Schwarzenberg: Bárta byl ve srovnání s Babišem žabař

Karel Schwarzenberg odpovídal na dotazy v online rozhovoru iHNed.cz

1. 10. 2013

Jarda
Dobrý den, chtěl bych se zeptat oho považujete za největšího soupeře ve vilbách - zda levici, nově vzniklá hnutí nebo ODS a proč? Proč ztrácíte voliče právě směrem k novýcm uskupením - jaký je Váš názor? Děkuji

Dobrý den, jsem rád, že můžeme diskutovat. Největší soupeř je ve skutečnosti spojená levice pod vedením pana prezidenta. A s nepřetržitých útoků pana prezidenta na pana Kalouska a mne je jasné, že pan prezident tuto volební kampaň takto pojímá. Při každých volbách je poměrně velká skupina voličů, která hledá stranu, která je jako čistá panna, tudíž se vždy přiklání k uskupením, která nemají zkušenost s reálnou z politikou. My jsem tři roky vládli a tudíž jsem pro voliče tento statut ztratili. V mnohých případech, jak minulost ukazuje, tyto protestní strany mají jepičí život.

Josef Švojgr
Vidíte nějaký rozdíl mezi Věcmi Veřejnými a hnutím ANO, případně Úsvitem Přímé demokracie? Přece jen Andrej Babiš nevypadá, že mu prvoplánově jde o to, aby vydělával na státu?

Děkuji za otázku, vidím především rozdíl v tom, že Andrej Babiš může nasadit mnohem větší prostředky proti Vítku Bártovi, který v tomto srovnání jeví jako žabař. Bezesporu většina lidí nepotřebuje vydělávat na státu, ale každý se o to snaží.

Johana Malá
Dobrý den, všude na ulicích visí na plakátech informace podepsaná stranou zemanovců, že prý tato strana zastavila Vašeho kolegu z TOP 09 pana Kalouska. Chtěla bych se zeptat, jestli máte nějaké jiné informace než veřejnost, jak to zastavování přesně probíhalo. Nechápu, jak se jim to povedlo, když ještě neproběhly předčasné volby. Děkuji. J.M.

Jak známo, pan prezident Zeman osobně ustanovil vládu pana Rusnoka, která neměla oporu v Poslanecké sněmovně. Rovněž nevyužil šanci, aby bývala vláda jak bývá obvyklé, aby vládla do voleb. Na pozici ministra financí jmenoval pana Fischera, svého soupeře z prezidentské volby, který ho ve druhém kole podpořil. Fischer vystřídal našeho ministra Miroslava Kalouska.

Jaromír
Dobrý den, pane předsedo. Jedno z Vašich hesel je obrana právního státu a úcta k právu. Jak do toho zapadají telefonáty Kalouska policistovi Mazánkovi nebo na Vašich současných plakátech padělání loga 007, které je ochrannou známkou registrovanou u Úřadu průmyslového vlastnictví?

Toto jeho jednání jsem považoval za chybu a jak už jsem do médií opakovaně řekl, vyčinil jsem mu zato. V naší kampani s jistou nadsázkou ukazujeme, že současná situace vyžaduje agenta, který brání republiku.

Petr
Co říkáte na nedůvěru lidí v EU? Myslíte si, že se ještě podaří zvrátit ty četné myšlenky na vystoupení a "suverénní" Česko? Jaký impulz by EU pomohl k lepší reputaci a lepšímu fungování, však dnes jsou instituce a fungování EU tak složité, že tomu nerozumí skoro ani odborníci. Závěrem: Může vůbec Česko efektivně fungovat bez EU?

Bezesporu kvůli hospodářské krizi a někdy dosti nejednotným postojům na začátku jednání v Bruselu nastala jistá frustrace. K tomu se přičítá, že všechny nešvary se připisují EU, i když je třeba říct že při zavádění evropských předpisů je mnohdy naši úředníci zkomplikují, a pak to svedou na Brusel. Zajisté jsme jako členové EU více chráněni. Samostatně bychom snáze podlehli vlivu velkých hospodářským mocností a měli bychom mnohem horší ekonomické šance, 80% našeho vývozu jde na trh EU.  Nápravou by mohlo býti pokud EU konečně přikročí k důsledným uplatněním principů subsidiarity - to jest, co je možné rozhodnout na nejnižší úrovni, rozhoduje se tam.

