeho TOP 09 přestali kvůli urážlivým slovům úředníka chodit na schůze vlády. A teď je ministr zahraničí ve sporu s prezidentem Václavem Klausem.

Jak se cítíte po zdravotní dovolené v Rakousku, kde - jak sám říkáte - podstatou léčby bylo, že jste hladověl?

Bezva. Samozřejmě tady na mě dolehl kus té atmosféry, ale jinak se cítím bezvadně.

Troufnete si tedy za rok a půl, počátkem roku 2013, kandidovat na prezidenta, jak si přeje vaše strana?

Musel bych být zdravotně pohromadě, abych to vydržel, poněvadž je to pětiletý závazek. Z Hradu bych odešel teprve v roce 2018, to mi bude přes osmdesát. Ale stejně se zdá, že přímá volba nebude. Já jsem to vždycky tušil, že i když ji všechny strany podporují, tak to nakonec dopadne jako s omezením imunity.

A proč nechcete jít do nepřímé volby, v níž prezidenta vybírají poslanci a senátoři?

To se mi moc nechce, to bude jednání politických stran, které bude vyplývat z politické situace v tu dobu. A poněvadž nevíme, jaká bude - mezitím proběhnou krajské a senátní volby - myslím, že se strany rozhodnou pro někoho, kdo jim bude nejméně vadit. Vzpomeňte, jak při poslední volbě lidé běhali na hajzl a nabízeli tam všechno za volbu toho a toho.

Devastujete svým podobným vyjadřováním veřejnou diskusi a politickou kulturu v Česku, jak vám to nedávno vytkl prezident Klaus?

Já nemám ten dojem. Ale prosím, to je jeho osobní názor, ten mu nechci bráti.

S prezidentem jste teď ve velkém sporu. Bral jste jako podraz, když vás zrovna na slavnostním setkání na Hradě před velvyslanci káral za „prázdnou koncepci zahraniční politiky“?

Podraz ne! To byl přímý útok! Podraz je, když něco uděláte za zády. To byl přímý útok, rovný, což o to. Já jsem víceméně očekával, že bude veden s takovou razancí. Překvapilo mě jen, u jaké příležitosti to udělal. To přijetí na Pražském hradě je oficiální setkání hlavy státu s velvyslanci.

Jak Schwarzenbergové odpovídají na přímé útoky?

Obyčejně nemáme rádi, že bychom byli někomu něco dlužni. Ať jsou to peníze nebo něco jiného. Nejsem rád dlužníkem.

Jak tedy útok prezidentovi „splatíte“?

Podívejte, když už u toho srovnání zůstáváme, tak já samozřejmě nemohu nikdy zaplatit stejnou měnou, neboť pozice hlavy státu je jiná. Já jsem přece jen dosti konzervativní člověk, takže samozřejmě ctím postavení hlavy státu. To musím respektovat a nebudu se s ním prát v přítomnosti velvyslanců.

Vy jste řekl, že od Klause je to „promyšlený útok, přípravná palba pro události, které se budou dít v roce 2013, když končí prezidentův mandát“. Co se podle vás pak bude dít?

On je bohudík také v dobrém zdravotním stavu a nepředpokládám, že by se rád nudil po konci svého prezidentského období. Myslím, že ještě není úplně rozhodnut, co udělá. Samozřejmě, jeho dítě, ódéeska, ho zajímá nejvíc. I když ODS je dnes něčím jiným, než byla za předsedy Klause, od té doby plulo mnoho vody ve Vltavě. Asi také o tom má pochyby, že by se mu návrat sem podařil. Takže asi hledá alternativu, což chápu.

Chystá tedy podle vás novou stranu? Jakou?

Já vycházím z celkového pohledu na dnešní Evropu. Počínajíc Maďarskem, pokračujíc Rakouskem, kde Svobodní pana Strachea už mají stejně preferencí jako tradiční demokratické strany. Když vidím volební úspěchy pana Soiniho ve Finsku, pana Wilderse v Nizozemsku nebo vyhlídky dcery pana Le Pena při prezidentských volbách ve Francii, to vše svědčí o tom, že dnes je v Evropě příznivé podnebí pro národovecké, populistické strany. A ten trend samozřejmě zesiluje hospodářská krize, která se zřejmě bude ještě dlouho táhnout. Zlatá léta jsou za námi, o tom není pochyb. To vše dává živnou půdu pro všechny tyto strany. A když někdo chce znovu vstoupit do kolbiště, tak musí vědět, kde má prostor.

Tuto roli v Česku po odchodu z Hradu sehraje Václav Klaus?

Zajisté, možnost tady je. Já neříkám, že to udělá. Přece jenom pěstuje a živí kontakty s těmi různými uskupeními, nalevo s Bobošíkovou, napravo s Bátorou. Otevřeně to přiznává, a chválí je.

Vraťme se ještě k nedávnému sporu o úředníka Ladislava Bátoru z ministerstva školství. Nešla TOP 09 s dělem na komára, když kvůli Bátorovým urážlivým slovům o vás vyvolala vládní krizi a bojkotovala zasedání kabinetu?

Lidé si mysleli, že to bylo kvůli urážce. To mi vůbec nevadilo. Toto byla jen příležitost to uchopit, když Ladislav Bátora porušil disciplínu a řád, které musí každý úředník dodržovat. Tohle nám jen poskytlo příležitost, důvod byl jiný - Bátorův extremismus.

A to vám pak k návratu na schůze vlády stačí jako řešení, že Ladislav Bátora sice už není personálním šéfem ministerstva školství, ale de facto povýšil rovnou na vicekancléře ministra Josefa Dobeše?

Samozřejmě bych byl šťastnější, kdyby pan Bátora odešel úplně ze státní služby. Ale vzhledem k tomu, že i pan prezident prohlásil, že útok na Bátoru je také útokem na něho, tak tento úředník má opravdu nejvyšší ochranu. Pro mě bylo rozhodující, aby Bátora neměl vliv na školství a na výchovu mládeže. Jestli tam teď má na starosti akvizice nebo internet, budiž. Ale nechtěl jsem, aby měl vliv na personální obsazení. Na to, koho přijme, či vyhodí. To bylo to, čeho jsme mohli jako TOP 09 dosáhnout. Jinak ať si pan Bátora vydělává prachy, jak chce.

Nezavařil jste si to sám, když jste na jaře podržel ve vládě ministra školství Dobeše? ODS tehdy žádala odchod všech ministrů Věcí veřejných spojených s agenturou ABL. A díky vašemu zásahu nakonec odešel jen Vít Bárta a Radek John. Josef Dobeš zůstal.

Byť ho nepovažuji za ideálního ministra školství, byla to otázka rozhodování, jestli se zachová vláda, nebo skončí. Musel jsem tedy vévéčka dostat zase zpátky na palubu, no.

Jak se ve sporu o Ladislava Bátoru zachoval premiér Petr Nečas? Jako slaboch, jenž ministru školství Dobešovi nenařídil úředníka vyrazit? Anebo jako politik s nadhledem, jenž se neúčastní nicotností?

Zachoval se jako premiér, který si chce zachovat koalici a nemít otevřenou válku s jednou koaliční stranou a Hradem. Což je pro premiéra jistě důležitá otázka, naprosto to chápu.

Měli se vaši vládní partneři z ODS a VV podobně urazit a přestat chodit na vládu, když jste o nich řekl, že jsou to „paka“?

Podívejte se, je něco jiného souboj či třenice mezi politiky. To je i příklad dnešního vyjadřování pana prezidenta o mně. Ale jiná věc je, když to dělá úředník, to je prostě zásadní rozdíl. Politici bohužel mají ve zvyku častovat se různými názvy. A „pako“ je přece docela milý výraz. Nemůžete zpochybnit, že někdy tento dojem opravdu vzniká, když nás sleduji.

I v TOP 09 jsou paka?

Samozřejmě, tím myslím i mě samotného. Kdybych nebyl pako, tak bych tam neseděl, nýbrž bych si užíval krásného důchodu, chodil na srnce do lesa, cestoval po světě, užíval si dobrého vína. Poněvadž jsem pako, tak jsem prostě vlezl do té politiky.

Litujete někdy, že jste kývl Miroslavu Kalouskovi na nabídku dělat lídra jeho strany?

Vůbec ne. Než jsem převzal namáhavý úřad předsedy strany, nechal jsem se přezkoumat. Neboť už když jsem byl předtím ministrem zahraničí v Topolánkově vládě, cítil jsem srdeční potíže. No a ty se potom vyhrotily, načež byla operace. Dostal jsem novou chlopeň z prasátka. Což mi změnilo charakter, stávám se více a více sviňským. Poněvadž to lékaři vědí, že při větší transplantaci se změní osobnost člověka. Takže mám tyto vlastnosti a vesele si s tím žiju.

Někteří lidé v ODS jsou přesvědčeni, že Miroslav Kalousek aférami typu Bátora jen vyvolává spory a záminky pro pád vlády a předčasné volby. Je to tak?

Ne, Kalousek je inteligentní politik a samozřejmě ví, že kdyby dneska byly předčasné volby, tak by podle všech průzkumů naprosto zvítězila opozice, kde bychom skončili my. To, co Miroslav Kalousek chce, je prosadit reformní zákony, zachránit státní rozpočet. On by rád vešel do dějin jako Alois Rašín (první československý ministr financí - pozn. red.), který, než ho zabili, zachránil československou korunu, zatímco měny okolních států postihla ohromná inflace.

Proč však tolik vyklízíte Kalouskovi pozici lídra TOP 09? Vypadá to, že stranu řídí on.

Přiznávám, že jsem to udělal velice rád. Já velký spolkař nejsem. Nekonečná stranická zasedání, to není moje. Mě zajímají zase jiné věci, takže my dva jsme si to rozdělili. Kdybych já organizoval tu stranu, tak by to velmi dobrý výsledek nebyl. Je to jako ve vojsku - máte jednu roli vrchního velitele, druhou náčelníka generálního štábu.

Koho byste rád viděl jako svého nástupce v roli „vrchního velitele“ TOP 09?

Je tam bohudík několik lidí, kteří by toho byli schopni. Přirozeně dneska by to byl Miroslav Kalousek.

Hodně lidí volilo TOP 09 kvůli vám. Jak moc podle vás spadnou preference strany, až skončíte v politice?

Je mi velice líto, přes všechny naděje mnoha lidí, já s tím prozatím nehodlám praštit. Takže touhle myšlenkou se ani nezabývám.

Přijde mi, že kromě opoziční role Věcí veřejných ve vládě kabinet ochromují neustálé souboje ODS a TOP 09 o pravicové voliče. Souhlasíte?

Ódéeska nás podezírá, že chceme být hegemonem napravo od středu. Byť na tom ODS pilně pracuje, aby se toho dosáhlo. Přitom už při zakládání TOP 09 to vůbec nebyla naše ctižádost. Víme, že naše zásady v čele s velmi šetrným zacházením s veřejnými financemi nám nikdy nevyjednají velkou většinu. To by byl zázrak. Není to program pro většinu. Já bych řekl, že naše role je „trošku soli v politice“. Naprosto nutná, ale přesolená polévka také nemá být. A bez soli to zase nechutná, bez soli se nic nezachová, nic se nemůže konzervovat.

Václav Dolejší

Mladá fronta DNES, 10. 9. 2011, Rubrika: Sobotní rozhovor, str. 12

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme