Šanci na Hrad mají jen tři. Karel Schwarzenberg o kandidátech i osudu TOP 09

9. 6. 2022

Už je to téměř tři čtvrtě roku, co bývalému ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) vypršel poslanecký mandát a šlechtic definitivně opustil politiku. Stáří tráví převážně na loveckém zámečku Dřevíč na Křivoklátsku. Politiku však sledovat nepřestal. „Je to jako droga. Když jsem si na ni zvykl, opustit ji je nesmírně těžké,“ říká v rozhovoru pro MF DNES čtyřiaosmdesátiletý Schwarzenberg, který je stále čestným předsedou TOP 09.

Co říkáte na první půlrok současné vlády Petra Fialy, jejíž součástí je TOP 09?

Výsledky jsou zatím smíšené. Nejvíce jsem spokojený se zahraniční politikou. Pan ministr Lipavský (Piráti) odvádí skvělou práci a podle mě je z mladé generace naším nejnadanějším politikem. Držím mu palce, ačkoliv nepatří k mé straně. 

Jak zatím hodnotíte práci ministrů TOP 09 Vlastimila Válka na ministerstvu zdravotnictví a Heleny Langšádlové v resortu pro vědu a výzkum?

Ministr zdravotnictví odvedl v zimě s covidem dobrou práci. Uvidíme, jak se osvědčí, přijde-li další vlna, ale prozatím tu zdravotnictví funguje. A Helena Langšádlová má nesmírně těžký úkol. Ona to ministerstvo vlastně teprve vytváří, a je na to sama. Má to těžké. Existují resorty, kde by to měli zástupci TOP 09 lehčí. Vlastimil Válek i Helena Langšádlová měli odvahu převzít odpovědnost. Proto si obou nesmírně vážím.

Jak to podle vás jde Markétě Pekarové Adamové v čele Sněmovny?

Myslím si, že to dělá dobře, důstojně. Je to reprezentativní funkce, takže na rozdíl od ministerstva nemůžete říct, že něco pokazila nebo měla udělat lépe.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Zdroj: idnes.cz, 8.6.2022

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme