Radegast i Bystrouška povstávají. Kandidát TOP 09 v klipu zachraňuje kraj

Boha Radegasta či Janáčkovu lišku Bystroušku přizval na pomoc v kampani před krajskými volbami kandidát na hejtmana Pavol Lukša z TOP 09. V předvolebním klipu, který připomíná dobrodružné fantasy filmy, se spolu s regionálními hrdiny stylizuje do role zachránce ve špatných časech.

8. 9. 2012

Klip vymysleli a natočili členové Lukšova volebního štábu. "Nechal jsem to na odbornících, já k tomu měl jen pár připomínek. Figuranti jsou příznivci TOP 09," řekl iDNES.cz místopředseda strany.

Lukša nechtěl uvést, kolik výroba videa stála. "Na konci kampaně to prozradíme, teď by to bylo předčasné," podotkl politik.

S postavami děda Praděda, lišky Bystroušky či rytíře Vítka chce kandidát na hejtmana v kampani i dále pracovat. Mají podle něj připomenout voličům významné osobnosti a počiny, které se s krajem pojí, a zvýšit hrdost na region.

Kampaně ke krajským volbám jsou podle Lukši obecně málo zacílené na lokální témata a hemží se nesplnitelnými sliby. "Na billboardech je, že zamezíme snižování stavu policistů a hasičů, ale o tom kraj vůbec nerozhoduje. Když se v kampaních pořád říká, že krajské volby jsou referendum proti vládě, pak se vkrádá otázka, jestli jsou kraje vůbec potřeba," myslí si.

Lukša působí jako poslanec, starosta Čeladné a krajský zastupitel. Do TOP 09 přestoupil v roce 2009 z KDU-ČSL. V Moravskoslezském kraji už v minulosti vysokou funkci zastával, v letech 2004 až 2008 byl náměstkem hejtmana. V lidoveckém dresu se v předvolebních kampaních prezentoval jako Robin Hood.

iDNES.cz, Jan Jiřička

iDNES.cz, 8. 9. 2012, Rubrika: Ostravsko