Andrea
Dobrý den pane předsedo. V této volební kampani se neustále proti něčemu (někomu) vymezujete a působíte velmi negativně. Vypadá to, jako byste neměli žádný program, natož vize do budoucna, jen pavlačové hašteření a strašení. Vy, jakožto recyklovaný maskot z dob prezidentské volby, dnes vystupujete jako James Bond. Připadáte si, vzhledem ke svému šlechtickému stavu a věku, důstojně? Děkuji.

Podstatou volební kampaně je, že si musíte stanovit jasný profil oproti konkurentům v tomto boji. Jakékoli úvahy o nějaké možné koalici, jsou dříve než znáte výsledky voleb, zcela nesmyslné. Náš program jsme představili a diskutujeme o něm s lidmi v rámci naší kampaně, prosím pokud Vás diskuse, milerád se s Vámi setkám, podívejte se na náš kalendář na stránkách TOP 09. Dle mého názoru má sám sebe politik vidět s jistým odstupem a humorem, kdybych se bral příliš vážně tak bych skončil smutně.

michael
Dobrý den, vím, že jste v politice již dlouho a moc si vážím vašich zkušeností. Můžete mi, prosím, osvětlit,jak je možné, že kancléř prezidenta naší republiky nemá bezpečnostní prověrku, respektive, že ji pozastavil, aby se nevešlo v známost, že se stýká s podvodníky a nechce prokázat svůj pochybně nabytý majetek ? Myslíte si, že prezident ví, s kým spolupracuje a kryje je /pana Mlynáře a Nejedlého/, nebo, že prezident žije v nevědomosti a je tím pádem sám bezpečnostním rizikem pro náš stát? Děkuji za odpověď a držím Vám moc palce, jste jedním z mála slušných politiků u nás ! Michal

Jsem přesvědčen, že pan prezident je příliš inteligentní a věcí znalý, než aby nevěděl o těchto záležitostech.

Tomas Novak
Dobrý den, chápu reformní snahy minulé vlády, nemám pocit, že v celku si žijeme zle, dokonce souhlasím s panem Kalouskem v tom, že jsme zdravá ekonomika. Není ale trestuhodné, že se některá optření bezmyšlenkovitě dotkla např. zdravotně postižených? To přece v celém našem rozpočtu nejsou velká čísla a necitlivost v tomto je známkou nevyspělosti. Máme přece na to takovým lidem pomáhat! Děkuji, Tomáš

Připouštím, že v zásadě správná politika šetření se prováděla příliš plošně. Sami jsme chtěli pomoci potřebným lidem, kterých se reformy dotkly, plánovali jsme toto do konce řádného mandátu napravit a ještě než bylo jasné, že budou předčasné volby, probíhala o tom diskuze.

Jarda
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, proč má pro nás být ochrana lidský práv důležitější než zájmy průmyslu, když nás živí a jsme závislí na dodávkách do zahraničí? Děkuji

Chtěl bych především upozornit na to, že i při důsledném dodržování politiky lidských práv, tato naše priorita nepoškodila zájmy ČR v zahraničí. Náš export do Ruska i Číny prokazatelně stoupal. Sebevědomý stát dokáže obojí, jak podpořit export, tak hájit lidská práva.

ks
Dobrý den, děkuji za vaše působení v čele státu. Přeji pevné zdraví a této zemi vzdělané a kulturní obyvatele. Znám jich spousty. Proč zastáváte názor, že nepatříme k západním státům?Děkuji.

Zastávám stanovisko, že, jak již Milan Kundera a mnozí ostatní napsali, patříme ke střední Evropě - stejně jako Maďaři, Rakušané, Slováci, Poláci. Západní Evropa má poněkud odlišné tradice i postoje. Pokud někdo ovšem neuznává existenci střední Evropy, patříme spíše na Západ. Ale toto je rozdělení Evropy, které vzniklo teprve po II. světové válce, když SSSR ovládl větší části střední Evropy. Nehodlám pokračovat ve vidění světa z této nešťastné doby. 

Děkuji za Váš zájem a otázky. Nashledanou

iHNed.cz, 1. 10. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme